Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

16/1/08

Στο ...ψυγείο η Αργολίδα από τον Σουφλιά

Λες και όλα βαίνουν καλώς. Λες και δεν υπάρχει καμία δυσάρεστη εξέλιξη στον ορίζοντα. Στην Αργολίδα, κυριολεκτικά δεν κουνιέται ...φύλλο για τους σχεδιασμούς του Γιώργου Σουφλιά με την προώθηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου τις προσεχείς εβδομάδες για ψήφισή του στη Βουλή, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απομόνωση της περιοχής οικονομικά και τουριστικά.
Όλα δείχνουν σύμφωνα με τους χάρτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι ο νομός Αργολίδας οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη οδική απομόνωση και στην πλήρη αγνόηση του δίπολου των πόλεων Ναυπλίου - Άργους από τους πόλους Αστικής Ανάπτυξης της χώρας.

Κομματική δέσμευση αιρετών
Παρότι αυτή η εφημερίδα φωνάζει μήνες τώρα για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, ουδείς εκ των τοπικών παραγόντων -με εξαίρεση τον βουλευτή Γιάννη Μανιάτη- δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, ακολουθώντας την ίδια τακτική με άλλα σοβαρά ζητήματα στο παρελθόν που τα αντιλήφθηκαν κατόπιν εορτής. Και την στιγμή που δεν υπήρχαν περιθώρια αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης “αντιδρούσαν” για τα μάτια του κόσμου με κάποια ψηφίσματα που έμπαιναν στο συρτάρι.
Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, με την συμπεριφορά των Νεοδημοκρατών αιρετών που φαίνεται ότι αποφεύγουν να στενοχωρήσουν την κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχουν ικανότητητες στους υπόλοιπους αιρετούς οι οποίοι δεν έχουν κομματικά κωλύματα. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς τόσους μήνες δεν έχει υπάρξει ούτε καν μία δήλωση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που θα βάλει στο ...ψυγείο το νομό Αργολίδας και θα τον απομονώσει κι άλλο αναπτυξιακά.
Φυσικά δικαιολογίες ότι δήθεν αγνοούν το θέμα δεν υπάρχουν αφού εκτός από τα δημοσιεύματα του τύπου που παραμένουν γραπτά πριν από αρκετό καιρό υπήρξε πρόσκληση από τον βουλευτή Μανιάτη με ανοικτή επιστολή προς τους θεσμικούς παράγοντες, ώστε να υπάρξει μία ανοικτή δημόσια συζήτηση για τις διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Αργολίδας. Κανένας ωστόσω δεν ανταποκρίθηκε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής προχθές έκανε ακόμα μία επισήμανση: “Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, θεωρώ ότι κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να σιωπά. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δικαιολογηθεί ότι δεν ήξερε. Τώρα πια όλοι ξέρουν και όλοι θα είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις, ή τις παραλείψεις τους. Για τελευταία φορά καλώ την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα που με δική τους αποκλειστικά ευθύνη δημιουργούν σε βάρος της Αργολίδας».
Επισημαίνει ακόμα: «Θεωρώ χρέος μου απέναντι στους 100.000 κατοίκους της Αργολίδας, για τελευταία φορά, να προσπαθήσω να αναδείξω τα δύο μεγάλα αρνητικά ζητήματα που προκύπτουν για την Αργολίδα, από την προώθηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου στη Βουλή. Πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, τόσο με ομιλίες μου από το βήμα της Βουλής όσο και με την κατάθεση Ερωτήσεων και Επερωτήσεων, προσπάθησα να ενεργοποιήσω την αντίδραση της κυβέρνησης και των θεσμικών παραγόντων του νομού, ώστε να υπάρξει μία υπερκομματική προσέγγιση ολόκληρης της Αργολίδας. Μία θετική προσέγγιση απέναντι σε μια πρωτοβουλία, η οποία αγνοεί προκλητικά τις βασικές αναπτυξιακές παραμέτρους της Αργολίδας. Σημειώνω ότι οι σχεδιασμοί του Εθνικού Χωροταξικού θα έχουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, επιπτώσεις για τα 15 επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Επιπτώσεις για τις οποίες θα λογοδοτήσουν όλοι απέναντι στους πολίτες, ανάλογα με το βάρος της ευθύνης του καθενός. Υπενθυμίζω ότι τελευταία υποχρεώθηκα μέχρι και ανοικτή επιστολή προς τους θεσμικούς παράγοντες του νομού να αποστείλω, ώστε να υπάρξει μία ανοικτή δημόσια συζήτηση για τις διαφαινόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Αργολίδας.
Θεωρώ τα ζητήματα αυτά ως τα κορυφαία αναπτυξιακά θέματα που έχουν εμφανιστεί στο νομό κατά τα τελευταία 10 χρόνια.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στην πλήρη οδική απομόνωση της Αργολίδας από τους δύο αυτοκινητοδρόμους που διατρέχουν την Πελοπόννησο και το δεύτερο ζήτημα αφορά στην πλήρη αγνόηση του δίπολου των πόλεων Ναυπλίου – Άργους από τους πόλους Αστικής Ανάπτυξης της χώρας”.
Να σημειωθεί ότι εκτός από τους αιρετούς του νομού, νομάρχη και δημάρχους, ούτε οι υπόλοιποι βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου και Γιάννης Μανώλης έχουν τοποθετηθεί για το θέμα του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, υπακούοντας προφανώς στην κομματικά πειθαρχία.

Οδική σύνδεση
Επανηλημένως έχει γραφτεί ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν τόσο ο Άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Λεύκτρο – Σπάρτη – Καλαμάτα, όσο και ο Άξονας Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα – Καλαμάτα. Από τον προϋπολογισμό των δύο αυτών αυτοκινητοδρόμων ύψους 4 δις Ευρώ, η Αργολίδα μένει απολύτως έξω.
Όπως δηλώνει ο Γιάννης Μανιάτης, το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έκνε δεκτό το αίτημά του να χρηματοδοτηθεί ο κάθετος Άξονας Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά – Φίχτια – Άργος (με παράκαμψη του Άργους), ως τμήμα του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου. Ούτε βέβαια στο παρελθόν έιχε γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Κρανιδίου -που είχε υποστηριχθεί από τον συγκεκριμένο βουλευτή- για την ένταξη του Άξονα Κρανίδι, Κολιάκι, Επίδαυρος στο Πρόγραμμα των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ανάλογη είναι η συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στην Αργολίδα και για τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου προβλέπεται επιπλέον η χρηματοδότηση του Άξονα Τρίπολη – Αρχαία Ολυμπία, καθώς επίσης και του Άξονα Σπάρτη – Γύθειο στο εθνικό σκέλος της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
Δηλαδή, από ένα συνολικό κονδύλι ύψους περίπου 5 δις ευρώ που θα επενδυθούν για οδικούς άξονες στην Πελοπόννησο τα επόμενα χρόνια, η Αργολίδα δεν ωφελείται καθόλου.

Το δίπολο ...ξεχάστηκε
Από τον σχεδιασμό Σουφλιά όπως προαναφέρθηκε, μένει εκτός του Εθνικού Χωροταξικού το δίπολο Άργος - Ναύπλιο και από τις τέσσερις κατηγορίες Αστικών Πόλων Ανάπτυξης της χώρας που προβλέπεται να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτηθούν τα επόμενα χρόνιαΤο Άργος και το Ναύπλιο, με συνολικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, που συνιστούν από χωροταξική και πολεοδομική άποψη ένα πλήρες και αρμονικό αστικό δίπολο ισχυρής οικονομικής, τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, βρίσκονται εκτός, σε αντίθεση με οποιαδήποτε προφανή αναπτυξιακή προσέγγιση, για κίνητρα, επενδύσεις και ειδικές χρηματοδοτήσεις κάθε είδους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ