Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ στις 2 Φεβρουάριου, η μελέτη ωρίμανσης του Αρχαιολογικού Θεματικού Πάρκου της Λέρνας. Απομένει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια για την χρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου από το ΕΣΠΑ, ώστε να αλλάξει η σημερινή όψη της Λέρνας και να υλοποιηθεί η μελέτη.
Σήμερα ο «Αναγνώστης» παρουσιάζει την μελέτη που εξασφάλισε, ώστε να γίνει κατανοητό πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος. (Σε επόμενο φύλλο θα δημοσιευτεί όλη η μελέτη). Οι μακέτες και τα σχέδια δείχνουν ακριβώς πώς θα μεταμορφωθεί ο χώρος αν υλοποιηθεί τελικά το έργο αυτό.
Στόχος είναι:
α) η διαμόρφωση αρχαιολογικού – θεματικού πάρκου με κεντρικό θέμα τους άθλους του Ηρακλή στην επιχωματωμένη Αλκυονία λίμνη, η οποία εντάσσεται στον οικισμό των Μύλων και
β) η ανάδειξη, διαμόρφωση και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και πυρήνων του οικισμού αυτού, οι οποίοι εκτείνονται ανάμεσα στη β΄ εθνική οδό Αθηνών - Αργους – Τρίπολης και τις γραμμές του ΟΣΕ.
Επτά χώροι - σκάμματα θα έχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία αναφέρονται στους άθλους του Ηρακλή. Θα δημιουργηθούν δηλαδή παζλ με απεικονίσεις των άθλων του σε αγγεία, τα άγρια άλογα του Διομήδη, τα μήλα των Εσπερίδων, την ζώνη της Ιππολύτης, την κόπρο του Αυγεία, την Λερναία Υδρα και παζλ αγγείων τριών διαστάσεων. Το παιχνίδι με τη Λερναία Υδρα θα κατέχει ιδιαίτερη θέση στο προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το σκάμμα του θα έχει τις μεγαλύτερες διαστάσεις. Θα τοποθετηθούν επίσης υπαίθρια καθιστικά, καθώς και πινακίδες σήμανσης των παιχνιδιών και παρουσίασης των άθλων του Ηρακλή και της μυθολογίας της περιοχής.
Όπως δηλώνει ο επιβλέπων του έργου Μπάμπης Αντωνιάδης «Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε μια Ντίσνεϊλαντ, αλλά έναν χώρο φιλικό που να εξηγεί στους επισκέπτες, πως ο Ηρακλής ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να κάνει κυρίως σημαντικά υδραυλικά έργα. Θέλουμε έναν χώρο που να είναι κατανοητός, όχι μόνο από το ελληνόφωνο κοινό».
Η ιδέα δημιουργίας του Μυθολογικού Πάρκου, είχε ξεκινήσει χρονικά επί δημαρχείας Κουβαρά, με αντιδήμαρχο τον Δ. Κρίγκο, στην Λέρνα. Μάλιστα εκείνη την εποχή, η νομαρχία είχε πάρει απόφαση να χρηματοδοτήσει την μελέτη από ιδίους πόρους. Την αρχική μελέτη είχε ξεκινήσει το γραφείο Παπαδημητρίου στο Άργος.
Τελικά η μελέτη ωρίμανσης εκτελέστηκε στο πλαίσιο των μελετών της Δ΄ ΕΠΚΑ που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ Αν. Πελοποννήσου, με προϋπολογισμό 1.100.000 ευρώ. Την γενική Εποπτεία της μελέτης είχε η διευθύντρια της Δ΄ ΕΠΚΑ Α. Μπανάκα, με επιβλέποντες τους Ελ. Σαρρή (αρχαιολόγος), Μπ. Αντωνιάδη (τοπογράφος μηχανικός). Μελετητής ήταν ο Γιάννης Σαλεσιώτης.
Η σημερινή δημοτική αρχή της Λέρνας με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση του Κ.Α.Σ. και ευελπιστεί ότι η χρηματοδότηση του έργου θα εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι υπάρχει και σκοπιμότητα αλλά και ωριμότητα.
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Μιχάλης Χασάπης «το έργο αυτό είναι ένα πρωτοποριακό έργο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και θα συνδεθεί με όλους τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του νομού Αργολίδας».
Η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την έγκριση της μελέτης ωρίμανσης «Λέρνα: Αρχαιολογικό Θεματικό Πάρκο», της οποίας η υλοποίηση θα αποδώσει στο ευρύ κοινό (σε συνεργασία με το Δήμο Λέρνας, το Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Κίου και το ΥΠΠΟΤ) έναν εκτεταμένο χώρο πολιτισμού, μάθησης, αναψυχής και δραστηριότητας στο κέντρο και τις παρυφές του οικισμού των Μύλων που θα συντελέσει στην οικονομική αναβάθμιση των κατοίκων της περιοχής και θ’ αποτελέσει πρότυπο εκπαίδευσης και ανάπτυξης καθώς προβλέπει:
α) την ενοποίηση των διάσπαρτων αρχαιολογικών και μυθολογικών πυρήνων της περιοχής (οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος προϊστορικής Μαγούλας, οικοδομικό τετράγωνο με μνημειακά λείψανα ιστορικών χρόνων, πηγές Λέρνας και Αλκυονία λίμνη),
β) την ανάδειξη και διαμόρφωση του επισκέψιμου αρχ/κού χώρου της Λέρνας σύμφωνα με τις σύγχρονες υποδομές ασφάλειας και προβολής των μνημείων του και γ) την προβολή του οικοσυστήματος της περιοχής συνυφασμένου με την μυθολογία και την ιστορία της.
10/3/10
Αν χρηματοδοτηθεί τελικά το Μυθολογικό Πάρκο της Λέρνας, θα αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια και μεγάλη επισκεψιμότητα και η περιοχή αυτή
Ετικέτες ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναρτήθηκε από AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 23:22
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου