Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/2/08

«εσύ Γιαχβέ και εγώ Αλλάχ όμως και οι δυο τους αχ και βαχ»

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΣ λαός, τα βάσανα του έχουν τόσα χρόνια διάρκεια όσα και η ύπαρξη τους σαν λαός .Από την βίβλο μέχρι τις μέρες μας είναι ένας λαός ο οποίος αν και κρατάει για τον εαυτό του τον ρόλο του περιούσιου λαού, του διαλεχτού και του προικισμένου από το θεό .
ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ που βασανίστηκε όσο λίγοι λαοί . Είναι ο λαός που κατόρθωσε να ξαναεμφανιστεί στο προσκήνιο όσες φορές και τον οδήγησαν στον αφανισμό.
Από ένα τέτοιο λαό θα περίμενε κανείς να διακρίνεται για την ευαισθησία του την ανεκτικότητα του και τις διευρυμένες δυνατότητες του να υπάρχει να συνυπάρχει μαζί με άλλους λαούς . Είναι ο λαός που έχει μια ιδιόρρυθμη σχέση με την Ευρώπη, εξ αιτίας της θηριωδίας ευρωπαίων στον τελευταίο πόλεμο βίωσε το πιο φριχτό ολοκαύτωμα . Η ενοχή (και όχι μόνο ) έκαναν κάθε ευρωπαίο πολίτη να αισθάνεται συμπάθεια και να στηρίζει την προσπάθεια για δημιουργία του κράτους του Ισραήλ .
ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ένας λαός , οποίος τουλάχιστον όσο να αφορά τα βάσανα του και τις δοκιμασίες έχει παρόμοια ιστορία με τους εβραίους. Είναι ένας αραβικός λαός ο οποίος κατόρθωσε παρά τις θρησκευτικές και πολιτιστικές του ιδιαιτερότητες να έχει μεγάλη συμπάθεια και υποστήριξη από την ευρωπαϊκή δύση .
Οι δυο λαοί έτυχε να έχουν όμως και ένα άλλο κοινό στοιχείο , βιωματικές και ιστορικές ρίζες με την ίδια γη , η γη της Παλαιστίνης είναι και γη του Ισραήλ , η γη του Ισραήλ είναι και γη της Παλαιστίνης.
ΈΤΥΧΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ , να είναι με τεράστια γεωπολιτική σημασία. Αν είχαν την τύχη η γη τους να είναι σε μια ήσυχη γωνιά του πλανήτη, μάλλον θα τα είχαν βρει και θα ζούσαν ίσως σε ένα ομόσπονδο κράτος .
Για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων διαπλεκόμενων αυτή η περιοχή έπρεπε να έχει πάντα ένα διαιτητή , και για να υπάρχει διαιτητής πρέπει να υπάρχουν δυο αντίπαλες ομάδες . Το σχέδιο εδώ και χρόνια έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην Κύπρο , όπου τουρκοκύπριοι , και ελληνοκύπριοι χωρίστηκαν σε φανατισμένους Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς και σε φανατικούς Τούρκους Μουσουλμάνους.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΤΥΧΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ . Στα δυο χωρισμένες οι κοινότητες και σε πολεμική κατάσταση εξυπηρετούν πλήρων τα σχέδια αυτών που τους θέλουν έτσι.
ΛΑΘΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ , είναι σίγουρο αυτό , ο ισχυρός και ο άδικος στον πρόσφατο γύρο φαίνεται να είναι το Ισραήλ , διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων , και του αποτέλεσμα και εμείς ( με το δίκαιο αίτημα να σταματήσει ο στρατός των εβραίων την μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν ), ουσιαστικά να παίρνουμε μέρος στο γήπεδο που θέλουν κάποιοι . Οπαδοί της μιας ή της άλλης ομάδας , ανεξάρτητα αν σε κάποια φάση του αγώνα η μια ή άλλη έχει δίκιο δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να συντηρούμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ήταν να κάτσουν και οι δυο πλευρές , να βρουν αυτά που τους χωρίζουν και αυτά που τους ενώνουν .Όπως θρηνεί ο ντόπιος παλαιστίνιος τον αδικοχαμένο γιο του , άλλο τόσο τον θρηνεί και ο έποικος εβραίος .
Ο πόνος και για τους δυο πονεμένους λαούς είναι ο ίδιος , ο ένας Γιαχβέ και ο άλλος Αλλάχ όμως και οι δυο τους αχ και βαχ.
Αν η μισή καρδιά μας είναι στην Ραμάλα όπως έγραφε χαρακτηριστικά αθηναική εφημερίδα η άλλη μισή μας πρέπει να βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ .
Απασχολούμενοι με την ζαχοπουλειάδα δε είδαμε (αλλού ήταν τα μάτια) το δράμα των Παλαιστινίων και μιλάμε για χιλιάδες να περνάνε το μισογκρεμισμένο τοίχος για να χορτάσουν την πείνα τους στα μαγαζιά της γειτονικής Αιγύπτου….

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ