Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/9/08

Να συνεδριάζει επικουρικά η βουλή στο Ναύπλιο, ζήτησε η Έλσα

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας έκλεισε την Κυριακή το απόγευμα στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ναύπλιο, στο πρώτο ουσιαστικά βουλευτήριο της χώρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια ημέρα της Δημοκρατίας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης διεξήγε με επιτυχία η Αντιπρόεδρος της Βουλής Ελσα Παπαδημητρίου, ενώ αναφορές στην Δημοκρατία έγιναν από τους βουλευτές του νομού Αργολίδας Γιάννη Μανώλη (Ν.Δ) και  Ιωάννη Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ), τον Νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλο και τον αντιδήμαρχο Ναυπλίου Δημήτρη Κωστούρο λόγώ της απουσίας του Δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά στο εξωτερικό. Η πρώην βουλευτής και κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Άννα Συνοδινού διάβασε κείμενα του Θουκυδίδη και του Μακρυγιάννη για τη Δημοκρατία, αλλά και διατάξεις συνταγμάτων της χώρας από το Σύνταγμα της Επιδαύρου μέχρι το Σύνταγμα του 1975.

Επίσης ο Γάλλος Πρέσβης κ. Κριστόφ Φαρνό συμμετείχε στις εκδηλώσεις – καθότι η Γαλλία έχει την Προεδρία της Ε.Ε–και διάβασε αποσπάσματα από την ομιλία του Αντρέ Μαρλώ την οποία είχε εκφωνήσει ο Γάλλος διανοητής στις 28 Μαΐου 1959, κατά την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης.

Ο Προέδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας κλείνοντας την εκδήλωση στο Βουλευτικό τόνισε:

«Αύριο (σ.σ. την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου) ολόκληρος ο Κόσμος τιμά τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Είναι η πρώτη, επίσημη Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, ύστερα από την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που ελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός γιορτάζουν κάθε μέρα, στους τόπους που έχουν την τύχη να κυβερνώνται δημοκρατικά. Είναι τιμή για την Ελλάδα που έχει συμβάλει τόσο σημαντικά στην παγκόσμια ζωή με μια απλή, αλλά και μεγαλειώδη δημιουργία. Είναι τιμή που, εδώ και 25 αιώνες έχει δώσει σ’ ολόκληρο τον Κόσμο, την έννοια της Δημοκρατίας και το πρότυπο της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Γιατί η Δημοκρατία ως έννοια, νοοτροπία, αλλά και πολίτευμα εκφράζει την ανθρώπινη φύση και δίνει σε κάθε άνθρωπο ελευθερία και ευτυχία. Έχουμε σήμερα τη χαρά να βρισκόμαστε στο πρώτο ουσιαστικά Βουλευτήριο της αναγεννημένης Ελληνικής Πολιτείας. Σε ένα ιστορικό κτίριο, σύμβολο για την Ελληνική Δημοκρατία. Εδώ, όπου εγκαταστάθηκε το 1825, το Βουλευτικό Σώμα. Εδώ, απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία του Κοινοβουλευτισμού του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Εδώ, όπου βρίσκονται οι ρίζες της σημερινής Βουλής των Ελλήνων. Ξαναγυρίζουμε, λοιπόν, τιμάμε και αναδεικνύουμε τους τόπους, που η Δημοκρατία μας έβαλε τις ρίζες της.

Θέλω, τιμώντας την Ημέρα αυτή, να επισημάνουμε κάτι σημαντικό: Ανατρέχοντας στη ρήση «έδοξε τη Βουλή και τω Δήμω», μπορούμε να εντοπίσουμε όλη την ουσία της Δημοκρατίας. Υπογραμμίζω, λοιπόν, ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούμε, για την εθνική αντιπροσωπεία, (όπως από τα πανάρχαια χρόνια) τον όρο «Βουλή». Είναι παγκόσμια ο ισχυρότερος προσδιορισμός κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Είναι η έννοια που αποδίδει στην εθνική αντιπροσωπεία, τον ουσιαστικό ρόλο της. Υπογραμμίζουμε έτσι (χρησιμοποιώντας για την εθνική μας αντιπροσωπεία τον όρο Βουλή) τη βαθύτερη σημασία της Δημοκρατίας, που είναι η έκφραση της βούλησης του λαού.

Θεμέλιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό είναι η Παγκόσμια Διακήρυξη για τη Δημοκρατία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) του Σεπτεμβρίου 1997. Το κείμενο αυτό συμπυκνώνει: τις αρχές της Δημοκρατίας, τα στοιχεία και τις λειτουργίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης και τη διεθνή διάσταση της Δημοκρατίας.

Θεμέλιος χώρος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας είναι η Πνύκα. Θεμέλιος χώρος της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας είναι το Ναύπλιο. Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή εκεί, όπου ανήκει».

Τα δημοκρατικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν σήμερα από τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες

Το μεγάλο κεφάλαιο και η κατευθυνόμενη ενημέρωση θέτουν σε κίνδυνο την Δημοκρατία τόνισε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Αργολίδας Β. Σωτηρόπουλος: «Η κοινοβουλευτική δημοκρατία απευθύνεται σε πραγματικά ελεύθερους και ενήμερους πολίτες. Και εδώ πρέπει τα ΜΜΕ να παίξουν τον αντικειμενικό τους ρόλο.

Δυστυχώς όμως σε παγκόσμιο επίπεδο η ενημέρωση περνάει από φίλτρα και παραμορφωτικά κάτοπτρα, διότι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ έχει περιέλθει σε χέρια με τεράστια οικονομική δύναμη και συμφέροντα.

Η γνήσια κοινοβουλευτική δημοκρατία και γενικά τα δημοκρατικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν σήμερα από τις μεγάλες οικονομικές ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων χωρών, αλλά και μέσα στις ίδιες τις χώρες που δημιουργούν κοινωνικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις.

1,2 δις. άνθρωποι στον κόσμο ζούν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα και δεν υπάρχουν προοπτική βελτίωση της θέσης τους, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις οικονομικά ισχυρές χώρες.

Τα δάνεια των φτωχών χωρών του τρίτου κόσμου πρέπει όχι να ρυθμιστούν, αλλά ουσιαστικά να χαρισθούν. Η ελευθερία στην οικονομία είναι αναγκαία αλλά δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. Απαιτούνται αντισταθμιστικές πολιτικές για την ενίσχυση των κοινωνικοοικονομικών ασθενέστερων τάξεων.

Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ( ΟΗΕ) όπως λειτουργεί σήμερα , δεν ανταποκρίνεται στο βασικό του ρόλο που είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των ιδίων ψηφισμάτων. Είναι όργανο των ισχυρών χωρών και προωθεί τις πολιτικές τους στρατηγικές και τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα.

Είναι βασική υποχρέωση όλων , χωρών, πολιτικών, ΜΜΕ και πολιτών να σεβόμαστε τους κανόνες λειτουργίας αυτού του ευαίσθητου, αλλά υπέροχου δημοκρατικού πολιτεύματος και του μοναδικού που αξίζει στους ανθρώπους!»

 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ