Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/6/08

Τον δικό τους δρόμο …τράβηξαν οι επικεφαλείς των νομαρχιακών παρατάξεων

Όπως δυστυχώς ήταν αναμενόμενο, ούτε καν η επερχόμενη Διοικητική μεταρρύθμιση, δεν ένωσε τους επικεφαλείς των νομαρχιακών παρατάξεων Βασίλη Σωτηρόπουλο, Τάσο Σαλεσιώτη και Δημήτρη Σαραβάκο.
Στο νομαρχιακό συμβούλιο που συγκλήθηκε με αποκλειστικό θέμα την «Διοικητική μεταρρύθμιση», δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας ο κος Σαλεσιώτης, ενώ όπως καταγγέλλει ο ίδιος δεν του επετράπη να αναπτύξει τις απόψεις του σε χρόνο που επιθυμούσε ο ίδιος μιας και ένα ρολόι τοίχου σε ρόλο κλεψύδρας τοποθετήθηκε στην αίθουσα για να τηρούνται οι χρόνοι που δικαιούται κάθε σύμβουλος να μιλήσει, σύμφωνα με τον κώδικα.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σαραβάκος με ανακοίνωσή του καλεί τον λαό της Αργολίδας σε κινητοποίηση για την ένταξη της Αργολίδας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο και επισημαίνει ότι το Χωροταξικό Σχέδιο Πελοποννήσου φέρει την δική του υπογραφή.
Ο νομάρχης μαζί αυτά, αν και προσπάθησε να μείνει εκτός της διαμάχης, φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε, αφού η ημερίδα που πραγματοποίησε μόνος του μάλλον ενόχλησε τους υπολοίπους.
Το νομαρχιακό συμβούλιο, κατά πλειοψηφία και αποχωρούντος του συνδυασμού του κου Σαλεσιώτη, αποφάσισε τα παρακάτω:
α) Το θέμα της διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης συζητήθηκε σε ημερίδα που προκάλεσε η Ν.Α. Αργολίδας με τους Δήμους του Νομού και αναλύθηκαν όλες οι προτάσεις και τα δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, δεδομένου ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί καμία συγκεκριμένη πρόταση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας έγιναν αποδεκτά με μεγάλη πλειοψηφία από τους συνέδρους της Τ. Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού του Νομού μας.
β) Οι αποφάσεις του συνεδρίου της ΕΝΑΕ είναι απλώς γνωμοδοτικές προς την πολιτεία και όλοι δικαιούμεθα να έχουμε τις απόψεις μας.
γ) Ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού κράτους είναι η Δημόσια Διοίκηση και στον τομέα αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή για να απαλλαγούν οι πολίτες από την γραφειοκρατία, την πολυνομία, την διαφθορά, την αντιφατικότητα των νόμων που τους ταλαιπωρούν και ακυρώνουν πολλές φορές ακόμα και αυτή την ανάπτυξη του τόπου.
Χωρίς κτηματολόγιο, δασολόγιο, χωροταξικό σχέδιο και με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καμία μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να επιτύχει.
δ) Όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα η αντιμετώπιση όλων των τοπικών υποθέσεων πρέπει να γίνεται πληρέστερα, ταχύτερα, με σεβασμό προς τον πολίτη και πλησίον στο τόπο διαμονής του και όχι μακράν όπως σχεδιάζεται.
ε) Για τον πρώτο βαθμό της Τ.Α. απορρίπτουμε τις αναγκαστικές συνενώσεις των Δήμων. Οι Δήμοι δύνανται να συνεργαστούν (διαδημοτικές συνεργασίες) για μεγαλύτερης εμβέλειας έργα και δια λόγους ιστορικούς, πολιτιστικούς, γεωγραφικούς, πρέπει να διατηρήσουν την φυσιογνωμία τους. Όσοι επιθυμούν να ενοποιηθούν να μπορούν να το πράξουν.
Οι Δήμοι πρέπει να είναι ισχυροί οργανισμοί με αρμοδιότητες και πόρους για να συμβάλλουν ουσιαστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
στ) Ως δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να παραμείνει ο Νομός και η Ν.Α. να ενισχυθεί με σημαντικές αρμοδιότητες και με θεσμοθετημένους πόρους.
Ένας θεσμός ιστορικός και πρόσφατα αιρετός, υπονομεύτηκε από την αρχή του και αποδυναμώθηκε συνειδητά για να ζητούν σήμερα την κατάργησή του μέσω των ενοποιήσεων των Νομαρχιών.
ζ) Η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ασήμαντη έκθεση γνωστών διαπιστώσεων, το μόνο που αναφέρει είναι ότι η ενοποίηση των Νομαρχιών θα οδηγήσει οριστικά στην κατάργηση των σημερινών. Επισημαίνει επίσης ότι γενικά το εγχείρημα είναι δύσκολο και η έκβαση αβέβαιη και επιδιώκει να ρίξει την ευθύνη στην ΕΝΑΕ για τις οριστικές προτάσεις.
η) Η σημερινή Περιφέρεια πρέπει να αλλάξει. Ο Γενικός Γραμματέας να έχει τις αρμοδιότητες του κράτους που δεν δύνανται να εκχωρηθούν βάσει του συντάγματος στους αιρετούς αυτοδιοικητικούς και να προβλέπεται αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, με αιρετό περιφερειάρχη που θα εκλέγεται έμμεσα από τους Νομάρχες, Δημάρχους, Νομαρχιακούς, Δημοτικούς συμβούλους, εκπρόσωπους παραγωγικών φορέων κ.λ.π. της Περιφέρειας.
Το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει τις αρμοδιότητες του προγραμματισμού και του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την κατανομή των πόρων.
Στην απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, εμφανίζονται και «επεκτατικές τάσεις», αφού διεκδικείται η ένταξη της Τροιζηνίας στην Αργολίδα.
Στην απόφαση αναφέρονται και τα παρακάτω:
α) Οι Νομαρχίες δεν νομοθετούν – εφαρμόζουν τους Νόμους. Εάν τελικά ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο η ενοποίηση των Νομαρχιών και η κατάργηση των σημερινών, ο Νομός Αργολίδας πρέπει να παραμείνει στη σημερινή Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με τους Νομούς αυτούς έχουμε στενούς δεσμούς, κοινές υποδομές και κυρίως τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων, μας κατατάσσουν στο Ανατολικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου. Δεν έχουμε καμία σχέση με τους Νομούς Ηλείας, Αχαϊας.
Η επαρχία Τροιζηνίας θα πρέπει να ενταχθεί στην Αργολίδα.
Παράλληλα θα διεκδικήσουμε το διοικητικό κέντρο της νέας ενοποιημένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να γίνει στον Νομό μας.
β) Η νέα πιθανή μορφή της αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού, εάν δεν συνοδεύεται με σημαντική αύξηση των οικονομικών πόρων και με ριζικές αλλαγές του υπάρχοντος Νομοθετικού Πλαισίου δεν πρόκειται να επιτύχει.
γ) Τέλος οι οικονομικοί φορείς που θα διαχειρισθούν την Δ΄ προγραμματική περίοδο 2007 – 2014, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και το 2011 οι νέοι αυτοδιοικητικοί θεσμοί θα αδυνατούν ουσιαστικά να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν κάτι το σημαντικό, εάν δεν προκαλέσουν συγχύσεις και απώλεια πόρων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ