Στάση αναμονής τηρούν οι τοπικοί παράγοντες για το θέμα του «Καποδίστρια 2» που ανοίγει αυτές τις ημέρες. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μειωθούν οι δήμοι, οι νομαρχίες και οι περιφέρειες, ώστε να υπάρχουν μικρά ευέλικτα σχήματα στα πρόσωπα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα αυξημένης επιχειρηματικής ικανότητας, λειτουργικής και οικονομικής αυτοδυναμίας.
Η Πελοπόννησος είναι ένα τμήμα του ελλαδικού χώρου που θα δεχθεί πρώτη τις σαρωτικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ένα από τα σενάρια είναι η κατάργηση των περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και η αντικατάστασή τους με δύο διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, στις οποίες θα εκπροσωπούνται όλοι οι νόμοι.
Η Αργολίδα
Όλα δείχνουν ότι ο νομός Αργολίδας με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας που προωθείται, θα χαθεί από τον χάρτη.
Η πρόταση του προέδρου της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και να συζητείται ιδιαίτερα, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής τουλάχιστον - αντιδράσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Μεσσηνιακού Τύπου ο νομός Αργολίδας - όπως λέει το συγκεκριμένο σενάριο - θα περιλαμβάνεται στη μια από τις δύο νομαρχίες της Πελοποννήσου, μαζί με τους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Κορινθίας.
Ζητήσαμε από το νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλο να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος, ωστόσο απάντησε ότι θα κάνει δηλώσεις όταν υπάρξουν πιο συγκεκριμένες προτάσεις και ανοίξει επισήμως το θέμα.
Δεν είναι ανεδαφική ωστόσο και η θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη, ο οποίος αναφέρεται στην καθιέρωση ως δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ολόκληρης της Πελοποννήσου, με τους 7 νομούς.
Ενώ πάντως στη Μεσσηνία, σε τοπικό επίπεδο έχει ανοίξει το θέμα και συζητείται έντονα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Αργολίδα περιμένουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις για να μην στενοχωρήσουμε προφανώς την κυβέρνηση.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας ο Μεσσήνιος νομάρχης Δ. Δράκος η πρότασή του αφορά ένα διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο, που θα μοιάζει με το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο, θα εκπροσωπούνται όλοι οι νομοί, οι σημερινές Ν. Α. της Πελοποννήσου. Και με βάση αυτό το σενάριο, οι περιφέρειες τουλάχιστον με τη σημερινή τους μορφή, δεν θα χρειάζονται και θα καταργηθούν.
Ζυμώσεις
Η Ένωση Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος έχει λάβει την απόφαση να αναθέσει σε επιστημονική επιτροπή, που θα πρέπει να καταθέσει βάσει πολιτικών οδηγιών που θα λάβει, εναλλακτικά σενάρια για την προσέγγιση που θα αφορά τον Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Αντίστοιχη προσπάθεια έχει γίνει ήδη και από την ΚΕΔΚΕ, η οποία ανέθεσε στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρξει συνεργασία και να ανοίξει μια διαβούλευση στα ζητήματα αυτά.
Αυτό που συζητείται βέβαια και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, είναι να παραμείνει ως έχει η υπάρχουσα υπηρεσιακή δομή στις έδρες κάθε νομού.
Πάντως, για τις συνενώσεις των δήμων θα δοθεί μια περίοδος για εκούσιες συνενώσεις, στις νομαρχίες μάλλον είναι μονόδρομος η υποχρεωτική συνένωση.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι νομαρχίες πανελλαδικά από 52 που είναι σήμερα, να μειωθούν σε 16.
Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί τα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.
Οι δήμοι
Ο «Καποδίστριας 2» φυσικά, θα εφαρμοστεί και στους δήμους. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινωνία είναι ώριμη για τη νέα διοικητική δομή. Το ίδιο και τα κόμματα. Στόχος είναι οι δήμοι στην Αργολίδα να γίνουν 3 ή 4. Φαίνεται ότι θα παραμείνουν οι δήμοι Ναυπλίου, Άργους, Κρανιδίου και ίσως να υπάρξει και ένας δήμος που θα περιλαμβάνει το Λυγουριό και την Επίδαυρο. Ο πανελλαδικός στόχος είναι οι δήμοι να μην ξεπερνούν τους 400 από τους 1034 που υπάρχουν σήμερα.
10/10/07
Αλλάζει ο διοικητικός χάρτης και χάνεται η Αργολίδα
Αναρτήθηκε από AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 16:33
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου