Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

26/3/08

Απροετοίμαστοι οι Δήμοι για το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγωνιωδώς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έσπευσε να καλέσει τους Δήμους του Νομού σε συναγερμό βλέποντας ότι οι Δήμοι είναι για μια ακόμα φορά απροετοίμαστοι για να ανταποκριθούν σε ένα ακόμα αναπτυξιακό πρόγραμμα.
Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων ο Νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τους Δημάρχους του Νομού σε σύσκεψη προκειμένου να τους αφυπνίσει αφού αύριο λήγει η προθεσμία κατάθεσης των προτάσεών τους.
Έτοιμοι από πλευράς προτάσεων ήταν μόνο οι Δήμοι Μιδέας και Μυκηναίων ενώ οι υπόλοιποι υποσχέθηκαν ότι έως την Παρασκευή (αύριο) θα έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους!
Το σχέδιο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» αφορά τις υποδομές της αγροτικής ανάπτυξης κάθε Δήμου και εκτείνεται από τις καλλιέργειες έως και τον τομέα του Τουρισμού.
Εισηγητής στην συνάντηση των Δημάρχων με τον Νομάρχη υπήρξε ο αντινομάρχης Βασ. Νίκας, σύμφωνα με τον οποίο «Ομονοούντες, ενωμένοι και Δημιουργικοί οι Αργολιδείς πάνε πάντα μπροστά γιατί ο τόπος αυτός εκπέμπει ενέργεια. Η Αργολίδα με τις σωστές προτάσεις και τα σωστά έργα μπορεί να γίνει πάλι το «κέντρο της Γης».
Σε γενικές γραμμέςτο Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.
Περιλαμβάνει :
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 παρέχει μία σημαντική ευκαιρία στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην αειφόρο ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), έχοντας συνολικό προϋπολογισμό ύψους είναι 9 δις Ευρώ (6 δις δημόσια δαπάνη και 3 δις ιδιωτικές επενδύσεις)
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης διαμορφώθηκε με γνώμονα την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, όπως αυτή εκφράζεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΣΑ) 2007-2013 καθώς και με τις προτεραιότητες του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση 2005-2008 στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής Λισσαβόνας.
Στο υποβαλλόμενο ΕΣΣΑ έχει ενσωματωθεί η στρατηγική και η αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πυρκαγιές του θέρους 2007 και η ανασυγκρότηση των πληγέντων αγροτικών περιοχών.
Η Μελλοντική Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την Ελλάδα θα εστιαστεί σε 3 βασικούς άξονες: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας – δασοκομίας -αγροδιατροφικού τομέα. Βελτίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου και βελτίωση της ποιότητας ζωής και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας συνεπικουρούμενοι με έναν 4ο οριζόντιο άξονα (LEADER) ο οποίος θα προσφέρει τη δυνατότητα για την εφαρμογή τοπικών προσεγγίσεων, από τη βάση προς τη κορυφή της αγροτικής ανάπτυξης.
Στη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 το Προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ” επιδιώκει : α. Τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών (ορεινές, μειονεκτικές, πεδινές) και β. τη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας με στόχο και των δύο ανωτέρω, την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου ώστε να εξασφαλίζεται η οικονομική αυτοδυναμία της, η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό
Στόχος του μέτρου είναι: α) η προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων της υπαίθρου (εδαφικών και υδατικών) για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης του τοπικού και αγροτικού πληθυσμού και β) η παροχή και βελτίωση υπηρεσιών προς τον αγροτικό και τοπικό πληθυσμό.

Απόκτηση δεξιοτήτων, εμψύχωση και εφαρμογή
Είναι ένα μέτρο το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα και έχει ως στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα στων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών
Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού και τοπικού οικιστικού περιβάλλοντος του αγροτικού χώρου, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Διατήρηση και αναβάθμιση αγροτικής κληρονομιάς
Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, καθώς και των παραδοσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της υπαίθρου.

Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
Στόχος του μέτρου είναι: η βελτίωση και οργάνωση τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση της επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, η συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς επίσης θα δοθεί βαρύτητα για προώθηση ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες
Στόχος του είναι η παροχή δυνατοτήτων δημιουργίας πολλαπλών δραστηριοτήτων και απόκτησης εναλλακτικών εισοδημάτων για τη μείωση της υποαπασχόλησης στο γεωργικό τομέα, τη δημιουργία ίσων ευκαιριών σε γυναίκες, νέους και ειδικές ομάδες πληθυσμού, τη βελτίωση εισοδημάτων και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο π.χ. αρτοποιία, υφαντήρια, ταπητουργία, παραγωγή κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών, επεξεργασία τσαγιού και καφέ.

Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η προώθηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε διάφορους τομείς της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης εκτός του πρωτογενή τομέα, προκειμένου να συγκρατηθεί ή να αυξηθεί ο πληθυσμός στην ύπαιθρο, με παράλληλη ενδυνάμωση των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις ίσες ευκαιρίες των νέων, γυναικών και ειδικές ομάδες πληθυσμού π.χ. Πριόνισμα, πλάνισμα και εμποτισμός ξύλου, παραγωγή σαπουνιών και απορρυπαντικών, προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης, κατασκευή ειδών μαχαιροποιίας, κατασκευή καρεκλών και καθισμάτων.

Σύμφωνα με τον αντινομάρχη κ. Β. Νίκα τα είδη του Τουρισμού τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με το συγκεκριμένο σχέδιο είναι: Θαλάσσιος Τουρισμός:
Ο πλούτος και η ποικιλία των θαλασσών μας, τα ατελείωτα χιλιόμετρα των ακτών με τις πανέμορφες παραλίες του Νομού μας και τα όμορφα νησιά που γειτνιάζουν στο Νομό μας (Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος), το ήπιο
ulκλίμα, τα υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας και καθιστούν την Αργολίδα ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων θαλάσσιου τουρισμού. Κατασκευή μαρίνων για την φιλοξενία τουριστικών σκαφών και βελτίωση των υπαρχόντων.

Συνεδριακός και εκθεσιακός τουρισμός:
Η μορφή αυτή περιλαμβάνει την οργάνωση συνεδρίων και εκθεσιακών κέντρων.
Στο Νομό μας υπάρχουν πολλοί χώροι όπου μπορούν να φιλοξενήσουν Συνεδριακές πολυμορφικές συναντήσεις. Έχει δε συσταθεί Νομικό πρόσωπο για τη κατασκευή Εκθεσιακού κέντρου στο Δ. Κουτσοποδίου.

Θρησκευτικός τουρισμός:
Που περιλαμβάνει εκκλησίες, μοναστήρια, πανηγύρεις κλπ. Στην περιοχή της Αργολίδας υπάρχουν διάσπαρτοι χώροι (όπως: μοναστήρια, εκκλησίες) που μπορούν να προσελκύσουν το τουριστικό κοινό.

Πολιτιστικός τουρισμός:
Με αφορμή ή την επίσκεψη για πολιτιστικά γεγονότα ή για μνημεία. Η Αργολίδα έχει μια πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που αν την εκμεταλλευθεί και αξιοποιήσει κατάλληλα θα προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα ιστορικά κέντρα των πόλεων αποτελούν βασικά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσιογνωμίας του Νομού μας, όπως οι περιοχές Άργους, Ναυπλίου, Μυκηνών, Καρυάς, Τίρυνθας, Επιδαύρου Ερμιόνης Κρανιδίου κ.α.

Οικοτουρισμός:
Τουρισμός δηλαδή που συνδυάζει την τοπική οικονομική ανάπτυξη, διαφύλαξη της ποιότητας του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών πλεονεκτημάτων και της ιστορίας μιας περιοχής.
Στην περιοχή μας αυτός ο τομέας μπορεί να ευδοκιμήσει και να εξελιχθεί ραγδαία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού.

Αγροτουρισμός:
Ο αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, με την οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση.
Ενίσχυση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων παραγωγής τοπικών προϊόντων σε εναλλακτικές μορφές (ζαχαρώδη φρούτα, λαχανικά) και των αρωματικών φυτών.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ