Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/3/08

Δέσμευση Λιάπη για Ξενία Μυκηνών και κτήριο Βίγκα

Δύο κτήρια που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν κατοικία ποντικιών, θα αναδειχτούν σε κέντρα πολιτισμού σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη προς τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη.
Ξενία Μυκηνών
Το κτήριο του Ξενία, χρόνια εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, αποτέλεσε μέχρι και άνδρο του UCK, φαίνεται πως θα βρεί επιτέλους χρήση.
Ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης υποστήριξε στον κ. Μανιάτη ότι μελετάται η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας για σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Στη συνέχεια το κτήριο να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ή και για στέγαση υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Μυκηνών.
Σύμφωνα με τον Υπουργό: «Το Ξενία Μυκηνών βρίσκεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και εντάσσεται στο πλαίσιο της προμελέτης για την ανάδειξη του χώρου που έχει εγκριθεί μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμcβουλίου με την αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α!/φ04/40332/2403/2-8-2001 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα στην ενότητα Β’ «Οργάνωση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου» προτείνεται η μεταφορά του χώρου στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του ΞΕΝΙΑ και η διαμόρφωση του τουριστικού περιπτέρου ως χώρου εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Με την ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Α1/Φ04/43431/2717/22-7-2002 Απόφαση, μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, εγκρίθηκε η αλλαγή της χρήσης του τουριστικού περιπτέρου στις Μυκήνες και η μετατροπή του αποκλειστικά σε χώρο ενημέρωσης και πληροφόρησης των επισκεπτών.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Έργου για τη Συντήρηση Στερέωση και Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μυκηνών έχει προβεί στην αποτύπωση του κτηρίου του ΞΕΝΙΑ Μυκηνών, την οποία απέστειλε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του ΥΠΠΟ. Στις 20-4-2007 κλιμάκια του ΤΑΠΑ επισκέφθηκε ως επιτροπή εκτίμησης της υφιστάμενης κατάστασης κτηρίων του ΥΠΠΟ στην αρμοδιότητα της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ανάμεσα στα οποία και το ΞΕΝΙΑ Μυκηνών, και εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και ανάδειξη του κτηρίου. Στη συνέχεια το θέμα της αξιοποίησης κτηρίων του ΥΠΠΟ στον Ν. Αργολίδας συζητήθηκε στις 8-5-2007 σε σύσκεψη στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου του ΤΑΠΑ. Το ΤΑΠΑ ακολούθως με έγγραφό του αποφάσισε την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ Μυκηνών σε αναψυκτήριο, αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από ιδιώτες.
Μελετάται η πρόταση της αρμόδιας Εφορείας για σύνταξη μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων. Στη συνέχεια το 4コτήριο να αποκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων ή και για στέγαση υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, που θα δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Μυκηνών.».

Κτίριο Βίγκα
Το κτίριο Βίγκα πέρασε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να πειστούν οι της Δ ΕΠΚΑ ότι είναι κατάλληλο να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους αφού κάποιοι έδειχναν να ενδιαφέρονται περισσότερο για ένα κτήριο αρκετά μέτρα μακρύτερα.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για το κτίριο Βίγκα για δαπάνες ύψους 1.500.000 Ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και για το ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου α1ποκατάσταση του κτηρίου. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού στον κ. Μανιάτη:
«Το κτήριο πρώην ιδιοκτησίας Αφών Βίγκα στο Ναύπλιο, απαλλοτριώθηκε με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το 2000. Η απαλλοτρίωση έγινε κατόπιν μουσειακής μελέτης που εκπονήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. και παρχωρήθηκε τόσο την Δ’ ΕΠΚΑ για τη στέγαση γραφείων της στους ορόφους, όσο και στο ΤΑΠΑ για τη στέγαση εκθετηρίου – πωλητηρίου στο ισόγειο.
Μετά την αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΝΣΜ/101080/2743/30.10.2007 Απόφαση έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Λήξη άμεσων μέτρων άρσης ετοιμορροπίας του πρώην κτηρίου «Βίγκα», ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ. στο Ναύπλιο» και την με αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΝΣΜ/5099/147/9.1.2008 Απόφαση έγκρισης αποτελέσματος του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση των προαναφερθέντων εργασιών, ορίστηκε ανάδοχος του έργου και υπεγράφη η από 5.2.2008 σχετική Σύμβαση.
Οι εργασίες έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και αφορούν στη λήψη μέτρων για την προστασία και την αποφυγή ατυχημάτων από τους κινδύνους που απορρέουν για το κτήριο και τους διερχόμενους (πεζούς και τροχοφόρα) από την ετοιμορροπία των επιb9κίνδυνων τμημάτων του, προβλέπεται δε να εκτελεστούν εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
Οι ανωτέρω εργασίες αποτελούν απαραίτητα προϋπόθεση για να συνεχιστεί η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του κτηρίου, που εκπονεί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και που αποσκοπεί αφ’ ενός μεν, στην ενίσχυσηb7 του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, αφ’ ετέρου δε, στην αποκατάσταση της κύριας όψης προς την πλατεία Συντάγματος και στη διαμόρφωση εκθετηρίου – πωλητηρίου του ΤΑΠΑ στο ισόγειο.
Το ποσό της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών που ήδη ανατέθηκαν, ύψους 17.500,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) όσο και το ποσό της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών στερέωσης και αποκατάσταση, εκτιμώμενου ύφους 1.500.000,00 Ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΑΠΑ.
Υπολογίζεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του κτηρίου.»

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ