Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

31/10/07

Αυξήσεις 10-50% στα τέλη των δήμων Άργους και Ναυπλίου

Υψηλές αυξήσεις που κατά περίπτωση φτάνουν έως και το 50% καλούνται να πληρώσουν οι δημότες σε Άργος και Ναύπλιο. Η αιτιολογία για τις αυξήσεις πολύ ψηλότερα από το 30% του επίσημου πληθωρισμού οφείλεται στη χρέωση των δήμων από τη λήψη συχνών δανείων και τους υπεράριθμους υπαλλήλους σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Πριν λίγες ημέρες ο δήμος Ναυπλίου, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα μηδενικών ουσιαστικά αυξήσεων, αποφάσισε την αύξηση των τελών που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν το 50% με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά του συνδυασμού «Ναύπλιο - η Άλλη Πρόταση».
Σύμφωνα με την «Άλλη Πρόταση»: «Περιμένοντας την αύξηση του ΦΠΑ και για να μην έχουμε κανένα κενό στις αυξήσεις, ο δήμος Ναυπλίου έκανε αναπροσαρμογή στα δημοτικά τέλη. Μοίρασε αυξήσεις από 10% μέχρι 50% με την αιτιολογία ότι τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και υπάρχει μεγάλη οικονομική ψαλίδα, μεταξύ εσόδων και εξόδων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δήμοι, που κάνοντας ορθή χρήση των οικονομικών τους, δεν έκαναν καμία αύξηση ή έκαναν στα όρια του πληθωρισμού.
Την τελευταία τετραετία οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη είναι από 37% έως και 74%. Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την επίσημη αιτιολογία, εάν ο δήμος στα ανταποδοτικά τέλη είχε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα οικονομικών περιορισμών. Ένα πρόγραμμα διόρθωσης οικονομικών στοιχείων σε θέματα που πρέπει να τα δούμε με μεγαλύτερο σεβασμό στη σπατάλη των χρημάτων αλλά και την πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά του Δήμου».
Απαντώντας στην κριτική της «Άλλης Πρότασης» ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς μεταξύ άλλων υπογραμμίζει : Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το Νόμο και τις σχετικές οδηγίες της Περιφέρειας, τα ανταποδοτικά τέλη πρέπει να καλύπτουν τις αντίστοιχες δαπάνες. Παρέλειψαν να αναφέρουν το γεγονός ότι από το έτος 2003 που αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, αυξήσεις δημοτικών τελών έγιναν τα έτη 2005, 2006 και 2007. Γιατί λοιπόν δεν αναφέρουν ότι τα έτη 2002, 2003 και 2004 δεν έγινε καμία αύξηση και ότι αυτές που έγιναν τα έτη 1999 και 2001 ήταν μόνο στα επίπεδα του πληθωρισμού (3%). Γιατί δεν αναφέρουν ότι φέτος η αύξηση που αφορά την πλειοψηφία των δημοτών είναι 10% και (με δεδομένο την μη αύξηση τα προηγούμενα χρόνια) αθροιστικά καλύπτει μέχρι σήμερα μόνο την αύξηση του πληθωρισμού; Τους ενοχλεί το γεγονός ότι αποφασίσαμε αύξηση τελών στις βιομηχανίες της τάξεως του 50%; Και πόσες είναι αυτές στο δήμο μας; Εγώ θα ρωτήσω τους συναδέλφους της Άλλης Πρότασης: Τα καταστήματα που ανήκουν στην Α΄ Ζώνη, Παραλία Ναυπλίου, παλαιό Ναύπλιο κλπ. που καταλαμβάνουν με τραπεζοκαθίσματα τους περισσότερους σε έκταση κοινόχρηστους χώρους της πόλης και βέβαια προκαλούν την μεγαλύτερη ρύπανση από τον όγκο των απορριμμάτων, δε θα πρέπει να πληρώσουν τα ανάλογα τέλη σε σχέση με την επιβάρυνση που προκαλούν στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας; Δεν δέχονται ότι ο ρυπαίνων πρέπει και να πληρώνει; Εμείς αυτό αποφασίσαμε, στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας. Αναφορικά με την χρήση του κοινόχρηστου ρεύματος πρέπει να λάβει υπόψη της η Άλλη Πρόταση ότι για να γίνει μείωση των δαπανών ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να ανάβουν τα φώτα αργότερα το βράδυ και να σβήνουν νωρίτερα τις πρωινές ώρες. Ας ρωτήσουν, λοιπόν τους δημότες Ναυπλίου αν ένα τέτοιο μέτρο θα το αποδέχονταν. Η εμπειρία μου πάντως δείχνει ότι οι δημότες Ναυπλίου θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς. Εις ότι αφορά το γεγονός ότι κάποιες φορές τα φώτα ανάβουν μέρα μεσημέρι, αυτό οφείλεται σε κατά καιρούς προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ στη Δαλαμανάρα όπου βρίσκεται και το κέντρο που δίνει εντολές για το άναμμα και σβήσιμο των φώτων. Παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για πρώτη φορά έγινε μείωση των εξόδων του δήμου Ναυπλίου σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα και αύξηση των εσόδων του σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτά βεβαίως δεν είναι δικά μου λεγόμενα. Επισημάνθηκε μέσα στην ίδια την αίθουσα του Δ.Σ. από τον ορκωτό λογιστή. Το Παλαμήδι δε, είναι το σύμβολο της πόλης μας. Εμείς πιστεύουμε ότι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας πρέπει να αναδεικνύεται. Πέραν όλων αυτών όμως, εδώ και χρόνια, οι ώρες λειτουργίας του ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου έχουν μειωθεί σημαντικά.
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι σε κανένα Δήμαρχο δεν είναι ευχάριστο να προβαίνει σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Εγώ πρώτος θα ήθελα να προβώ σε μειώσεις. Το θέμα όμως είναι ότι η Δημοτική Αρχή πράττει από θέση ευθύνης, προσπαθώντας να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στους δημότες. Η αντιπολίτευση μιλάει με γνώμονα το να ακούγεται ωραία στα αφτιά των δημοτών.
Αυτός όμως είναι ο εύκολος τρόπος. Ο δύσκολος είναι αυτός που ακολουθούμε εμείς. Η πόλη είναι καθαρή και ηλεκτροφωτισμένη με το ανάλογο βέβαια κόστος για τους δημότες Ναυπλίου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ