Απόντων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Έλσας Παπαδημητρίου και ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, αλλά και των δημάρχων Ναυπλίου Παναγιώτη Αναφνωσταρά και Άργους Βασίλη Μπούρη, -αν και είχαν κληθεί - συνεδρίασε το νομαρχιακό συμβούλιο για το θέμα του Αναβάλου. Η συνεδρίαση θεωρήθηκε κορυφαία από νομαρχιακούς συμβούλους και από τον ίδιο τον νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, αν και κατά πολλούς θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί εδώ και δύο μήνες, αφού η απόφαση αφορούσε απλά στην υποβολή ενός αιτήματος για την ένταξη του νομού στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής», για την χρηματοδότηση του Αναβάλου.
Το αίτημα βέβαια συνοδεύτηκε από μια προμελέτη (τεχνικό δελτίο χαρακτηρίστηκε από τον κο Σαλεσιώτη), η οποία χωρίζει σε κατηγορίες το έργο επισκευής και επέκτασης του Αναβάλου.
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση, έγινε υπό το βάρος κινητοποιήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τις προσεχείς ημέρες, αλλά και υπό την πίεση δεκάδων δημοσιευμάτων σε τοπικό και Πανελλήνιο επίπεδο.
Αναφορικά με την καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος ο κος Σωτηρόπουλος, ισχυρίστηκε για μία ακόμα φορά ότι έχουν σταλεί οι προτάσεις για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» από τις 18 Απρίλη 2008. Όμως η αντιπολίτευση μίλησε για καθυστέρηση, αφού η επιστολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υποβολή χρηματοδότησης έφτασε στις νομαρχίες την 1 Ιουλίου 2008, και μάλιστα αναφέρει ρητά ότι «η ειδική υπηρεσία διαχείρισης θα αξιολογήσει μόνο τις προτάσεις που υποβάλλονται σε συνέχεια αυτής της επιστολής».
Η προμελέτη
Η πρόταση για την συντήρηση του αντλιοστασίου - φράγματος Ανάβαλου και την μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης στις υπόλοιπες περιοχές του νομού Αργολίδας χωρίζεται στους παρακάτω τομείς:
α) Αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου, β) Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων, γ) Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χωνικα και δήμο Μιδέας, δ) Πυργιώτικα, Ασκληπιείο, Επίδαυρος, ε) Μεταφορά νερού Αναβάλου στην περιοχή της Ερμιονίδας.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.
Όπως δήλωσε ο κος Σωτηρόπουλος «επιδιώκουμε ο Ανάβαλος να φτάσει σε όλο το νομό, να συντηρηθεί το αντλιοστάσιο και να βελτιωθούν τα παλιά δίκτυα για να μην υπάρχουν απώλειες».
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τάσος Σαλεσιώτης αφού κατηγόρησε τον νομάρχη για καθυστέρηση ζήτησε να δοθούν προτεραιότητες για να χρηματοδοτηθεί έστω και ένα μέρος του έργου, δηλώνοντας: «Αν μας έδιναν λεφτά για όλη την Αργολίδα, θα τους ανάβαμε 10 λαμπάδες».
Ο Δημήτρης Σαραβάκος τόσο στη τοποθέτησή του όσο και σε ανακοίνωση που εξέδωσε την επόμενη ημέρα αναφέρεται στην επιστολή Κοντού και στην καθυστέρηση υποβολής του αιτήματος και επισημαίνει: «δυστυχώς, ενώ από το ίδιο πρόγραμμα η Κορινθία έχει πάρει 50 εκατομμύρια ευρώ, η Μεσσηνία 35 εκατομμύρια ευρώ και η Λακωνία 44 εκατομμύρια ευρώ, η Αργολίδα, εξ αιτίας της ανικανότητας και της αδιαφορίας του Νομάρχη, δεν έχει καν υποβάλλει αίτημα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην πάρει τίποτα από το πρόγραμμα των 384.375.542 ευρώ για την διαχείριση των νερών του Αναβάλου και για άλλα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Η πολιτική αυτή της Νομαρχίας οδηγεί την διαχείριση των νερών του Αναβάλου σε ιδιώτες».
Βέβαια αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Αναβάλου να σημειωθεί ότι ο κος Σωτηρόπουλος ήταν κάθετος: «εμείς θα διαχειριστούμε το νερό και όχι οι ιδιώτες. Στις 18/4 υποβάλαμε τις προτάσεις μας μαζί με τους δήμους».
Εντυπωσιακή ήταν η τοποθέτηση του νομαρχιακού συμβούλου κου Θεοδοσίου: «αν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως παρουσιάζονται, γιατί δεν ξεκινούν τα έργα; Ήρθαμε όμως εδώ να εκτονώσουμε την λαϊκή οργή. Δεν είναι τόσο απλή η λύση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Είναι θέμα πολιτικής. Θέλουν να ξεκληρίσουν τους μεσαίους αγρότες. Γι΄ αυτό τόσα χρόνια δεν έχει γίνει το έργο. Αν δεν υπάρξει πολιτική απόφαση, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, όσες συνεδριάσεις κι αν γίνουν, όσες μελέτες κι αν κατατεθούν. Η λύση θα έρθει με μαζικές κινητοποιήσεις».
Παρόν στην συνεδρίαση ήταν και ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης ο οποίος δήλωσε για μία ακόμα φορά ότι είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του έργου. Και επεσήμανε: «αποσπασματικά δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ το έργο. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο έργο. Θεωρώ ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να λύσουμε ή να δρομολογήσουμε την λύση του προβλήματος».
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο πολιτευτής Δημήτρης Κρανιάς, ο οποίος αναφερόμενος στην κίνηση πολιτών που μαζεύει υπογραφές για το νερό επισήμανε: «η ανάδειξη της δύναμης των πολιτών με κυρίαρχο αίτημα την χρηματοδότηση των έργων των υδάτινων πόρων του Νομού είναι αυτή που θα δώσει την άμεση, οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Η συμμετοχή στην προσπάθεια εκπροσώπων όλων των παραγωγικών τάξεων της Αργολίδας αποδεικνύει ότι οι πολίτες και θέλουν και μπορούν. Η κίνηση των πολιτών που διαχειρίζεται το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, υπερβαίνοντας πολιτικές διαφορές προσωπικές τοποθετήσεις και σκοπιμότητες στέλνει σε όλες τις κατευθύνσεις το ισχυρό μήνυμα της κοινωνίας».
Κόντρες
Εντωμεταξύ κόντρα ξέσπασε ξαφνικά μεταξύ του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, επειδή βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στο Κρανίδι.
Ο βουλευτής την επόμενη ημέρα με δελτίο τύπου που απέστειλε στις εφημερίδες επισημαίνει: «Και νέα συγχαρητήρια πρέπει να δώσουμε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Διαθέτει για άρδευση 68 εκατ. ευρώ στο Ηράκλειο, τη στιγμή που η Αργολίδα ασχολείται ακόμη με ανούσιες θεωρητικές συζητήσεις για εκπόνηση προμελετών για την αξιοποίηση του Αναβάλου. Μάλιστα η χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αργολίδας για τη συζήτηση επί προμελέτης για τον Ανάβαλο, αποτελεί την πρώτη επίσημη, αλλά τραγική ομολογία ότι όταν οι άλλοι εντάσσουν έργα, εμείς ακόμα συζητάμε τις προμελέτες. Θερμά συγχαρητήρια και στους κυβερνητικούς πολιτικούς εκπροσώπους. Είναι άξιοι του μισθού τους. Άραγε γιατί δεν αποδέχονται την απλή πρόταση που έχω υποβάλει εδώ και πολλούς μήνες, εδώ και τώρα να ζητήσουμε συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς; Μήπως φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί ότι ο βασιλιάς είναι τελικά γυμνός; Ευτυχώς που οι λαϊκές κινητοποιήσεις στον Άγιο Αδριανό, στο Κουτσοπόδι, στο Δρέπανο, κ.ά., αποτελούν τον πολιτικό τους εφιάλτη και την ελπίδα της κοινωνίας ότι επιτέλους έχουμε πάρει την τύχη στα χέρια μας».
Εξαγριωμένος ο νομάρχης λίγες ώρες αργότερα απάντησε στον βουλευτή: «Με την τελευταία ανακοίνωσή του για το πρόβλημα του Αναβάλου που εκδόθηκε πριν τελειώσει το Ν.Σ. της 22-9-08 που ομόφωνα εγκρίθηκε η σχετική προμελέτη για την ολοκλήρωση του έργου και την επέκτασή του σε όλο το νομό προϋπολογισμού 40.486.121 ευρώ, καταφέρεται εναντίον της συζήτησης και της προμελέτης για τον Ανάβαλο. Ομιλεί για πολιτική εξαπάτηση των αγροτών της Αργολίδας και των κατοίκων του Νομού από την κυβέρνηση με εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών κ.λπ. ενώ γνωρίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αποκλειστικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας για να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Χαρακτηρίζει «ανούσιες θεωρητικές συζητήσεις» αυτές τις διαδικασίες, ότι ο «βασιλιάς είναι τελικά γυμνός», και «φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί» κ.λπ. και διερωτάται γιατί δεν αποδεχόμαστε τη δική του πρόταση η οποία είναι… «εδώ και τώρα να ζητήσουμε συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς».
Και επισημαίνει ακόμα: «ο κ. Βουλευτής ή δεν γνωρίζει τη διαδικασία εκτέλεσης των δημοσίων έργων ή για λόγους αντιπολίτευσης καθαρά δεν επιθυμεί να γίνει το έργο και να υπάρχει μόνιμα το πρόβλημα στο Νομό», συμπληρώνοντας: «εάν είχε παρευρεθεί στη συνεδρίαση, που αγνόησε λόγω της κομματικής του εκδήλωσης, θα άκουγε τις τοποθετήσεις όλων των Νομαρχιακών Συμβούλων και τη συντριπτική πλειοψηφία όλων των παρευρισκομένων, Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και ίσως μας ακολουθούσε και αυτός σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου