Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

3/10/07

Τα ψεύτικα τα ...λόγια τα μεγάλα στους τους πυρόπληκτους

Ακόμα και οι τράπεζες της Αργολίδας, έχουν μπερδευτεί και δεν γνωρίζουν επακριβώς, ποιοί δικαιούνται το βοήθημα των 3000 ευρώ που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους και ποιοί δεν το δικαιούνται.
Το αλαλούμ που επικρατεί, έχει μεγάλο αντίκτυπο στους κατοίκους των περιοχών που κάηκαν και το χρειάζονταν, μιας και πολλοί από αυτούς καταστράφηκαν και δεν έχουν πλέον άλλα εισοδήματα. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο νομός ζημιώνεται, αφού μένει εκτός όλων των ευεργετημάτων που «απολαμβάνουν», οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου.
Το θέμα «άνοιξε» στις αρχές του Σεπτέμβρη, όταν οι τράπεζες, άρχισαν να ζητούν πίσω το βοήθημα των 3000 ευρώ απ΄ όσους το πήραν, πιστεύοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Κάποιοι ήδη επέστρεψαν τα χρήματα, ενώ άλλοι που δεν τα έχουν πλέον στο συρτάρι, δεν μπορούν να τα δώσουν και κινδυνεύουν από τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος. Την ίδια στιγμή άλλοι που δεν πρόλαβαν να πάρουν το συγκεκριμένο βοήθημα, φυσικά τώρα βρίσκουν τα ταμεία των τραπεζών κλειστά.
Προς το παρόν οι τράπεζες της Αργολίδας, έχουν «παγώσει» το θέμα, περιμένοντας να δουν αν τις επόμενες ημέρες κηρυχτούν πυρόπληκτες όλες οι περιοχές που κάηκαν, ώστε να πράξουν αναλόγως.

Πυρόπληκτοι με μέσον
Ποιός ευθύνεται τελικά που η Αργολίδα, δεν έχει κηρυχθεί ακόμα πυρόπληκτη παρά τις εκατοντάδες φωτιές που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, είναι ένα ερώτημα που κυριαρχεί στις συζητήσεις αυτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Και βέβαια ερώτημα χωρίς απάντηση παραμένει το αν δικαιούνται ή όχι τελικά βοηθήματος οι πυρόπληκτοι της Αργολίδας, αφού βέβαια δεν κάηκαν σπίτια. Αν δεν δικαιούνται όμως, γιατί έγιναν τελικά από τη Νομαρχία οι ενέργειες, ώστε να κηρυχτεί πυρόπληκτος ο νομός;
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάποιες από τις περιοχές του Ασκληπιείου, της Μιδέας και της Επιδαύρου που κάηκαν, χωρίς να ενημερωθεί η πολιτική προστασία της Νομαρχίας Αργολίδας, κηρύχθηκαν από την πρώτη στιγμή ως πυρόπληκτες. Με ποιόν τρόπο; Πιθανόν με πολιτική παρέμβαση, δεδομένου ότι βρισκόμασταν τότε σε προεκλογική περίοδο. Ή μήπως δούλεψε σωστά το κράτος παρακάμπτοντας, τις αρμόδιες υπηρεσίες του και την γραφειοκρατία;
Πάντως για τις συγκεκριμένες περιοχές, ενημερώθηκαν απευθείας οι τράπεζες και όχι Νομαρχία.

Καθυστέρηση
Από τις 12 Σεπτεμβρίου ωστόσο, όταν ξεκίνησαν δηλαδή τα προβλήματα με τριχίλιαρο, η πολιτική προστασία της Νομαρχίας, έστειλε έγγραφο που ζητά να κηρυχθεί πυρόπληκτο το μεγαλύτερο μέρος του νομού.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο που εστάλη στα αρμόδια υπουργεία αφορά τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα:
Δήμος Ασκληπιείου: Λυγουριό, Άγιος Δημήτριος, Αδάμι, Αρκαδικό.
Δήμος Ασίνης: Δρέπανο, Ασίνη, Τολό, Ίρια, Καρναζέικα.
Δήμος Επιδαύρου: Αρχαία Επίδαυρος, Δήμαινα.
Δήμος Ερμιόνης: Ερμιόνη, Θερμησία, Ηλιόκαστρο.
Δήμος Κρανιδίου: Κρανίδι, Πορτοχέλι.
Δήμος Λέρνας: Μύλοι.
Δήμος Μιδέας: Αγία Τριάδα, Μάνεση, Μιδέα, Παναρίτι, Πουλακίδα, Ηραίο, Αραχναίο, Αργολικό.
Δήμος Μυκηναίων: Μυκήνες, Νέο Ηραίο.
Δήμος Ναυπλίου: Άρεια, Λευκάκια, Πυργιώτικα.
Δήμος Νέας Τίρυνθας: Ν. Τίρυνθα, Άγιος Ανδριανός, Ν. Ροεινό.
Μέχρι σήμερα, απάντηση δεν έχει σταλεί από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.
Το μόνο που έχει γίνει είναι ένα τηλεφώνημα στη Νομαρχία από το ΥΠΕΧΩΔΕ αφού ζητούνται διευκρινίσεις για κάποιες ονομασίες χωριών και περιοχών.
Ίσως τελικά να κηρυχθούν ως πυρόπληκτες οι παραπάνω περιοχές. Γιατί όμως υπήρξε τόση καθυστέρηση και ποιός ευθύνεται γι΄ αυτήν; Προσπάθησαν κάποιοι από το νομό να καλύψουν τη Νέα Δημοκρατία προεκλογικά, ώστε να φανούν λιγότερες οι περιοχές που κάηκαν και να μη φουσκώσει και άλλο προϋπολογισμός με τις επενδύσεις που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές με τις αποζημιώσεις;

Ο νομάρχης
Ο νομάρχης Αργολίδας πάντως, Βασίλης Σωτηρόπουλος ο οποίος μίλησε στον «α», δεν δέχεται ότι υπήρξε καθυστέρηση και υποστηρίζει ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες όπως προβλεπόταν.
Ο κος Σωτηρόπουλος, διαψεύδοντας τις πληροφορίες του «α», υποστηρίζει ότι στις 12 Σεπτέμβρη δεν ζητήθηκε μέσω των ΠΣΕΑ να χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτοι οι 10 από τους 14 ΟΤΑ του νομού, αλλά οι περιοχές της Ασίνης, του Τσέλου και του Βιβαρίου, που κάηκαν τελευταίες. Ότι πρόκειται δηλαδή για συμπληρωματικό αίτημα.
Τις επόμενες ημέρες πάντως, θα γνωρίζουμε αν χαρακτηριστούν ως πυρόπληκτες τελικά, όλες αυτές οι περιοχές. Μέχρι τότε η αγωνία των πυρόπληκτων, θα τους βασανίζει και ο νομός θα μένει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ