Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

14/5/08

Ότάν τέλειωσε βεν – ζειν άρχισε το κοινω- ζειν

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή μας ζωή η απεργία των μέσων μεταφοράς προϊόντων και υγρών καυσίμων .
Ξαφνικά αυτό το αντικείμενο φετίχ για τον νέο έλληνα, το αυτοκίνητο της αυτονομίας του έχασε την ισχύ του . Χωρίς καύσιμο αποδείχθηκε ανίσχυρο και μάλλον πρόβλημα γιατί πάνω του έχουμε επενδύσει πολλά κομμάτια από το παζλ της καθημερινής μας ζωής. Μια απλή απεργία απέδειξε αυτό που η επιστήμη της φυσικής ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αυτό- κίνητο αφού απαιτεί για την κίνηση του κάποια δαπάνη ενέργειας, κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό- νομία αφού και αυτή η δράση μας ακόμα και ασφαλισμένη στα όρια της πιο ηλίθιας ατομικότητας απαιτεί δαπάνη κάποιας ενέργεια που προέρχεται από άλλους και από εμάς.
Οι πιθανές ελλείψεις και σε τρόφιμα στα πολυκαταστήματα πρόσβαλλαν και ένα άλλο μεγάλο όπλο την άνεση της πιστωτικής μας κάρτας και να ψωνίζουμε όποτε θέλουμε προϊόντα για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, πραγματική και όχι . Δυστυχώς αν αδειάσουν τα ράφια το στομάχι μας δεν μπορεί να χορτάσει μόνο με την θέα της πλαστικής κάρτας.
Ανεξάρτητα από τα δίκαια ή άδικα , τα φανερά ή τα κρυφά αιτήματα των απεργών ένα είναι το σίγουρο ότι είχε και θετικές κοινωνικές επιπτώσεις .
Πρώτα από όλα στα βλέμματα γνωστών, φίλων , γονιών που φέρνουν τα παιδιά τους στο θεραπευτήριο διαπίστωνα ότι ένας ψεύτικο άλλοθι αυτονομίας η αυτοκίνηση με την έλλειψη καυσίμων καταργήθηκε με μιας. Αυτός ο εγωκεντρικός κόσμος του έλληνα γύρω από το αυτοκίνητο καταρρίφθηκε με μιας.
Και είχαμε πολλές θετικές επιπτώσεις. Πρώτα από όλα οι άνθρωποι συζητούσαν μεταξύ τους αντί να είναι ο καθένας κλεισμένος μέσα στο αυτοκίνητο του και να βλέπει το τηλεοπτικό κανάλι που θέλει ή να ακούει την μουσική του. Προσπαθούσαν να μάθουν πιο βενζινάδικο έχει γεμίσει για να πάνε να εφοδιαστούν , αντάλλασσαν μεταξύ τους τηλέφωνα για να ειδοποιήσει ο ένας τον άλλον .
Πολλοί από αυτούς ανακάλυψαν ότι οι κοινές ώρες που φέρνουν τα παιδιά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν ένα αυτοκίνητο ανά δυο.
Άλλοι ανακάλυψαν ότι μεταξύ Άργους και Ναυπλίου υπάρχει τακτική συγκοινωνία η οποία επίσης είναι εξυπηρετική και δεν είναι απαραίτητο να έρχονται με τα πόδια.
Άλλοι από κοντινές αποστάσεις περπάτησαν μετά από πολύ καιρό με τα πόδια την πόλη και ήρθαν πολύ άνετα στο χώρο μας και χωρίς την αγωνία να βρουν χώρο στάθμευσης.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κοινωνία η κοινωνική δράση ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου να ξεπεράσει σημαντικές δυσκολίες επιβίωσης. Μέσα από τέτοιες δράσεις αναπτύχθηκε η αλληλοκατανόηση , η αλληλοβοήθεια, η κοινή δράση. Η πρόοδος , ο πλούτος που απόκτησαν η κοινωνίες , η ψεύτικη καταναλωτική αυτάρκεια , έφεραν νέα ήθη και νέες αξίες , την αυτονομία και την ατομική πρόοδο με κάθε τίμημα. Τελικά αυτές οι νέες δήθεν αξίες δεν είναι παρά ένα άλλοθι για να αυξάνουμε τις καταναλωτικές μας ανάγκες και να μεγαλώνει η εξάρτηση της ναρκισσιστικής μας προσωπικότητας από τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, Αδειάζουν με μια απεργία οι βιτρίνες και έντρομοι ανακαλύπτουμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός . Ευτυχώς που δίπλα μας υπάρχουν και άλλοι αυτόνομοι καταναλωτές εγκλωβισμένοι , το διασταυρωμένο βλέμμα αγωνίας , η τυχαία καλημέρα ο αδέξιος τρόπος να πιάσουμε κουβέντα για τις άδειες βιτρίνες της ατομικής μας προόδου είναι τα πρώτα βήματα για να ξανασυναντήσουμε την κοινωνία.Ελπίζω να κρατήσει λίγο ακόμα η απεργία γιατί τελειώνοντας το βεν ζειν φαίνεται ότι αρχίζει το κοινωνικώς ζειν…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ