Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

12/9/07

Άνθρωπος και Ζώα

Της Μαργαρίτας Γουέσλινγκ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ διάρκεια όλης της ιστορίας μας, περικυκλωθήκαμε από όντα που δεν ήτανε όμοια με μας—περικυκλωθήκαμε από ζώα. Έπρεπε πάντα να μάθουμε πώς να τα αντιμετωπίζουμε. Επενδύσαμε πολύ ενέργεια και φαντασία για να μάθουμε πώς να συμπεριφερόμαστε με τα ζώα, ώστε να τα έχουμε για να κάνουν τις δουλειές μας, για να είναι οι φίλοι μας, και για να μας εφοδιάζουν φαγητό. Αυτό δεν ισχύει όμως στην σύγχρονη μέρα, όταν η περισσότερη δουλειά φτιάχνεται από μηχανές. Τώρα, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καμία επαφή με τα ζώα. Κάτι έχει αλλάξει στην ζωή μας, και θα ήθελα πολύ να ξέρω, εάν και πώς εμείς οι ίδιοι έχουμε αλλάξει. Έτσι, αφού γνώρισα κάποια που έχει πολύ εμπειρία με τα ζώα, την ρώτησα.
«ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ότι όταν ήσουν μικρή, είχες πολλά ζώα.»
«ΝΑΙ, ΑΠΟ τη παιδική μου ηλικία έζησα και μεγάλωσα, χάρη στο κτήμα που έχουμε, πολύ κοντά στα ζώα. Ήταν πραγματική φάρμα. Άλογο, κατσικάκια, προβατάκια, κουνέλια, σκυλιά, γάτες. Ακόμα πολλά πουλιά—ένας μεγάλος περιστεριώνας με περιστέρια όλων των χρωμάτων, φασιανούς, παγώνια, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, κοκράνια, πολύχρωμα νανάκια, και πάρα πολλά κλουβιά με ωδικά πουλιά, τα οποία κάθε μέρα κάνανε συναυλία. Θυμάμαι τη στέρνα που υπήρχε στην είσοδο του κτήματος γεμάτη χρυσόψαρα. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να τα παρατηρούμε, να τα φροντίζουμε και να αποκτούν σχέσεις μαζί μας.
«ΕΣΥ ΔΟΥΛΕΥΕΣ πολύ με τα ζώα?»
«ΠΟΛΥ, ΕΤΣΙ από μικρή ακόμα και όταν ένα ζώο δεν ήταν καλά, ήταν άρρωστο, το παίρναμε πάντα στο σπίτι να το κάνουμε καλά, να το φροντίσουμε. Όπως τώρα, έχω ένα σκυλάκι που είναι ένα μήνα μέσα στο σπίτι, έχει σπάσει το πόδι του και του κάναμε επέμβαση, τοποθετήθηκαν δυο λάμες, και τώρα το φροντίζουμε.
«ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ λένε ότι τα ζώα είναι ζώα. Δεν έχουνε μυαλό, και δεν έχουνε προσωπικότητα. Εσύ πιστεύεις αυτό, ή νομίζεις ότι τα ζώα έχουνε προσωπικότητα?»
«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ έχουν προσωπικότητα όλα, κάποια βέβαια πιο έντονη. Τώρα νοημοσύνη έχουν όλα, ο σκύλος βέβαια και το άλογο πιστεύω πως αγγίζουν ανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης.
«ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ αυτά?»
«ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΟΥΝ προσωπικότητα. Δεν νομίζω ότι όλα τα σκυλιά είναι το ίδιο. Κάθε σκυλί έχει το δικό του χαρακτήρα, ίσως το καθορίζει και ο τόπος που ζει. Πιστεύω ότι έχουν συναισθήματα. Δεν είναι απλά ένα ζώο που θέλει να φάει και να κοιμηθεί. Αισθάνεται, καταλαβαίνει, και προσπαθεί συνεχώς να επικοινωνήσει.»
«ΚΑΙ ΤΑ άλογα το ίδιο?»
«ΝΑΙ, ΚΑΙ τα άλογα είναι τα πιο συναισθηματικά ζώα και τα πιο έξυπνα, περήφανα πολύ και πάντα μπορούν να ψυχολογούν τους ανθρώπους γύρω τους και να καταλαβαίνουν τις προθέσεις τους.
«ΤΙ ΘΑ έλεγες ότι έχεις μάθει από τα ζώα?»
«ΚΟΙΤΑ, ΕΙΝΑΙ άλλος κόσμος τα ζώα. Ζουν μ’ ένα δικό τους τρόπο. Ξέρουν να κάνουν υπομονή. Ξέρουν να προσέχουνε πάρα πολύ τον εαυτό τους. Ίσως εμείς δεν ξέρουμε τόσο πολύ να προσέχουμε. Σκέφτονται πολύ πριν πάνε κάπου, που θα πάνε, γιατί θα πάνε, μήπως δεν πρέπει να πάνε, ενώ εμείς οι άνθρωποι, επειδή πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ δυνατοί, κάνουμε λάθη.»
ΑΥΤΟ ΕΙΠΕ, μια γυναίκα μου έχει διαφορετικό ύφος από τους άλλους ανθρώπους –που μου φαίνεται πιο χαλαρή από αυτούς, αλλά και πιο συγκεντρωμένη.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ