Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/2/09

Οι καταληψίες ζητούν την βοήθεια του Δήμου για ανθρώπινες σπουδές στο Ναύπλιο

Μια μόλις εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά κατά την διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ότι δεν είναι «ο υπουργός παιδείας» για να επιλύσει τα προβλήματα της σχολής, το θέμα τις στέγασης των φοιτητών επανέρχεται σε συζήτηση αύριο στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου.
Ο δήμαρχος Ναυπλίου αγανακτισμένος για τον τρόπο που ασκείται κριτική στον δήμο Ναυπλίου γύρω από την λειτουργία της σχολής καλών τεχνών, εξεμάνει και δικαίως αφού από πλευράς δήμου τουλάχιστον σε θέματα που αφορούσαν το κτιριακό πρόβλημα της σχολής έγιναν παραχωρήσεις τουλάχιστον τεσσάρων κτηρίων, ενώ ο δήμος συνήψε και δάνειο προκειμένου μαζί με την Νομαρχία Αργολίδας και τον δήμο Άργους να αγοραστεί οικόπεδο, όπου αναμένεται μέσω ΣΔΙΤ, να αναγερθεί το πανεπιστημιακό Κάμπους, ενώ σε όλες τις άλλες πόλεις, όπου στεγάστηκαν σχολές το κόστος το ανέλαβε το Κράτος και όχι οι Δήμοι.
Άσχετα όμως με τις προσπάθειες του Δήμου, η σχολή καλών τεχνών παρουσιάζει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα όπως σημειώνουν με επιστολή τους προς τον Δήμο, οι καταληψίες της σχολής: «Σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, ύστερα από ψηφοφορία που διενεργήθηκε την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009 στη συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος, τελεί υπό κατάληψη. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές αναφορικά με την ελλιπή σίτιση και στέγαση τους , καθώς και τις περιορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής αποτελούν μόνο ένα τμήμα της γενικότερης υπολειτουργίας και σταδιακής υποβάθμισης του τμήματος, ωστόσο είναι θέματα που θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν και να συζητηθούν από τους τοπικούς αρμόδιους φορείς, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο .
Ειδικότερα όσον αφορά τη στέγαση των φοιτητών, οι λύσεις που έχουν δοθεί από το Πανεπιστήμιο μόνο ως λύσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν, εφ' όσον τα ξενοδοχεία στα οποία στεγάζονται βρίσκονται στο Τολό, πράγμα που σημαίνει καθημερινά έξοδα μετακίνησης, αποχώρηση των φοιτητών από τα δωμάτια για να αξιοποιηθούν οικονομικά κατά την θερινή τουριστική περίοδο, διαμονή με προβλήματα, καθώς η συμπεριφορά των εκμισθωτών δεν χαρακτηρίζεται πάντα από σεβασμό προς τους διαμένοντες και βέβαια ουσιαστική απουσία των φοιτητών από την ίδια την πόλη που στεγάζει το Πανεπιστήμιο και η οποία θα έπρεπε να αποτελεί βάση της καλλιτεχνικής τους δράσης και της φοιτητικής τους ζωής.
Ως εκ τούτου μία από τις κινήσεις που γίνονται στα πλαίσια της κατάληψης για την επίλυση του προβλήματος που η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν φαίνεται να συμμερίζεται, είναι η προσπάθεια εύρεσης από τους φοιτητές ενός κτιρίου εντός της πόλης το οποίο να μην χρησιμοποιείται, αλλά να διαθέτει την αναγκαία υποδομή και μέγεθος ούτως ώστε να αποκτηθεί από το Πανεπιστήμιο, να υποστεί τις αναγκαίες επισκευές και να λειτουργήσει ως εστία. Είναι η προτιμότερη και πιο θεμιτή λύση για εμάς τους φοιτητές, εφ' όσον το πανεπιστημιακό κτήριο στην περιοχή της Δαλαμανάρας θα αργήσει να ανεγερθεί και η υπογραφή σύμβασης με ξενοδοχεία εντός ή εκτός πόλης είναι μία προσωρινή και αμφίβολη λύση καθώς ενέχει τον κίνδυνο οι φοιτητές να αντιμετωπίζονται ως πελάτες β' κατηγορίας .
Για τους άνωθεν λόγους και επειδή θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καλό θα ήταν να προβεί σε συζήτηση μαζί μας και να λάβει ανοιχτά θέση όσον αφορά τα αιτήματα μας, όπως οφείλει ως φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης μιας πόλης που διεκδίκησε το Πανεπιστήμιο και οφείλει να στηρίξει την αξιοπρεπή λειτουργία του, αιτούμαστε το θέμα της στέγασης των φοιτητών να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνέλευσης του Δ.Σ.
Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε ενημέρωση για το πότε θα διενεργηθεί η επόμενη συνέλευση».
Πέρα από το θέμα των ακατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας και πρακτικής, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει βιβλιοθήκη και χώρος εστίασης «Mensa». Όσον αφορά το θέμα της στέγασης, πράγματι το Τολό δεν είναι Ναύπλιο, αλλά σε οποιαδήποτε πόλη και αν φοιτούσαν δυστυχώς μόνο ένα μικρό μέρος των φοιτητών θα μπορούσε να στεγαστεί σε φοιτητική Εστία ενώ οι υπόλοιποι θα αναγκάζοντο να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από ότι στο Τολό. Ίσως το πρόβλημα να μην είναι η απόσταση αλλά το κόστος και η νυχτερινή διασκέδαση που δεν μπορεί το Τολό να τους προσφέρει. Και για τις δυο αυτές περιπτώσεις ίσως η δημοτική αρχή θα μπορούσε να ασκήσει κάποια πίεση προς την κεντρική διοίκηση, να επιδοτηθεί ακόμα περισσότερο το φοιτητικό εισιτήριο και να αυξηθούν τα βραδινά δρομολόγια από και προς Τολό.
Φυσικά δίκιο έχουν και στο θέμα της σχέσης της τοπικής κοινωνίας με την σχολή, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας της ΔΕΠΑΝ, του δημοτικού Θεάτρου αλλά ακόμα και του θνήσκοντας δημοτικού Ραδιοφώνου με την σχολή και το γνωστικό της αντικείμενο. Κι όμως το Ναύπλιο, αφού αποτελεί από μόνο του θεατρικό σκηνικό θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο άνθισης της θεατρικής τέχνης και των καλών τεχνών γενικότερα, αρκεί να πάψει η στείρα αντιπαράθεση γύρο από την αρμοδιότητα περί των κτιριακών και άλλων ελλείψεων της σχολής.

1 σχόλια:

Konstantina Sk. είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΧΟΛΗ!!! ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΝΑΥΠΛΙΩΤΕΣ! ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ ΣΑΣ. ΜΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΑΝ ΜΙΑΣΜΑ! ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ! ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ! ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ