Με την ανάρτηση ενός νέου πανό στην οδό Βυζαντίου, έξω από τις αίθουσες «κλουβιά», αντέδρασαν οι γονείς των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, στην μεγάλη καθυστέρηση από τον δήμο και την νομαρχία, της προώθησης λύσης του θέματος της συστέγασης του σχολείου με το 5ο δημοτικό.
Το πετυχημένο σύνθημα «Σαν ποντίκια στα κλουβιά, 23 χρόνια είναι πολλά», που ακούστηκε από τους μαθητές στην πλατεία Συντάγματος τις απόκριες, αναγράφεται πλέον και στο πανό, με την ελπίδα να ντραπούν οι υπεύθυνοι και να προωθήσουν πιο γρήγορα την επίλυση του σοβαρού προβλήματος.
Να σημειωθεί ότι από την αρχή της χρονιάς, όταν ανέλαβε καθήκοντα αντινομάρχη ο Ανδρέας Θωμόπουλος, αποφασίστηκε από κοινού με τον υπεύθυνο εκπαίδευσης του δήμου Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο, να συνεργαστούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και της νομαρχίας για να ξεκολλήσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης για να επιδιορθωθεί το κτήριο των Καπναποθηκών. Εκεί, πρόκειται να στεγαστεί το 5ο δημοτικό, που φιλοξενείται εδώ και 23 χρόνια από το 2ο δημοτικό σχολείο στο Νέο Βυζάντιο. Αυτή τουλάχιστον την ενημέρωση έκανε ο υπεύθυνος αντινομάρχης στα Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού, που τον επισκέφθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.
Πολλοί πίστεψαν ότι η μικροπολιτική και η στασιμότητα στο όλο θέμα θα ελάμβανε τέλος. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, αφού οι τεχνικές υπηρεσίες δεν δύνανται να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να κυλάει ο χρόνος και η λύση να μην προωθείται. Εντωμεταξύ –πρέπει να σημειωθεί – ότι σοβαρή είναι η πιθανότητα να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων να μην δεχθεί να χρηματοδοτήσει την επισκευή του παμπάλαιου κτηρίου των Καπναποθηκών, ως ασύμφορη επένδυση και να ζητήσει οικόπεδο για την κατασκευή νέου σχολείου εξ αρχής. Πράγμα που σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο όλο το θέμα θα βρεθεί ξανά στην αρχή του και θα έχουν πάει στράφι οι προσπάθειες ετών, για την δημιουργία σχολείου στις Καπναποθήκες.
Εντωμεταξύ οι γονείς μη έχοντας άλλη πληροφόρηση, ξαφνιάστηκαν από την ανάρτηση στο μπλογκ του Δημήτρη Κωστούρου, στις 11 Φεβρουαρίου, με τίτλο «Ο Ανάβαλος του Ναυπλίου», όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η Νομαρχία δεν θέλει να εμπλακεί στην όλη ιστορία.
1. Δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές της.
2. Δεν πιέζεται από κανέναν μιας και ο θεσμός πάει σπίτι του και δεν υπάρχει αντίπαλος υποψήφιος Νομάρχης.
3. Στις επόμενες εκλογές θα εκτεθεί αλλού.
Καταλήξαμε λοιπόν. Προς Νέο 5ο Δημοτικό μέσω Νομαρχίας ο δρόμος κλειστός. Ψάχνουμε για παράδρομο. Ίσως πρέπει να πάμε ψηλότερα και να χτυπήσουμε πόρτες. Και θα πάμε ψηλότερα. Γιατί υπάρχει λαδιά».
Τι εννοεί άραγε ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος του δήμου, λέγοντας ότι «υπάρχει λαδιά;» και γιατί δεν ενημερώνει επίσημα για την «λαδιά» τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους συλλόγους γονέων;
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα το πρόβλημα μεγαλώνει και θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ από τον Σεπτέμβρη, που εκτιμάται ότι ο μαθητικός πληθυσμός θα είναι πιο μεγάλος, με αποτέλεσμα το ήδη «φρακαρισμένο» σχολείο να παραγεμίσει ασφυκτικά.
Εντωμεταξύ εντύπωση προκαλεί στους γονείς και η καθυστέρηση υλοποίησης της δέσμευσης των υπεύθυνων φορέων της εκπαίδευσης, οι οποίοι από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη είχαν υποσχεθεί ότι εκείνη συνάντηση, που είχαν πραγματοποιήσει στην αίθουσα της ΤΕΔΚ για το εκπαιδευτικό πρόβλημα του Ναυπλίου, θα επαναληφθεί τον Ιανουάριο, αλλά δεν έγινε. Ήδη έφτασε ο Μάρτιος και …ξεχάστηκε. Στόχος τότε είχε τεθεί, να ξαναγίνει η συνάντηση ώστε να ανακοινωθούν οι ενέργειες που έχουν γίνει στο μεσοδιάστημα για όλα τα εκπαιδευτικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η φιλοξενία του 5ου δημοτικού σχολείου από το 2ο δημοτικό.
Μεταξύ των θεμάτων που είχαν τότε τεθεί και υποτίθεται ότι θα γίνονταν ενέργειες για την προώθηση λύσεων ήταν:
α) Χωροταξική ανακατανομή των σχολείων, διότι κάποια παρουσιάζουν μεγάλο συνωστισμό τη στιγμή που γειτονικά τους σχολεία έχουν πολύ λιγότερα παιδιά.
β) Τα σχολεία που έχουν προβλεφθεί στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως.
γ) Πιθανή χωροθέτηση σε όμορα οικόπεδα εκπαίδευση και αθλητισμού στην επέκταση σχεδίου πόλεως στη Γλυκειά έτσι ώστε να αυξηθούν οι χώροι και οι υποδομές.
δ) Οικόπεδα που υπάρχουν και έχουν χαρακτηρισθεί χώροι εκπαίδευσης.
ε) Να εξετασθούν τα στοιχεία τα αριθμητικά των Δημοτικών για να δούμε τα μελλοντικά στοιχεία για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
στ) Στατικές μελέτες στα παλιά Σχολικά συγκροτήματα.
ζ) Το 2015 να έχουμε ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα στην επέκταση του σχεδίου πόλεως στη Γλυκειά. Σχολείο που θα έχει τις απαραίτητες αθλητικές, τεχνολογικές, οικολογικές και εργαστηριακές υποδομές.
Εντωμεταξύ συνεχίζει να είναι απερίγραπτη, η κατάσταση που επικρατεί στο 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου. Στο κτήριο αυτό φοιτούν 450 παιδιά. Κάποιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε νοικιασμένες αίθουσες στην γύρω περιοχή –εκτός σχολείου- οι οποίες είχαν κατασκευαστεί για καταστήματα, με κάγκελα σαν φυλακές και χωρίς παράθυρα. Στο διάλειμμα οι μαθητές δεν χωρούν να παίξουν και στέκονται στο προαύλιο περιμένοντας πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις αίθουσες.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που κάνουν σύλλογοι γονέων για όσα συμβαίνουν εκεί, σε παλιότερο ψήφισμα: «Στο σχολικό συγκρότημα του Νέου Βυζαντίου στεγάζονται δύο σχολεία, το 2ο και 5ο σε ένα κτίριο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο ενός σχολείου. Φοιτούν 450 παιδιά σε ένα σχολείο που προορίζεται μόνο για τα μισά. Αυλίζονται 450 παιδιά σε ένα χώρο στον οποίο μπορούν μόνο να στέκονται και όχι να τρέχουν και να παίζουν.
Νιώθουμε καθημερινά ότι τα παιδιά μας περιορίζονται, ασφυκτιούν, δυσκολεύονται στη σχολική τους καθημερινότητα. Μεγάλος αριθμός μαθητών, ενοικίαση ακατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας εκτός του σχολικού κτιρίου, περιορισμένος αύλειος χώρος, περιορισμός δραστηριοτήτων, επικίνδυνο κτίριο νηπιαγωγείου συνθέτουν την απαράδεκτη εικόνα.
Για εμάς τους γονείς όλα αυτά είναι γνωστά γιατί τα βιώνουν τα παιδιά μας κάθε μέρα. Θεωρούμε ότι και εσείς τα γνωρίζετε. Αναρωτιόμαστε όμως τι κάνετε!
Η υπονόμευση της ασφάλειας των παιδιών μας και η απειλή της υγείας τους μας κάνει να αγανακτούμε».
10/3/10
Κωμωδία κατάντησαν τις Καπναποθήκες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου