Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/11/07

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την κτηνοτροφία, σε συνέχεια όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ζήτησε με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ).
Οι κτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, αναφέρει η ΓΕΣΑΣΕ, δεδομένου ότι οι τρομακτικές αυξήσεις των ζωοτροφών το τελευταίο εξάμηνο έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν το 2007 κατά 67,6%, ενώ αντίθετα με τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών, οι τιμές του γάλακτος στο αιγοπρόβειο παραμένουν καθηλωμένες, με εξαίρεση τις περιοχές όπου υπάρχουν συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες.
Η ΓΕΣΑΣΕ ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με 3.000Ε ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με βάση τον Καν. 1860/2004.
Να ελεγχθούν ουσιαστικά οι ελληνοποιήσεις αρνιών από τις βαλκανικές χώρες και να επιβληθούν αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Να προχωρήσει άμεσα το σύστημα ισοζυγίου κρέατος.
Να διασφαλιστεί, ιδιαίτερα εν όψει των Χριστουγέννων, η ταυτοποίηση των ελληνικών αρνιών.
Να ενισχυθούν η έρευνα και η εφαρμογή της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών για την κάλυψη του σιτηρεσίου.
Να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το καρτέλ γάλακτος, ύστερα από 2 χρόνια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Να ενισχυθούν ουσιαστικά και με γρήγορες διαδικασίες οι επενδύσεις των συνεταιρισμών για τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά.
Να απλουστευτούν οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης Ζωικής κατεύθυνσης, ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και όχι να περιμένουν οι παραγωγοί την έγκριση έπειτα από 2 χρόνια.
Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ και στα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα γαλακτοκομικά σε όλο το φάσμα παραγωγής και στη λιανική.
Να καλυφθούν οι ελλείψεις υποδομών σε σφαγεία και τυποποιητήρια κρέατος σε όλη τη χώρα.
Να ενισχυθούν γενναία και με ταχύτατες διαδικασίες οι επενδύσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στην αγορά που μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα και το εισόδημα του παραγωγού.
Να χρηματοδοτηθεί κάθε προσπάθεια προβολής και προώθησης της ΦΕΤΑΣ στο εξωτερικό.
Να δημιουργηθεί δίκτυο πληροφόρησης και ελέγχου της αγοράς στο εξωτερικό, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα φαινόμενα παραπλάνησης και νοθείας του εθνικού μας προϊόντος.
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντό, επισημαίνοντας:«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κτηνοτρόφοι του Νομού Αργολίδας βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους έχουν ενταθεί σημαντικά. Μάλιστα πριν λίγες μέρες κατέθεσαν ψήφισμα στον Νομάρχη Αργολίδας, κ. Σωτηρόπουλο, στο οποίο διατυπώνουν έντεκα (11) συγκεκριμένα αιτήματα. Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια είναι η θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναφορικά με τα 11 αιτήματα των κτηνοτρόφων Αργολίδας κι αν προτίθεται να προβεί στην ικανοποίησή τους;».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ