Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/11/07

Μετά από τις διαμαρτυρίες κατατέθηκε επίκαιρη επερώτηση για τους κτηνοτρόφους

Επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν στη Βουλή, 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία και την αδιαφορία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα που θα βγάλουν τον κλάδο από την κρίση.
Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης:
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, καθώς βλέπουν τις εκμεταλλεύσεις τους να οδηγούνται στην καταστροφή, χωρίς η κυβέρνηση να λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο που θα έβγαζε τον κλάδο από την κρίση ή έστω θα περιόριζε τις συνέπειες της κρίσης που διέρχεται.
Οι κτηνοτρόφοι από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν ολοένα και αυξανόμενο κόστος παραγωγής και από την άλλη συνεχώς μειούμενες ή καθηλωμένες στην καλύτερη περίπτωση τιμές των προϊόντων τους (κρέας, γάλα). Αυτό έχει ως συνέπεια το εισόδημά τους να συρρικνώνεται συνεχώς και οι εκμεταλλεύσεις τους να γίνονται ζημιογόνες και συνεπώς ασύμφορες. Ιδιαίτερα η άνοδος των τιμών των ζωοτροφών και της τιμής του πετρελαίου δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στους κτηνοτρόφους και στις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ η ασυδοσία του καρτέλ γάλακτος με την ανοχή και την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης έχει συρρικνώσει τις τιμές παραγωγού στο γάλα.
Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά έχουν ανοίξει και τις ορέξεις των χονδρεμπόρων κρέατος, οι οποίοι λειτουργώντας εκβιαστικά έναντι των παραγωγών έχουν καθηλώσει τις τιμές στο κρέας (αμνοεριφίων, βοοειδών, χοιρινών και πτηνών). Έτσι, ένας ακόμη από τους πλέον δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους του αγροτικού τομέα της χώρας μας, αυτός της κτηνοτροφίας, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο και σε κατάρρευση.
Καμιά μέριμνα δεν λαμβάνεται σήμερα από την κυβέρνηση, ώστε ο κλάδος της κτηνοτροφίας να διατηρήσει όσα με κόπο και προσπάθειες ετών πέτυχε για να γίνει αξιόπιστος στο καταναλωτικό κοινό και ανταγωνιστικός στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, με σύγχρονες επενδύσεις και με προσαρμογή στα υψηλά στάνταρ ποιότητας και υγιεινής.
Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση, εάν πραγματικά ήθελε να στηρίξει και να διευκολύνει τους κτηνοτρόφους, από τις 16 Οκτωβρίου θα είχε αποδώσει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης του 2007, αντί να τους ‘διευκολύνει’ με τη χορήγηση δανείων έναντι των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από την εξισωτική αποζημίωση. Το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, νομοσχέδιο λήψης μέτρων για την κτηνοτροφία ακόμη δεν έχει κατατεθεί και είναι άγνωστο εάν και πότε θα κατατεθεί. Έκπληκτοι οι κτηνοτρόφοι παρακολουθούν με πόση ευκολία η κυβέρνηση καταστρέφει μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όλα όσα κατακτήθηκαν με κόπους, προσπάθειες, αγωνίες και αγώνες πολλών ετών. Αδυνατούν να κατανοήσουν, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις της και τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και στην ασυδοσία της αγοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η απόγνωση πλέον των κτηνοτρόφων έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε πολλοί είναι σήμερα που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, επερωτάται η κυβέρνηση:
Για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα της κτηνοτροφίας, που αποδυναμώνει τον κλάδο, τις προοπτικές του και τον οδηγεί στην καταστροφή.
Για την εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων για στήριξη του εισοδήματος και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Για την αδιαφορία της να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξέφρενης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών και για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.
Για την αδιαφορία της στην κατάρρευση των τιμών παραγωγού στο γάλα και στο κρέας και την εγκληματική της ανοχή και συνενοχή έναντι του καρτέλ γάλακτος και έναντι των χονδρεμπόρων κρέατος.
Για την καθυστέρηση στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2007.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ