Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/11/08

Βγήκε στους δρόμους ο Αχλαδόκαμπος για τα σκουπίδια

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων του Αχλαδόκαμπου, όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την λειτουργία του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων στο παλαιό νταμάρι στα όρια του Αχλαδοκάμπου. Ανάλογες αντιδράσεις και για τον ίδιο λόγο μαζί με τους Αχλαδοκαμπίτες πραγματοποιούν και οι κάτοικοι του γειτονικού δήμου Κορυθίου Αρκαδίας.
Την προηγούμενη Κυριακή, οι επιτροπές αγώνα που έχουν συσταθεί στον Αχλαδόκαμπο και στο Κορύθιο διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα όρια των δύο νομών στην παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης – Άργους. 500 περίπου κάτοικοι συγκεντρώθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο. Η διαμαρτυρία είχε την μορφή προειδοποίησης, αφού αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα διαμαρτυρία στην Τρίπολη, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ο χώρος εναπόθεσης των επεξεργασμένων απορριμμάτων στην περιοχή τους. Στην συγκέντρωση μίλησαν ο προέδρος της Κοινότητας Αχλαδοκάμπου Ηλίας Σκούμπης, ο δήμαρχος Λέρνας Μιχάλης Χασάπης, ο δήμαρχος Κορυθίου Γιώργος Καρλής και ο 
βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι ο σχεδιασμός της περιφέρειας με την εγκατάσταση και λειτουργία δώδεκα δεματοποιητών και στους πέντε νομούς ως το τέλος του χρόνου είναι η μόνη λύση, στην παρούσα φάση, ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα, για τα οποία έχει καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θεωρεί ότι με το σχεδιασμό αυτό κλείνουν οριστικά όλες οι χωματερές της Πελοποννήσου και ξεκινά αμέσως η αποκατάστασή τους, ενώ για τον συγκεκριμένο χώρο εναπόθεσης είπε ότι βρίσκεται πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή, συμπληρώνοντας ότι σε ευθεία γραμμή απέχει από τον Αχλαδόκαμπο περί τα 4 και πλέον χιλιόμετρα.
Ο κος Αγγελόπουλος, τονίζει κάθε φορά που αναφέρεται σ΄ αυτό το θέμα ότι τα σκουπίδια που θα πηγαίνουν στο χώρο εναπόθεσης θα είναι επεξεργασμένα από δεματοποιητή, περιτυλιγμένα με ειδική μεμβράνη και δεν θα μολύνουν καθόλου το περιβάλλον και ότι η επεξεργασία της δεματοποίησης θα έχει όλες τις απαιτούμενες από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, σχετικές αδειοδοτήσεις.
Έχει επισημάνει ακόμα ο περιφερειάρχης ότι ο χώρος εναπόθεσης είναι προσωρινός για δύο με τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί από τον φορέα διαχείρισης η προβλεπόμενη διαδικασία για την βιομηχανικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσει τα δέματα αυτά ως πρώτη ύλη.
Όμως οι κάτοικοι θεωρούν ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».
Εντωμεταξύ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Μιχάλης Παπαγιαννάκης επισημαίνουν: «Προκειμένου η Ελλάδα να γλιτώσει τα πρόστιμα (34.000 ευρώ για κάθε ημέρα λειτουργίας των σκουπιδότοπων) που θα αρχίσουν να «πέφτουν» σαν .. βροχή από την πρώτη ημέρα του 2009, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επεξεργάστηκε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει όλα τα σκουπίδια της Αρκαδίας να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο στη ΒΙ.ΠΕ., να δεματοποιούνται και μετά να πηγαίνουν σε έναν χώρο προσωρινής αποθήκευσης, ο οποίος θα γίνει στον Αχλαδόκαμπο. Για την δουλειά αυτή παραχωρήθηκε μία έκταση στο Βιολογικό Καθαρισμό της Τρίπολης (στη Βιομηχανική Περιοχή) η οποία ανήκει στο Δήμο Τρίπολης, χωρίς να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΔΕΥΑΤ, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. 
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σ’ ένα κτίριο 250-300 τμ να εισέρχονται καθημερινά 300 περίπου τόνοι σκουπιδιών του Ν. Αρκαδίας οι οποίοι θα συμπιέζονται, στη συνέχεια θα δεματοποιούνται και θα μεταφέρονται για εναπόθεση σε κάποιο σημείο της Κοινότητας του Αχλαδόκαμπου. Ουσιαστικά αυτό θα σημάνει την παρέλαση μέσα και γύρω από την Τρίπολη περίπου 50 απορριμματοφόρων, σε ημερήσια βάση, που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια, από όλο το νομό, στη ΒΙ.ΠΕ., και τα τοξικά απόβλητα από την συμπίεση αυτών των απορριμμάτων, θα πέφτουν στη Βολιμή, αφού ο Βιολογικός της Τρίπολης δεν έχει τη δυνατότητα να διαχωρίζει τα τοξικά από τα μη τοξικά απόβλητα και να εκτελείται κατάλληλη επεξεργασία και κατά συνέπεια κινδυνεύουν να διατίθενται πλημμελώς επεξεργασμένα στη Βολιμή.
Οι κάτοικοι ανησυχούν για το πρόγραμμα αυτό που σύμφωνα με τη γνώμη τους στέλνει προς αχρήστευση και μάλλον αργότερα προς καύση, χρήσιμα υλικά που αποτελούν το 60% περίπου των απορριμμάτων τους. 
Για όλους αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ακολουθώντας τους κανόνες της ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης που είναι διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και τέλος δημιουργία ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Τί προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για την Αρκαδία, σε ότι αφορά στα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να δοθεί οριστική λύση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και αν περιλαμβάνεται σε αυτόν η μέθοδος της δεματοποίησης;
2) Ποια είναι η εμπειρία της μεθόδου της δεματοποίησης στην Ελλάδα;
3) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, και αν ναι να μας κατατεθεί ο σχετικός φάκελος; 
4) Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τον Νόμο 2939/01, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 94/62/ΕΚ, για τα απορρίμματα συσκευασιών, τη μείωση του όγκου απορριμμάτων, καθώς και της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης;
5) Έχουν συνταχθεί οι μελέτες για την προμήθεια του συστήματος μπαλοποίησης και αληθεύουν οι πληροφορίες ότι αφορά μόνο στη δεματοποίηση χαρτιού;»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

i agree your idea ! very nice blog

Ανώνυμος είπε...

Do not know if you also like ancient civilization, I am from China, I like your BLOG, also hope you like our countrys civilization!
Personalized signatures:面对面视频斗地主,面对面视频游戏下载,淮安掼蛋,常州三打一,常州麻将

Ανώνυμος είπε...

See you in these things, I think, I started feeling good!
Personalized Signature:贵州信息港休闲游戏中心,我爱掼蛋网,重庆游戏中心,金游世界视频棋牌游戏中心,南通棋牌游戏中心,贵港热线休闲游戏中心,淮安棋牌游戏中心

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ