Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/1/09

Βαριές κουβέντες μεταξύ αγροτών

Από την πρώτη στιγμή που στήθηκε το μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, άρχισαν και οι διαφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστών αγροτών, οι οποίοι αντί να διεκδικούν, διαφώνησαν έντονα μεταξύ τους.
Αποτέλεσμα ήταν να «σπάσει» γρήγορα η διαμαρτυρία και να ακουστούν βαριές κουβέντες. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Τρίτη το απόγευμα τη στιγμή που έβγαινε από το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Χατζηγάκη, ο συνδικαλιστής Παναγιώτης Πεβερέτος και έλεγε ότι άνοιξαν οι αγρότες στο μπλόκο του Ισθμού και ότι αυτοί που παραμένουν δεν είναι αγρότες, τα πλάνα στις τηλεοράσεις έδειχναν άλλους συνδικαλιστές όπως τον κτηνοτρόφο Νίκο Αγγέλου να βρίσκονται στον Ισθμό και να διαμαρτύρονται.
Πάντως ο κύριος Πεβερέτος δήλωσε ότι ο υπουργός δέχθηκε να ενταχθούν στο πακέτο στήριξης η Κορινθιακή σταφίδα, τα εσπεριδοειδή, η πατάτα και οι ζωοτροφές. «Μπορεί να μην πήρανε όλα όσα ζητήσαμε, αλλά έγινε ένα σημαντικό βήμα», επισήμανε.
Όπως λένε οι πληροφορίες ο κος Χατζιδάκις, υποσχέθηκε επιδότηση 40 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες της Πελοποννήσου, από το συνολικό πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ίσως δημιούργησε διαφωνία μεταξύ των συνδικαλιστών.
Ο Νίκος Αγγέλου, μιλώντας στον «α» μετά από αυτήν την εξέλιξη, είπε: «Αυτό που έγινε είναι η χειρότερη προδοσία του αγροτικού κόσμου. Οι ενώσεις είχαν μεθοδεύσει να διαλύσουν το μπλόκο. Αυτή είναι η κατάντια του αγροτικού κινήματος. Φύγαμε με σκυμμένο το κεφάλι, καταρρακώθηκε το αγροτικό κίνημα. Κανείς δεν κατάλαβε πώς έγινε αυτό. Πήγαν πάνω στον υπουργό και είπαν να ανοίξει το μπλόκο».
Και προσθέτει ο κος Αγγέλου: «εμείς θα ξεκινήσουμε δικό μας αγώνα, γιατί είναι μια ευκαιρία να πετύχουμε κάτι».
Από την πλευρά του ο κος Παναγιώτης Πεβερέτος, μιλώντας στον «α» και απαντώντας στον Νίκο Αγγέλου, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμιά μεθόδευση. Δεν κρατιόταν το μπλόκο. Έπρεπε να είναι 10.000 άνθρωποι και ήταν 15. Από τους μανταρινοπαραγωγούς συμφώνησαν όλοι να έρθουν στον Ισθμό και δεν εμφανίστηκε ούτε ένας».
Και προσθέτει: «Οι λέξεις προδότες και προδοσίες εύκολα λέγονται. Ο Αγγέλου ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Η συντονιστική, είπε να πάμε να δούμε τον υπουργό και ψάχναμε τον Αγγέλου, αλλά δεν τον βρίσκαμε. Όταν τελικά μιλήσαμε μετά στο κινητό, είπε εντάξει. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι έμεινε εκεί στον Ισθμό. Κάποιοι συμφωνούν ότι κάποιοι όχι. Η πλειοψηφία αποφάσισε αυτό που έγινε».
Πάντως οι διαφωνίες φαίνεται ότι υπήρχαν από την πρώτη στιγμή. Πριν από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας αγροτών με τον υπουργό ο Νίκος Αγγέλου είχε δηλώσει ότι τα μίνι προγράμματα που εξαγγέλθηκαν δεν είναι υλοποιήσιμα, αφού για να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά χρειάζονται πάνω από τέσσερις μήνες λόγω της γραφειοκρατίας. Όπως είπε «τη μια στο δασαρχείο, την άλλη στο Δήμο, την παράλλη στην Πολεοδομία. Για να μη σας πω για την Αγροτική Τράπεζα που μας έχει διαλύσει. Τί θα βάλει υποθήκη ένας τσοπάνης, για να πάρει δάνειο; Τη στάνη του ή τα βουνά και τις πλαγιές που βόσκει τα ζώα του; Μαζευτούν πολλά και δεν αντέχουμε πλέον. Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να αλλάξει και ο κοινωνικοπολιτικός πολιτισμός».
Από την πλευρά του ο αγρότης Γιώργος Ντόκος δήλωνε (Ελευθεροτυπία): «ζητάμε να αυξηθεί η επιστροφή φόρου πάνω από 7% , σε 12% , ώστε όλοι να κόβουμε τιμολόγιο. Να επιστρέφεται το 4% επί του τιμολογίου του πετρελαίου. Να μειώσουν τον ΦΠΑ που αυτή τη στιγμή στα αγροτικά μηχανήματα είναι 20%. Να πέσουν οι τιμές στα αγροτικά εφόδια και να σπάσει επιτέλους το καρτέλ των εταιρειών που συνέχεια ανεβάζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Να παγώσουν τα δάνεια μας για 3 χρόνια και να αναλάβει το κράτος τους τόκους, όπως έκανε για τους βιομηχάνους. Και επιτέλους να δώσουν σημασία στα έργα ύδρευσης που επί χρόνια παραμένουν μόνο στα χαρτιά, όπως ο Ανάβαλος και να αξιοποιήσουν τις πηγές που χύνονται στη θάλασσα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ