Η πλατεία Πλατάνου γνωστή σήμερα ως πλατεία Συντάγματος, αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Ναυπλίου, αφού και με την «βούλα» είναι από τις πιο διάσημες ή δημοφιλής πλατείες της Ευρώπης.
Η πλατεία Συντάγματος, είναι μία από τις εξήντα πλατείες της Ευρώπης και τις οκτώ πλατείες της Ελλάδας, που παρουσιάζονται στην έκθεση «πλατείες της Ευρώπης, πλατείες για την Ευρώπη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στη Βενετία.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Η πλατεία, Ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά - culture 2000», που συντονίζεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων και το Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έχει συγκεντρωθεί πολύτιμο υλικό από την έρευνα σχετικά με τις πλατείες της Ευρώπης. Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα όπως το Πανεπιστήμιο IUAV - Βενετία, το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο ETSAB - Βαρκελώνη, το Maison des Sciences de l’ Homme - Παρίσι, το Jagiellonian University - Κρακοβία, ο Σύνδεσμος Ιταλικών Πόλεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό - Ρώμη και συνεργάζονται πόλεις χαρακτηρισμένες από διάσημες πλατείες.
Ομάδες ερευνητών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων τοπίου, κοινωνιολόγων, ιστορικών κ.α. μελέτησαν και αντιμετώπισαν το θέμα ανταλλάσοντας εμπειρίες σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Στόχος είναι η προώθηση της γνώσης και της κριτικής σκέψης ως προς τις ακολουθούμενες πρακτικές στις περιπτώσεις ιστορικών πλατειών, αλλά και τον τρόπο σύγχρονης αντιμετώπισης παλιών και νέων, σε χώρους επικοινωνίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας συνέβαλλαν στη σύνθεση της Χάρτας Ευρωπαϊκών Πλατειών.
Καταληκτική δραστηριότητα του τριετούς ερευνητικού προγράμματος (2004 - 2007) αποτελεί η διοργάνωση της Έκθεσης: «Πλατείες της Ευρώπης, Πλατείες για την Ευρώπη». Εξήντα πλατείες παρουσιάζονται με εντυπωσιακό τρόπο (φωτογραφίες, σχέδια, πρωτότυπο και ενιαία παρουσιασμένο εποπτικό υλικό) στην έκθεση. Από την Ελλάδα παρουσιάζονται πλατείες από τη Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα και την Αθήνα. Από ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζονται πλατείες από την Αγ. Πετρούπολη, τη Βαρκελώνη, τη Βαρσοβία, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, τη Βερόνα, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι, την Καζέρτα, την Κοϊμπρα, την Κρακοβία, τη Λισαβόνα, τη Λυών, τη Μαδρίτη, το Μέστρε, το Μονπελιέ, τη Μπελιντζόνα, το Ναμούρ, τη Νιμ, τη Νόβα Χούτα, την Οδησσό, την Παλμανόβα, το Παρίσι, την Πράγα, το Ρότερνταμ, τη Ρώμη, τη Σιένα, την Τεργέστη, το Τορίνο, τη Φλωρεντία κ.α.
Καθώς η πλατεία αποτελεί νευραλγικό σημείο της αστικής ζωής και ταυτότητας, η έκθεση για τις πλατείες εστιάζεται στην ιστορία, τη σύγχρονη κατάσταση και διαφύλαξη της σημασίας τους στο παρόν και στο μέλλον.
Η έκθεση «Πλατείες της Ευρώπης, Πλατείες για την Ευρώπη» παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, από 9/11/2007 έως και 9/12/2007 και ώρες 9.00 - 17.00. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, πανεπιστημιακών, φορέων για το περιβάλλον. Η Έκθεση απευθύνεται σε όσους ασχολούνται με θέματα διαμόρφωσης του αστικού περιβάλλοντος, στους φορείς πολιτείας για το περιβάλλον και κυρίως στους κατοίκους των πόλεων.
Στην έκθεση οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν το υλικό συγκεντρωμένο σε ένα βιβλίο με τίτλο «Squares of Europe, Squares for Europe» καθώς και στο «The square, a European Heritage - A topical survey in five countries». Επίσης, παρουσιάζεται η Χάρτα Ευρωπαϊκών Πλατειών:«The Charter of European Squares, 30 recommendations for the creation or renovation of squares».
Η Πλατεία Συντάγματος, είναι η σημαντικότερη και ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου. Από το 1540, ήταν το κέντρο της πόλης καθώς εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν το Σαράι του Τούρκου Διοικητή της Πελοποννήσου. Κατά τον 19ο αιώνα ήταν γνωστή ως Πλατεία Πλατάνου, από τον ιστορικό πλάτανο που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της και κάτω από την σκιά του αγόρευαν οι πολιτικοί άνδρες της εποχής. Το 1843 μετονομάστηκε σε Πλατεία Λουδοβίκου, προς τιμήν του πατέρα του βασιλιά Όθωνα. Και την ίδια χρονιά, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, όταν οι Έλληνες (στην Αθήνα) ζήτησαν Σύνταγμα από τον Όθωνα, πήρε (και αυτή) το όνομα Πλατεία Συντάγματος. Το 1980 επί δημαρχίας Νίκου Καράπαυλου, η πλατεία ανακατασκευάστηκε και διατηρεί αυτή τη μορφή της μέχρι και σήμερα. Η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει τον σύνθετο χαρακτήρα της κεντρικής πλατείας μιας πόλης, τον λειτουργικό της ρόλο ανά τους αιώνες αλλά και του ρόλου της ως ελεύθερου χώρου ψυχαγωγίας. Η Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου ήταν πάντοτε το σημείο αναφοράς της παλιάς πόλης, καθώς γύρω από αυτήν είχαν χτιστεί τα σημαντικότερα κτίρια κάθε εποχής (η Αποθήκη του Στόλου, το Βουλευτικό, το πρώην τζαμί του Αγά Πασά, οι οικίες του Νικηταρά και του Κολοκοτρώνη) και η ιστορία της είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτική και οικονομική διαδρομή του κόσμου του Ναυπλίου (πχ. το γνωστό ιστορικό επεισόδιο της Ψωροκώσταινας εκτυλίχθηκε στην Πλατεία Συντάγματος). Ακόμα το σημερινό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας ήταν κάποτε το σπίτι της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου, σύζυγος δημάρχου, όπου εκεί οργανώθηκε η Ναυπλιακή Επανάσταση από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο του 1862. Από το μπαλκόνι της που βλέπει στην πλατεία Συντάγματος έβγαλε έναν πύρινο λόγο εμψυχώνοντας τους Ναυπλιείς να επαναστατήσουν- κομβική στιγμή στην ιστορία όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, η οποία και αποτυπώνεται στο άγαλμα προς τιμήν της που κοσμεί σήμερα την πλατεία.
14/11/07
Η πλατεία Συντάγματος μία από τις 60 δημοφιλείς της Ευρώπης, κάνει τον γύρο του κόσμου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου