Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/3/08

Μακεδονικός Γνωστικός Εγωκεντρισμός

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Ένα φυσιολογικό φαινόμενο της παιδικής γνωστικής ανάπτυξης είναι ο γνωστικός εγωκεντρισμός. Είναι το φαινόμενο σύμφωνα με το οποίο το παιδί βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο μόνο με το δικό του γνωστικό πρίσμα. Δεν μπορεί να μπεί στην θέση των άλλων και να κατανοήσει την δικιά τους πλευρά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα.
- - Γιωργάκη έχεις αδελφή;
- - Ναι έχω την Μαρία .
- - Η Μαρία έχει αδελφό;
- - Όχι !!!!!
Η βάζοντας το παιδί σε ένα τραπέζι τεσσάρων θέσεων όπου απέναντι του είναι μια θάλασσα και στις άλλες δυο θέσεις μια κούκλα που απέναντι της έχει ένα βουνό ο πιο συνηθισμένος και αναμενόμενος διάλογος είναι ο ακόλουθος
- - Γιωργάκης τι βλέπεις;
- - Μια θάλασσα
- - Η κούκλα τι βλέπει
- - Μια θάλασσα βέβαια….!!!
Με το πέρασμα του χρόνου και την ωρίμανση των λειτουργιών που έρχονται το παιδί ξεπερνά και αυτό το στάδιο.
Δυστυχώς όμως αυτό το στάδιο ανάπτυξης μάλλον αφορά σε πολλές περιπτώσεις και την συλλογική μας συνείδηση. Εμείς οι Έλληνες έχουμε την γλώσσα, την θρησκεία μας, τον μύθο και την ιστορία για να διαμορφώνουμε ένα περήφανο πρίσμα με το οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Και καλά κάνουμε θα έλεγε κάποιος . Τα στραβά αρχίζουν όταν πιστεύουμε ότι και άλλοι διαθέτουν ακριβώς το ίδιο πρίσμα ( και στην περίπτωση που δεν το διαθέτουν αφού εμείς είμαστε αυτοί που φέρουν την μοναδική αλήθεια πρέπει να τους φορέσουμε το δικό μας πρίσμα και αυτό βέβαια θα γίνει φυσικά και αυτονόητα !!!).
Αρχές της δεκαετίας του 90 βρέθηκα φοιτητής στο Λονδίνο. Μια από τις ομαδικές ασκήσεις που έπρεπε να κάνουμε ήταν συνεντεύξεις από τυχαίο δείγμα στο δρόμο με θέμα επιλογής μας. Με την παρότρυνση του Κύπριου φοιτητή που ήταν στην ομάδα μας επιλέξαμε να ανιχνεύσουμε σε τυχαίο δείγμα την γνώμη του μέσου Άγγλου για τα γεγονότα της εισβολής στην Κύπρο το 74.
Δυστυχώς και για τους δύο μας ο «εθνικός μας εγωκεντρισμός» έπαθε τεράστια και ανεπανόρθωτη βλάβη. Η γνώμη του μέσου Άγγλου πολίτη στην συντριπτική του πλειοψηφία μέσα από το πρίσμα που είχε διαμορφωθεί στην εκεί κοινωνία ήταν ότι οι Τούρκοι πήγαν να σώσουν τους Κυπρίους από την εισβολή των Ελλήνων (!!!!) , κάποιοι μάλιστα με ισχυροί μνήμη μας ανάφερα και γεγονότα που στήριζαν την άποψη τους, γεγονότα όπως τους τα πληροφόρησαν βέβαια.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στο θέμα του Μακεδονικού ζητήματος, ενώ εδώ και δεκάδες χρόνια οι Σκοπιανοί με θαυμαστή τέχνη περνάνε στην διεθνή κοινότητα την πληροφόρηση και το πρίσμα που θέλουν για να βλέπουν το θέμα τους οι άλλοι όπως αυτοί θέλουν και μάλλον τα έχουν καταφέρει. Εμείς είμαστε σίγουροι για την δική μας άποψη και έχουμε αδιαφορήσει για το πώς δίνουμε πληροφόρηση πως μας βλέπουν οι άλλοι στο θέμα Σκόπια – Μακεδονία. Και αδιαφορήσαμε και αδιαφορούμε γιατί με τον Εθνικό μας εγωκεντρισμό ξέρουμε ότι εμείς έχουμε την μια και μοναδική αλήθεια (κούνια που μας κούναγε). Και όχι μόνο αυτό όπως ο μικρός Γιωργάκης αρνούμαστε ότι οι άλλοι οι κούκλα μπορεί να βλέπουν κάτι διαφορετικό.
Και είμαστε και σίγουροι ότι όταν και άμα θελήσουμε να αποδείξουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας αυτό θα γίνει αβίαστα και με αυτόματο τρόπο. (κούνια που μας κούναγε δεύτερη φορά).
Δυστυχώς η προβολή της δικής μας Μακεδονίας και του θαυμαστού πολιτισμού της τα τελευταία χρόνια σέρνεται από το άρμα των Σκοπιανών….μάλλον χάσαμε και ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό και δεν το πήραμε χαμπάρι. Ο σκοπιανός εθνικός εγωκεντρισμός αποδείχθηκε πιο επιδέξιος για να πείσει την διεθνή κοινότητα και τους φόρεσε τα γυαλιά που θέλανε οι σκοπιανοί. Δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί και το παλιό ανέκδοτο ότι τον Βουκεφάλα κανονικά τον λέγανε Ζάσταβα….. Υ.Γ. Οι λέξεις Ελλάδα, έλληνες είναι άγνωστες σχεδόν στο εξωτερικό, όλοι σαν Greece και greeks μας ξέρουν μήπως είναι καιρός να σώσουμε και αυτά τα ονόματα πριν βρεθεί κανένας γείτονας και τα κατοχυρώσει πρώτος στην διεθνή κοινότητα!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ