Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

2/7/08

Ευτυχώς που αποκαταστήσαμε την δημοκρατία …(τον πολίτη, την Ελλάδα ποιος θα τον αποκαταστήσει ;)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ την αποκατάσταση της δημοκρατίας , ώριμη γυναίκα πια σχεδόν 34 χρονών πρέπει να σφύζει από δύναμη και ωριμότητα . Μικρό παιδί στο καφενείο του πατέρα μου θυμάμαι σκόρπιες εικόνες λίγο πριν την αποκατάσταση της 34χρονης κόρης . Κάποιοι από τους πελάτες , από αυτούς που τελικά όπως αποδείχθηκε ήταν και είναι πάντα μέσα στα πράγματα , λίγες μέρες πριν την πτώση των συνταγματαρχών αποκαλούσαν αλήτες τους φοιτητές του πολυτεχνείου και κάπνιζαν άφιλτρα «καρέλια» επιδεικνύοντας με νόημα το σπιρτόκουτο με το πουλί ….της χούντας .
ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ το νέο σύνθημα για να πιαστούν …εεερχεται …ήρθε τελικά αυτός που δεν τον έδιωξε κανείς και οι αλήτες του πολυτεχνείου έγιναν ήρωες για τους ίδιους ανθρώπους . Το σπιρτόκουτο αντικαταστάθηκε από πλαστικό αναπτήρα και τα τσιγάρα απόκτησαν φίλτρο. Με τα χρόνια οι ίδιοι πάλι ανακάλυψαν τον συνδικαλισμό και τον προοδευτικό χώρο τον οποίο όπως έλεγαν αποτελούσαν. Στις προτιμήσεις τους ήταν πια και τα πούρα Αρχές της δεκαετίας του 90 όταν οι χαβούζες δεν έδιναν λεφτά κάποιοι αυτοχαρακτηρίσθηκαν κουλοχέρηδες και προσχώρησαν σε άλλες δημοκρατικές ή συντηρητικές δυνάμεις πάντα για την Ελλάδα ρε γαμώτο ….
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥΣ για να έχουμε ψωμί παιδεία ελευθερία . Αλλά παρά την πετυχημένη αποκατάσταση η ανεργία καλπάζει με διψήφιο νούμερο και παρασέρνει απειλητικά νέους και γυναίκες (πως λέει και το τραγούδι σε αυτό τον τόπο όσοι αγαπάνε τρώνε βρώμικο ψωμί ) Η φτώχεια με την έννοια ότι ο μέσος πολίτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για βασικά πολιτιστικά και πνευματικά αγαθά , αφού π.χ. μια έξοδος για θέατρο κοστίζει όσο και μισό μηνιάτικο αφορά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι επίσημες στατιστικές χαρακτηρίζουν ως φτωχούς . Βέβαια τι σημασία έχει αν τα πιο σημαντικά χρόνια της ζωής του είσαι άνεργος ή αν σε άλλο αντικείμενο ανάλωσες τα χρόνια σπουδών και με άλλο αντικείμενο εργασίας επιβιώνεις, πάνω από όλα η δημοκρατία αποκαταστάθηκε .
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ να αποκαταστήσουμε την υγεία , πόσες και πόσες τηλεοπτικές εκπομπές και καταγγελίες δεν έχουν γίνει για να φανερώσουν την πικρή αλήθεια ότι ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα το κόστος μιας δημόσιας ευπρεπούς νοσηλείας κοστίζει το περίπου το ίδιο με αυτό της ιδιωτικής (μόνο που η ιδιωτική κόβει αποδείξεις) . Και βέβαια δεν ευθύνονται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό για αυτό το χάλι όταν με υπεράνθρωπες προσπάθειες και φοβερές ελλείψεις προσπαθούν να καλύψουν τα ακάλυπτα .
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ , η οποία τελικά ούτε δωρεάν είναι ούτε παιδεία . Μετά τριάντα τέσσερα χρόνια συνεχούς δημοκρατικού βίου μακάριοι παραδεχόμαστε ότι τα ελληνόπουλα δεν μορφώνονται αλλά παρα- μορφώνονται . Πάνω στο κεφάλι τους έχουν γίνει τόσα εκπαιδευτικά πειράματα όσα και υπουργοί παιδείας μετά την μεταπολίτευση. Το μόνο που διαπιστώσαμε είναι ότι το ένα είναι πιο ισχυρό από το άλλο όσο να αφορά την παραμόρφωση .
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε ή μάλλον να συντηρήσουμε δημιουργικά την Ελλάδα , τον ελληνικό τρόπο να βλέπουμε τα πράγματα , χάσαμε την όραση μας , την συνείδηση μας. Τριάντα τέσσερα χρόνια δημοκρατικού βίου και θεωρούμε κώδικας τιμής να σερνόμαστε από το άρμα του «δυτικοευρωπαϊκού» μοντέλου, για το οποίο μόνο κακοί αντιγραφείς είμαστε..
Και δυστυχώς όσοι γεννηθήκαμε σε αυτό τον τόπο, σύντομα καταλάβαμε ότι κουβαλάμε βαριά κληρονομιά και για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το άρμα μας και να πιάσουμε τα όρια της Ευρώπης αρχίσαμε να πετάμε από το ιστορικό μας άρμα πολύτιμα κειμήλια και μνήμες . Είμαστε ένας λαός με τριάντα τόσα χρόνια αποκατεστημένης δημοκρατίας αλλά χωρίς έρμα και ο πρώτος ισχυρός δυτικοευρωπαϊκόςο άνεμος θα αποδείξει πόσο ελαφρύ είναι το άρμα που συνειδητά αλαφρύναμε . Και όχι μόνο ελαφρύ αλλά και ανίσχυρο για να υπερασπιστεί τον ίδιο του τον εαυτό .
Βέβαια τι σημασία έχουν όλα αυτά η δημοκρατία αποκαταστάθηκες ….(ο πολίτης ή Ελλάδα τι έγιναν;)

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ