Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

4/12/08

Το πραγματικό βα(λ)τοπέδιο του μυαλού μας (η ηθική του μετρητή και της ποσότητας)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Είναι γνωστό το ανέκδοτο, μια ηλικιωμένη κυρία κάλεσε την αστυνομία γιατί ένας γυμνός άνδρας την προκαλούσε πολύ άσχημα,. Πηγαίνοντας ο αστυνομικός δεν βρήκε τίποτα και άκουσε την γιαγιά να του λέει να ανέβει πάνω στην ντουλάπα και να βγάλει έξω το κεφάλι από το μικρό τζαμιλίκι και να δει στο απέναντι σπίτι τον γυμνό άνδρα στο μπάνιου του που την προκαλούσε με τις άσεμνες σαπουνάδες γύρω από τα απόκρυφα του.
Μέρες τώρα παρατηρούμε την απογύμνωση του γέροντα Εφραίμ όλοι μας αβαθείς ανα-γνώστες και καλά πληροφορημένοι από τους κυριακάτικους πληροφοριοδότες των 4 ευρώ , τόσα έφαγε , τόσα έκλεψε , τόσα έκανε . Μάλιστα κάποιοι από εμάς σκαρφαλωμένοι πάνω στην ντουλάπα της μικροαστικής μας ανασφάλειας, εκεί που κρύψαμε όλοι μας το μικρό παιδί που πάντα έβλεπε τον βασιλιά γυμνό, εκεί λοιπόν σκαρφαλωμένοι και με το κεφάλι μέσα στο τζαμιλίκι της τηλεόρασης κάποιοι τον είδαν, τον βλέπουν να κάνει παράνομες δοσοληψίες , ζητούν διαφάνεια, ενημέρωση και δικαιοσύνη.
Τα παθιασμένα μάτια μας για ενημέρωση περισσότερο φθόνο και ζήλια, κρυφές επιθυμίες για εύκολο πλουτισμό κρύβουν παρά την αναζήτηση του ήθους και της αλήθειας.
Μια άλλη μάλλον ινδική ιστορία λέει ότι έβαλαν τρεις ανθρώπους με κλειστά μάτια να ψηλαφίσουν έναν ελέφαντα και η περιγραφή του απαντούσε στο νόημα της αγάπης. Ο πρώτος που έπιασε την προβοσκίδα είπε ότι είναι υγρή εύκαμπτη και τιθασεύεται δύσκολα, ο δεύτερος έπιασε το πόδι και είπε είναι κάτι άκαμπτο και σκληρό και αν σε πατήσει η αγάπη μπορεί να έχεις και σοβαρά μη αναστρέψιμα προβλήματα, ο τρίτος που έπιασε την ουρά και τα οπίσθια του ελέφαντα είπε ότι η αγάπη μυρίζει άσχημα και σε κάνει να φτερνίζεσαι πολλές φορές και είναι καλό να την αποφεύγεις. Για αυτό βγήκε και η φράση η αγάπη είναι ελέφαντας.
Το αν έκλεψε ή δεν έκλεψε , δεν είναι δικό μας θέμα θα το βρουν και θα το αναλύσουν συγκεκριμένοι φορείς στους οποίους οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη . Το θέμα κατά την γνώμη μου είναι ότι εστιάσαμε στο οικονομικό μέρος και όχι στο ηθικό μέρος της υπόθεσης. Η κάθε θρησκεία και πολύ περισσότερο η ορθόδοξη παράδοση είναι μια πύλη εισόδου αναζήτησης, παρηγοριάς , θεραπείας της αγωνίας της ύπαρξης. Όταν από πύλη πνευματική γίνεται χρηματιστηριακή τότε χάνει ,αλλοιώνει το νόημα της και μάλλον δεν υπάρχει για τον λόγο που τάχθηκε να υπηρετεί.
Κάποιος πολιτικός πρόσφατα είπε οτιδήποτε είναι νόμιμο είναι και ηθικό σαφώς όλοι γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει, πολλές μη νόμιμες πράξεις ( ή έξω από το γράμμα του νόμου, ή κάνοντας ο νόμος τα στραβά μάτια ο λειτουργός του νόμου) κρύβουν ένα μεγαλείο ήθους. Στο θέμα του Βατοπεδίου εστιάσαμε στο θέμα της ποσότητας , αν το σκάνδαλο αφορούσε μερικές χιλιάδες ευρώ κανείς δεν θα ασχολιόταν ούτε θα τον ένοιαζε, ούτε θα βγαίνανε μαχαίρια . Σαν την γνωστή ατάκα στη ταινία με τον Κούρκουλο και τον Καλογήρου
-Είναι ανάγκη να χτυπηθούμε;
-Είναι πολλά τα λεφτά Άρη.
Ότι ισχύει για το νόμιμο και το ηθικό ισχύει και το οικονομικά νόμιμο και το ηθικό, πιθανόν πολλές φορές ένας παπάς ένας ηγούμενος να κάνει μια οικονομική παρατυπία αλλά να είναι ηθικού μεγαλείου π.χ μαζεύοντας χρήματα χωρίς αποδείξεις για να βοηθήσει στην άμεση χειρουργική επέμβαση που χρειάζεται ένα μικρό παιδί.
Δυστυχώς για μας τους εύκολους κριτές των πάντων στερούμαστε επίσης το ίδιο ήθος που φαίνεται να χάνουν κάποιοι εκπρόσωποι της εκκλησίας. Μάλλον ζηλεύουμε και ποθούμε τα οικονομικά μεγέθη που διαχειρίστηκε ο Εφραίμ και όπως η γιαγιά σφηνωθήκαμε στην ντουλάπα για να δούμε τον «γυμνό» άντρα. Όσο για την ηθική μας είναι καθαρά ποσοτική , στερείται βάθους και ποιότητας και πνευματικότητας. Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Ο όγκος των χρημάτων που διακινήθηκαν μας τύφλωσε , έτσι και εμείς σαν την ινδική ιστορία απαντούμε ότι η ηθική είναι ελέφαντας ότι πιάσει ο καθένας μέσα στην τύφλα του και στο σκοτάδι των ενημερωτικών εκπομπών και των ανομολόγητων επιθυμιών του..
Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το Βατοπέδιο αλλά το βα(λ)τοπέδιο στο οποίο έχει πέσει το μυαλό μας.

Υ.Γ. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος δυο είναι τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής , αν η μονή προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο μάλλον θα την χρυσοπληρώσει το ελληνικό κράτος όπως έκανε με την βασιλική περιουσία. Και δεύτερο η μη αναγνώριση ( αν δεν πρόκειται για ψεύτικα) των χρυσόβουλων ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για όλα τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία, (Ιεροσολύμων , Αιγύπτου κ.α ) . Χρυσόβουλα που σεβάστηκαν Τούρκοι, Ισραηλινοί, Εγγλέζοι, Αιγύπτιοι είναι λίγο παράλογο να μην τα σεβαστούμε εμείς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

i think the archive you wirte is very good, but i think it will be better if you can say more..hehe,love your blog,,,

Ανώνυμος είπε...

On this point, I feel you should be described in greater detail, I think it is that we need!

Ανώνυμος είπε...

See you in these things, I think, I started feeling good!
Personalized Signature:贵州信息港休闲游戏中心,我爱掼蛋网,重庆游戏中心,金游世界视频棋牌游戏中心,南通棋牌游戏中心,贵港热线休闲游戏中心,淮安棋牌游戏中心

Ανώνυμος είπε...

Good Blog, I think I want to find me, I will tell my other friends, on all

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ