Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/12/08

Τάσσος Παπαδόπουλος (ένα ΟΧΙ που θα ξεχάσουμε πολύ γρήγορα)

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Πριν λίγες μέρες έφυγε από την ζωή ένα σπουδαίος έλληνας πολιτικός ο Τάσσος Παπαδόπουλος . Ένας ιδιόρρυθμος και παράξενος πολιτικός . Πάντα για αυτόν υπήρχε το δίλημμα μεταξύ νομικής επιστήμης και πολιτικής. Και μάλλον χρησιμοποίησε την νομική για να υπηρετήσει την πολιτική μέσα από διάφορους ρόλους και δράσεις.
Ένας πολιτικός που ήταν από τους βασικούς και πρώτους χειριστές των θεμάτων της Κύπρου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα γνωστός έγινε όταν τόλμησε το γνωστό ΟΧΙ στο διάγγελμα του στον κυπριακό ελληνισμό τον Απρίλη του 2004. Η φράση του «παρέλαβα κράτος και δεν θα παραδώσω κοινότητα» μάλλον θα τον συνοδεύει για πάντα στις σελίδες της ιστορίας.
Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για αυτόν από φίλους και εχθρούς, ιδιόρρυθμος, εργασιομανής , δύσκολος χαρακτήρες , συμμετοχή σε φημολογούμενες δράσεις αλλά και από την άλλη μαχητής, αγωνιστής, διορατικός και αξιοσημείωτα σταθερός στις απόψεις του ( Ευστάθιος ήταν και το βαφτιστικό του όνομα) . Ήταν ένας από αυτούς που είπε όχι και στην συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου.
Την εποχή που τόλμησε το ΟΧΙ υπήρχε τεράστια πίεση από Αγγλία και Αμερική , και πολιτική και οικονομική για να δεχτούν οι ελληνοκύπριοι το έκτρωμα που λεγόταν σχέδιο Ανάν.
Εκείνες τις ώρες πιστεύω ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν απελπιστικά μόνος , είχε στα χέρια του μια ιστορική επιλογή μακριά από ηλίθιες εθνικιστικές κορώνες
(μια από τις πληγές της Ελλάδας και της Κύπρου) με θάρρος , συγκίνηση και ελληνική παρρησία τόλμησε ένα μεγάλο ΟΧΙ παίρνοντας και το 76% των Κυπρίων μαζί του. Είναι σίγουρο ότι αν και αυτός έλεγε ΝΑΙ σήμερα δεν θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία.
Ήταν μια στιγμή που ο κυπριακός ελληνισμός σκέφθηκε με βάση την μνήμη του , την ιστορία του τα παθήματα του αλλά και τη ασυνέπεια που διακρίνει την τουρκική πλευρά εδώ και χρόνια . Είναι χαρακτηριστική η θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου ότι τελικά αυτό που επιδιώκουν οι Τουρκοκύπριοι είναι κυριαρχία στον βορά και συγκυριαρχία στον Νότο. ( Και από ότι φαίνεται έχουν αυξημένες πιθανότητες να το καταφέρουν)
Λένε σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ότι δεν τον ένοιαζε ο επερχόμενος θάνατος , θα συνέβαινε και αυτό ήταν μια χαρακτηριστική του φράση , λες και ήδη είχε περάσει τον Αχέροντα ποταμό. Όμως δεν μπορούσε να ξεφύγει και από την μεγάλη του αγωνία για το μέλλον της Κύπρου. Ποιος ξέρει έβλεπε το περήφανο ΟΧΙ να ξεθωριάζει στο πέρασμα του χρόνου.
Και μάλλον έτσι ήταν τα πράγματα. Πολίτες που δεν ανήκαν στον δικό του πολιτικό χώρο και είχαν όμως σθεναρά ταχθεί μαζί του στο ΟΧΙ μετά από δυο – τρία χρόνια ήταν έτοιμοι για το ΝΑΙ. Ήταν καλό τότε το ΌΧΙ αλλά ήταν πολλές οι αρνητικές του συνέπειες . Ουσιαστικά δεν υπήρχε κάποια άμεση συνέπεια στην Κυπριακή Δημοκρατία γιατί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκε και το Ευρώ είναι πια νόμισμα της. Χάθηκαν όμως με το όχι κάποιες ευκαιρίες για παραπέρα πλουτισμό, να ανοίξουν οι δουλειές , μεγάλες τουριστικές ευκαιρίες στον βορρά και φτηνά εργατικά χέρια.
Δυστυχώς η επιθυμία για εύκολο μεγάλο κέρδος και με οποιοδήποτε κόστος, η αντικατάσταση της πατρίδας με μια καλή παρτίδα ( μια ζαριά καλή ) έχει άμεσες επιπτώσεις στην ιστορική μας μνήμη και ιστορική μας όραση , το περήφανο ΟΧΙ του Απρίλη δεν ήταν ικανό να φέρει την άνοιξη στην αυτοσυνειδησία του κυπριακού ελληνισμού, άρχισε να ξεθωριάζει να θολώνει και με αυτό το πικρό παράπονο έφυγε ένας από τους τελευταίους της πραγματικής πολιτικής δράσης , όπου πέρα από λάθη , αποτυχίες , σωστά ή επιτυχίες κατορθώνει και κρατά μια σταθερή πορεία και πολιτική με γνώμονα το πραγματικό εθνικό συμφέρον…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

i think the archive you wirte is very good, but i think it will be better if you can say more..hehe,love your blog,,,

Ανώνυμος είπε...

Saw your work, my feeling is that if everyone can be more exchanges, we should be more than is now the world like this!

Ανώνυμος είπε...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ