Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/2/09

Θα χρηματοδοτήσει την ανάδειξη των Μνημείων του Άργους το «ΔΙΑΖΩΜΑ»

Επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου, των Μυκηνών και του Άργους, προκειμένου να έχει μία προσωπική άποψη για το κάθε θέατρο ξεχωριστά πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Μπένος.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε λίγο αργότερα στο δημαρχείο του Άργους ο κ. Μπένος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην Ελλάδα, της οποίας γέννημα και θρέμμα είναι το αρχαίο θέατρο είτε ως αρχιτεκτόνημα είτε ως τέχνη, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 140 αρχαία θέατρα. Ο κατάλογος αυτός των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, ο οποίος επισυνάπτεται, βασίζεται στη μελέτη - καταγραφή Αρχαίων Θεάτρων και Ωδείων που έγινε από τους αρχιτέκτονες και ιδρυτικά μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» Κωνσταντίνο Μπολέτη και Μιχάλη Πιτένη και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία από μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και από άλλους επιστήμονες».
Το σχέδιο δράσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» περιλαμβάνει δύο μεγάλες συνιστώσες : τη πλήρη και καλύτερη δυνατή επιστημονική αντιμετώπιση των μνημείων ως φαινόμενο από τη φάση της έρευνας μέχρι την αναστύλωση, ανάδειξη και, όπου είναι εφικτό, χρήση τους με την αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και την εκστρατεία για την εξεύρεση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα, που δεν θα περιοριστεί στις οικονομικές δυνάμεις του τόπου, αλλά θα απλωθεί μέχρι τους πολίτες. «Ο κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι τα μνημεία δεν είναι κάτι απόμακρο. Είναι κάτι που τον αφορά, που έχει σχέση με την καθημερινότητα του. Αυτό θα αλλάξει ριζικά τη ζωή του, την αισθητική και τον τρόπο συμπεριφοράς του σε κάθε εκδήλωση της ζωής του» τόνισε ο κ. Μπένος.
Για όσα αρχαία θέατρα έχουν μια καλή προετοιμασία για τις πρώτες παρεμβάσεις που απαιτούνται, σύντομα θα ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί, οι «ηλεκτρονικοί κουμπαράδες», με κεφάλαιο διαμορφωμένο από χορηγίες και δωρεές. Φιλοδοξία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» είναι να προσελκύσει όχι μόνο τους μεγάλους χορηγούς αλλά και τους απλούς πολίτες, θα επιλεγούν δε αρχαία θέατρα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στην απέραντη διαφάνεια που θα διέπει τόσο τις διοικητικές όσο και τις οικονομικές πράξεις του Σωματείου.
Ο κ. Μπένος έκανε αναφορά και στο ιστότοπο του Σωματείου (www.diazoma.gr) που σταδιακά αναπτύσσεται και καθημερινά ενημερώνεται και εμπλουτίζεται με κάθε είδους χρήσιμο και ενδιαφέρον υλικό (επιστημονικά κείμενα, δημοσιεύσεις αλλά και δελτία τύπου και αναφορές για τις δραστηριότητες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ») για να είναι προσβάσιμος και χρηστικός από τον απλό επισκέπτη έως τον πιο απαιτητικό επιστήμονα».
Το καλλίτερο το φύλαξε ο κ. Μπένος για το τέλος της επίσκεψής του στο Άργος. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του «Διαζώματος» ανακοίνωσε ότι μόλις συγκεντρωθούν τα πρώτα χρήματα, θα διατεθούν για τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους προκαλώντας ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους.
Το «Διάζωμα» θέλει να βοηθήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες στην έρευνα, προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, καθώς και τη συνάντηση των υπέροχων αυτών μνημείων με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, όπου αυτό είναι εφικτό.
Θέλει να προβάλλει την ομορφιά, την πρωτοτυπία, τις αξίες, την γνώση, την σοφία, την αισθητική, την αρμονία των αρχαίων θεάτρων με όλους τους τρόπους: από την διοργάνωση εκδηλώσεων, καμπάνιας για το κάθε θέατρο, υιοθεσίας μνημείων, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών - κουμπαράδων για τον κάθε αρχαίο χώρο θέασης και ακρόασης, μέχρι την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.
Θέλει να πείσει τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ως χορηγοί.
Θέλει να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για τα μνημεία τους.
Θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της χώρας στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Θέλει να βοηθήσει να αναπτυχθεί η καθημερινότητά μας προς άλλες διαστάσεις και να αποκτήσει ξεχωριστή ποιότητα.
Θέλει να μετατρέψει μια υπόθεση που φαντάζει απόμακρη σε απλή καθημερινή αφήγηση.
Να θυμίσουμε ότι μέλος του «Διαζώματος» είναι και ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ