Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

1/10/08

Κύρ – Βασίλη γράψε για την πείνα ….την πείνα που ΄ρχεται

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Δευτέρα βράδυ τελειώνοντας αργά από την δουλειά , επέστρεφα με τα πόδια για το σπίτι. Ουσιαστικά είναι μια διαδρομή χαλάρωσης μετά από μια κουραστική μέρα , οι καλησπέρες των γειτόνων που δουλεύουν εκείνη την ώρα τα μαγαζιά τους και καμιά κουβέντα έτσι στο άσχετο είναι δόσεις ανθρώπινης επικοινωνίας και σημεία αγχολυτικά. Πολλές φορές μέσα από απλές καθημερινές κουβέντες ανακαλύπτεις διαμάντια μικρά παράθυρα για να φωτίσεις το νου σου.

Περνώντας από το ψητοπωλείο του Χρήστου, κοντά στον Αϊ Γιάννη ετοιμαζόμουν να του πω την καλησπέρα μου και να ανταποδώσει μέσα από την ιδρώτα και την αγωνία του να προλάβει την δουλειά  του. Αν ήταν χαλαρός θα λέγαμε και καμιά κουβέντα.

  Πριν προλάβω να του πω τίποτα τον ακούω να μου φωνάζει

-κυρ Βασίλη να γράψεις για την πείνα , την πείνα που έρχεται….

Ήξερα ότι διαβάζει τα κείμενα στην εφημερίδα , είχαμε σχολιάσει και μερικά που του άρεσαν .Νομίζω ότι εκείνη την στιγμή λειτούργησε σαν από μηχανής θεός, περπατώντας σκεφτόμουν το κείμενο που έπρεπε να ετοιμάσω αύριο ( Τρίτη ) για την εφημερίδα η καλησπέρα παραγγελιά του Χρήστου ήταν ένας σπινθήρας για γραφή.

Ο τόνος της φωνής του, οι κινήσεις των χεριών του , εκείνο το κομμάτι «την πείνα που έρχεται» με προβλημάτισε δεν ήταν μόνο η πείνα της φτώχειας που μας κυκλώνει, ήταν και αγανάκτηση και θυμός και ελπίδα.

Την άλλη μέρα στην βιβλιοθήκη βρήκα στον 8ο τόμου του λεξικού του Πάπυρου την ερμηνεία της λέξης πείνας και προσπάθησα να κάνω μια αναγωγή σε όλα αυτά που μας περιβάλλουν .

1.      ισχυρή επιθυμία για τροφή μεγάλη όρεξη για τροφή .

Οργανωμένα συμφέροντα , τα οποία μπορεί να υποκριθούν οποιοδήποτε πολιτικό χρώμα εξουσίας έχουν τεράστια όρεξη για τροφή από τον καθημερινό ιδρώτα του κάθε εργάτη του κάθε βιοπαλαιστή. Το ξεζούμισμα του μέσου καταναλωτή είναι καλύτερο δροσιστικό και από το πιο ακριβό αφέψημα  Όσο πιο πολύ μας τρώνε τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη του για τροφή. Ο μόνος τρόπος να πάψουν να υπάρχουν είναι να σταματήσουμε να προσφερόμαστε σαν τροφή τους.

2.      έλλειψη τροφίμων λιμός

Ας κοιτάξει ο καθένας την μικρή αποθήκη του σπιτιού του, ποιος από εμάς μπορεί να ζήσει πάνω από μια εβδομάδα , ( δεν είναι πολύ παλιά τα χρόνια εκείνα που όταν αποκλείονταν από τα χιόνια χωριά οι κάτοικοι ήταν οργανωμένοι και ικανοί σε αυτάρκεια για μήνες ) . Αν κλείσουν τα  πολυκαταστήματα για μια εβδομάδα θα πεθάνουμε και από την πείνα και από την δίψα. Είναι τεράστια η εξάρτηση η πείνα μας από την καθημερινή επίσκεψη στους τόπους μεταπώλησης αγαθών αφού πια δεν παράγουμε τίποτα….Και αυτό δεν αφορά μόνο τα σπίτια μας αλλά και το ίδιο κράτος και την κοινωνία που ουσιαστικά στηρίζεται στην μεταπώληση και στην παροχή υπηρεσιών…..χωρίς βάσεις παραγωγής.

Αν μιλήσουμε για την αποθήκη των ηθικών αξιών, για την αρετή και το ήθος εκεί μάλλον έχει έρθει ο λιμός και ο καθένας μας κοιτάει τα σημάδια στο κορμί του άλλου μην τολμώντας να δει στον καθρέφτη του σπιτιού του τα δικά του.

3.      Κέντρο της πείνας εγκεφαλική περιοχή υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας

Ο έλληνας ολοένα και πιο δυτικότροπος , πιθηκίζει στον χορό της δυτικής μπανάνας που του πετάνε αγνοώντας την κληρονομιά των προγόνων του που τον έκανε μέχρι τώρα έλληνα. Ιστορικά μεταλλαγμένος στο πέρασμα του χρόνου υπέστη δραματικές αλλοιώσεις και ο εγκέφαλος του. Όχι δεν χάθηκε το κέντρο της πείνας από τον ιστορικό εγκέφαλο του έλληνα απλά ενεργοποιείται σαν λειτουργία με διαφορετικό τρόπο . Παλαιότερα το πάθος, η δημιουργικότητα, η αναζήτηση έτρεφαν την πείνα του, τώρα, ο φθόνος για τον διπλανό, το βόλεμα και το στρίμωγμα στο μαντρί είναι τα βασικά στοιχεία για να ξεπερνά της κρίσης πείνας του και ουσιαστικά να παραμένει πεινασμένος εξαρτώμενος.

4.      απεργία πείνας = έκφραση διαμαρτυρίας

Τελευταία ελπίδα να αρνηθούμε τα σκουπίδια που μας σερβίρουμε , να δαμάσουμε την ψεύτικη πείνα που μας επιβάλλουν να αναζητήσουμε την πραγματική πείνα που μας έκανε έλληνες δημιουργικούς πρωτοπόρους  πολίτες του κόσμους . Πρέπει να αρνηθούμε σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο τα σάπια που ηδονίζουν το μεταλλαγμένο κέντρο πείνας που επέβαλλαν εδώ και πολλά χρόνια στην ατομική και συλλογική μας συνείδηση . 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ