Πολύ σοβαρότερο απ΄ ότι φαίνεται είναι τελικά το θέμα της γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο, αφού τελικά προκύπτει ότι η δημόσια υγεία στο νομό, είναι απροστάτευτη. Οι περισσότερες πηγές του νομού αλλά και οι γεωτρήσεις είναι απροστάτευτες και δε τηρούνται οι διεθνείς κανονισμοί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πηγές της Λέρνας οι οποίες είναι αφύλακτες και απροστάτευτες. Η πηγή – αντίθετα με τους κανονισμούς - είναι ανοιχτή με αποτέλεσμα το νερό που αντλείται, να έρχεται σε επαφή με το περίσσευμα όπου κολυμπούν πάπιες, βατράχια και ο,τιδήποτε άλλο. Επίσης είναι αφύλακτη και προσβάσιμη στις ορέξεις ενδεχομένως κάποιου τρελού ή τρομοκράτη, που θα μπορούσε να ρίξει δηλητήριο ή να την ανατινάξει. Το κουβούκλιο που υπάρχει, εμποδίζει μόνο ξύλα και μεγάλα φύλλα από τα δέντρα να μπαίνουν στο σημείο που αντλείται το νερό, περισσότερο για να προστατεύονται οι ίδιες οι αντλίες παρά η ποιότητα του νερού.
Ο επόπτης Δημόσιας Υγείας κος Καραφωτιάς με έγγραφό του προς το Γραφείο του Νομάρχη Αργολίδας και όλους τους Δήμους και Κοινότητες του νομού ζητά να ληφθούν μέτρα για την διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Ο κος Γ. Καραφωτιάς μεταξύ άλλων ζητά να προστατεύονται οι πηγές και οι γεωτρήσεις σε μία ακτίνα μερικών χιλιομέτρων, με αυστηρό έλεγχο της γεωργικής δραστηριότητας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα και η γεώτρηση ή η πηγή δεν θα πρέπει να είναι ανοικτή προς το εξωτερικό περιβάλλον αλλά να προστατεύεται μέσα σε ειδικό κουβούκλιο του οποίου η καθαριότητα θα πρέπει να τηρείται σχολαστικά.
Ζητά ακόμα χαρτογράφηση των δεξαμενών καθώς και των περιοχών στο Δήμο που υδρεύει κάθε δεξαμενή.
Επίσης ζητά την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων σε όλα τα στάδια από την πηγή μέχρι την βρύση του καταναλωτή.
Η επιστολή
Ο «Αναγνώστης» σήμερα φέρνει στη δημοσιότητα την επιστολή του επόπτη Δημόσιας Υγείας Αργολίδας κου Καραφωτιά:
«Αναφορικά με κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Ναύπλιο, σας υπενθυμίζουμε τα (α,β,γ,) σχετικά και ιδιαίτερα την ανάγκη πιστής εφαρμογής της (δ) σχετικής εγκυκλίου μας.
Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλισθεί και προστατευθεί έγκαιρα η Δημόσια Υγεία από ενδεχόμενη επιβάρυνση της ποιότητας του ποσίμου νερού, θα πρέπει να διενεργήσετε διερεύνηση όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να εντοπισθεί η αιτία του προβλήματος και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του.
Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί ώστε να διενεργηθεί:
1. Λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση των συστημάτων ύδρευσης (γεώτρηση ή πηγή υδροληψίας, δεξαμενές, εγκαταστάσεις, δίκτυο διανομής) και αποχέτευσης και ειδικότερα να διερευνηθεί η πιθανότητα ή η δημιουργία οποιασδήποτε διαρροής (θραύση σωλήνων, εμπόδια στη ροή κ.λπ.) που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγιεινότητας του πόσιμου νερού.
2. Εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από
κατάλληλη δειγματοληψία. Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα
σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές
τροφοδοσίας νερού και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και
κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.
Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης θα πρέπει:
α) Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβάσεις των τιμών των ποιοτικών
παραμέτρων του πόσιμου νερού (μικροβιολογικών) θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα
μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας:
I) Διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων και την εξασφάλιση των ποιοτικών παραμέτρων εντός των ορίων της κείμενης νομοθεσίας με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων και λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης των κατοίκων της περιοχής (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας νερό λ.χ. εμφιαλωμένα, μεταφορά με βυτία).
ΙΙ) Σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετά από κάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής.
ΙΙΙ) Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπιση του (αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου, λήψη μέτρων προστασίας της πηγής κ.λ,π.) εφόσον το πρόβλημα είναι γενικευμένο να εφαρμοστεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί, και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του δικτύου.
β) Εάν με συνεχείς έλεγχους διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων, ουσιών κ.λ.π. θα πρέπει οι δειγματοληπτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι του νερού σε κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης να είναι συστηματικοί, οι τιμές του υπολειμματικού χλωρίου να ελέγχονται συστηματικά και να αυξηθεί η συχνότητα παρακολούθησης και άλλων ποιοτικών παραμέτρων του πόσιμου νερού. Όλοι οι Δήμοι και Κοινότητες του Νομού Αργολίδας για τη βελτίωση της ποιότητας του ποσίμου νερού θα πρέπει να τηρούν τα παρακάτω:
Πηγές /Γεωτρήσεις
Για την προστασία της περιοχής της γεώτρησης/πηγής:
Σε πρώτη φάση θα πρέπει να καταρτιστεί λεπτομερής υδρογεωλογική μελέτη η της περιοχής της γεώτρησης/πηγής έτσι ώστε να είναι γνωστά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η περιοχή γύρω από τη πηγή ή τη γεώτρηση θα πρέπει να προστατεύεται σε μία ακτίνα μερικών χιλιομέτρων. Η προστασία αυτή περιλαμβάνει αυστηρό έλεγχο της γεωργικής δραστηριότητας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Εννοείται ότι οποιαδήποτε άλλη βιομηχανική δραστηριότητα απαγορεύεται καθότι είναι δυνατόν να ρυπάνει τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ' επέκταση το νερό της πηγής - γεώτρησης με βιομηχανικά απόβλητα-βαρέα
μέταλλα κ.λ.π. Η γεώτρηση ή η πηγή δεν θα πρέπει να είναι ανοικτή προς το εξωτερικό περιβάλλον αλλά να προστατεύεται μέσα σε ειδικό κουβούκλιο του οποίου η καθαριότητα θα πρέπει να τηρείται σχολαστικά. Με βάση αυτό θα πρέπει να γίνει χαρτογράφηση της περιοχής που περιβάλλει κάθε γεώτρηση.
Δεξαμενές
Χαρτογράφηση των δεξαμενών καθώς και των περιοχών στο Δήμο που υδρεύει κάθε δεξαμενή. Καθορισμός της προέλευσης του νερού της δεξαμενής σε κάθε εποχή (μικτές δεξαμενές). Επίσης καθορισμός των χαρακτηριστικών της δεξαμενής όπως μέγεθος, υλικό κατασκευής, ταχύτητα πλήρωσης, προγραμματισμός καθαρισμού κ.λ.π.
Υπεύθυνος ύδρευσης
Κάθε Δήμος θα πρέπει να ορίσει υπεύθυνο ύδρευσης που θα έχει την ευθύνη της ποιότητας του νερού και την οργάνωση των στοιχείων που αφορούν τις δεξαμενές και τις γεωτρήσεις/πηγές. Το άτομο αυτό θα πρέπει να είναι υπεύθυνο επίσης για την απολύμανση του νερού. Θα πρέπει να επισκέπτεται και να ελέγχει τους χλωριωτήρες σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Παρακολούθηση ποιότητας νερού-Δειγματατοληψίες
Η ποιότητα του παρεχομένου πόσιμου νερού (χημικά και μικροβιολογικά)
παρακολουθείται συστηματικά από το Δήμο (υπεύθυνο ύδρευσης). Θα πρέπει να
συλλέγονται και να καταγράφονται τα μικροβιολογικά και χημικά αποτελέσματα από
επιλεγμένα σταθερά σημεία από τον υπεύθυνο ύδρευσης.
Οι πληροφορίες θα πρέπει να ανανεώνονται ετησίως και να αρχειοθετούνται.
Το σύστημα παρακολούθησης περιλαμβάνει:
Την καταγραφή όλων των πηγών υδατοπρομήθειας
Επιθεώρηση των πηγών και των περιβαλλοντικών συνθηκών κάθε πηγής
Δειγματοληψία για χημική και μικροβιολογική εξέταση
Αξιολόγηση αποτελεσμάτων
Εργαστήρια αναφοράς
Τα εργαστήρια που θα αναλάβουν τις αναλύσεις θα πρέπει να είναι διαπιστευμένα από τον ΕΣΥΔ σύμφωνα με το πρότυπο 17025 για τις αναλύσεις που αναλαμβάνουν (μικροβιολογικές) και που επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Η βεβαίωση της διαπίστευσης του εργαστηρίου θα πρέπει να είναι στη διάθεση του Δήμου. Οι αναλύσεις θα πρέπει να υπογράφονται από τον Τεχνικό υπεύθυνο του εργαστηρίου που θα αναφέρεται στο πιστοποιητικό διαπίστευσης σαν υπεύθυνος υπογραφής.
Απολύμανση
Η απολύμανση και η ικανότητα απολύμανσης θα πρέπει να τεκμηριώνεται ατό τις μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου που θα είναι συστηματικές σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Ενημέρωση
Όλα τα αποτελέσματα θα αρχειοθετούνται ανάλογα με το σημείο δειγματοληψίας και θα είναι στη διάθεση της Νομαρχίας καθώς και των πολιτών.
30/7/09
Ο επόπτης Δημόσιας Υγείας με αφορμή την γαστρεντερίτιδα υποχρεώνει δήμους και ΔΕΥΑ να λάβουν μέτρα προστασίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου