Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

12/3/09

Ασκληπιείο και Επίδαυρος υπέγραψαν πως θα πάνε τα σκουπίδια τους στο «Σταυρό» μόνο για να κερδίσει το Κρανίδι 36στρ. επιπλέον!

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση για τους Δεματοποιητές την οποία διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το νεοσύστατο σωματείο «Παρέμβαση Πολιτών για την Ερμιονίδα» στο Κρανίδι και στην οποία συμμετείχαν 230 κάτοικοι τις Ερμιονίδας, ο Δήμαρχος και ο πρώην Δήμαρχος Κρανιδίου, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης Δημοτικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Συνδυασμού, «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών».
Όπως υποστήριξε στη εισήγησή της η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του περιβαλλοντικού Σωματείου «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδος» «νοιαζόμαστε και ανησυχούμε για την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την διαχείριση τών απορριμμάτων – τα σκουπίδια μας δηλαδή – όπως αναφέρουμε και στη ανακοίνωση αυτής της εκδήλωσης.
Υπάρχουν φήμες, πληροφορίες τρίτων, σχεδία, που ακούσαμε αλλά όχι σίγουρα.
Δηλαδή η ενημέρωση, σ εμάς που ασχοληθήκαμε τους τελευταίους μήνες, είναι
Τουλάχιστον ελλιπής !
Γι αυτό προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα καταθέσουμε.
Καλέσαμε τον κ. Δήμαρχο της πόλης μας που μας έχει ήδη ενημερώσει μερικώς.
Όπως και τον κ. Δήμαρχο Ερμιόνης
Όπως επίσης και τους ενεργούς πολίτες από την Κόρινθο τον κ. Αλαβέρα, το Άργος κ. Άκη Ντάνο και το Ναύπλιο κ. Μπαμπή Αντωνιάδη, επειδή έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με εμάς , όμως έχουν αρχίσει πολύ πριν να ασχολούνται με το Θέμα, και η πείρα τους θα είναι ασφαλώς πολύτιμη για μας.
Με αυτά ευελπιστούμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση ( που δεν θάναι
Ασφαλώς η τελευταία ) που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το Πρόβλημα της Διαχείρισης. Να είμαστε ενήμεροι για τις επιπτώσεις μιας όποιας λύσης
Να σχηματίσουμε πληρέστερη γνώμη και
Ίσως να καταλήξουμε και σε ανάλογη Θέση.
Τέλος χωρίς να θέλω να προκαταλάβω τη συζήτηση, νομίζω πως το αποτέλεσμα
Δεν θάναι μακριά από την Ανακύκλωση. Γι αυτό τουλάχιστον είμαστε σίγουροι. Είναι εφικτή.
Πολλοί λένε: Δεν κληρονομήσαμε αυτόν τον Πλανήτη από τους γονείς μας. Τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Δεν είναι έτσι. Τον κλέβουμε από τα παιδιά μας».
Το πρόβλημα του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων ΧΑΔΑ της περιοχής, οδήγησε τον κ. Παναγιώτη Αλαβέρα να αναφερθεί σε αυτό το πρόβλημα: Η καύση των Απορριμμάτων στους ΧΑΔΑ προκαλεί άμεσα ή έμμεσα καρκίνο. Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τεράστια. Υπάρχουν αστικές και ποινικές ευθύνες.
Επίσης ο κ. Αλαβέρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταλάβουμε όλοι ότι η λύση είναι η Ανακύκλωση και μόνο αυτή. Ούτε η Δεματοποίηση με τελικό στόχο την Καύση, ούτε άλλες αλχημείες θα λύσουν το πρόβλημα. Η Ανακύκλωση, που κάνει ο Ιερέας του Χωριού και ο δάσκαλος στο σχολείο, εξασφάλισαν πολλούς τόνους χρήσιμων υλικών και δεν απορρίφθηκαν άναρχα στους ΧΑΔΑ. Σε αντίστοιχες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, όπου συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση Οικολόγοι Πράσινοι η ανακύκλωση φτάνει το 90 % της συνολικής ποσότητας των απορριμμάτων. Οι οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύτηκαν ότι θα δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα ακόμα και στην Ευρώπη αν χρειαστεί και θα συνδράμουν στη λύση του.
Ο Άκης Ντάνος από την Νομαρχιακή Κίνηση “Αργολίδα Κοινωνία πολιτών”, αναφέρθηκε στο πολιτικό περιεχόμενο της ανακύκλωσης (παραπλεύρως δημοσιεύεται η εισήγησή του), ενώ ο κ. Μπαμπής Αντωνιάδης δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου της «άλλης πρότασης» περιέγραψε την πορεία μέχρι τους ‘Δεματοποιητές» στην Αργολίδα. Παρεμβάσεις έκαναν μέλη της «Κίνησης Πολιτών Αρχαίο Παλάντιο» από την Τρίπολη οι οποίοι τόνισαν την ανησυχία τους για την διαφαινόμενη λύση της πυρόλυσης που θα γίνει στην περιοχή τους, και ζήτησαν συνεργασία στο μέλλον μεταξύ όλων των φορέων που στηρίζουν την ανακύκλωση.
Από πλευράς αρχών τοποθετηθήκαν και απάντησαν σε ερωτήσεις, ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ Δημήτρης Σφυρής και ο Δημοτικός σύμβουλος Ερμιόνης Γιώργος Μήτσου.
Όπως υποστηρίζει στο «Μπλοκ» της η Οικολογική Εναλλακτική Κίνηση Ερμιονίδας»: 1. Εξέφρασαν και οι δυο την εκτίμηση πως πρέπει να γίνει ανακύκλωση (για πρώτη φορά δημόσια )και πως θα ξεκινήσουν πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού τις επόμενες μέρες.
2 Η δραματοποίηση είναι μια προσωρινή λύση (άγνωστο για πόσο διάστημα) με τελικό αποδεκτή κεντρικό εργοστάσιο, κάπου στην Πελοπόννησο (με άγνωστη διαδικασία, πυρόλυση κλπ).
Ο κ Μήτσου δήλωσε πως η δραματοποίηση δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά η μονή εφικτή απέναντι στην ανεξέλεγκτη καύση και υπό την προϋπόθεση να βρεθεί οριστική λύση σε δύο χρόνια.
3 Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κλείσιμο των σημερινών χωματερών ανατέθηκαν από τον Δήμο σε εταιρείες πριν από ένα μήνα , γιατί μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
4 Πρώτα δεσμεύτηκε η έκταση στο Σταυρό των Διδύμων και μετά θα γίνουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων καταλληλότητας.
Τα υγρά υπόλοιπα (βεβαρυμμένα με βαρέα μέταλλα και χημικά που θα διατεθούν;) Δόθηκε η διαβεβαίωση πως ο χώρος δεματοποίησης δεν θα έχει Βιολογικό, αλλά Χημικό καθαρισμό και επομένως θα γίνεται κατακράτηση όλων αυτών των δηλητηρίων.
5. Θέση του Δήμου είναι να δεματοποιούμε μόνο τα απορρίμματα της Ερμιονίδας, αλλά στην πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνονται και των περιοχών Επιδαύρου και Ασκληπιείου, οι οποίοι συνυπέγραψαν για να δοθούν 40στρ. αντί 4 που χρειάζονταν στο Κρανίδι, «ξεγελώντας» την περιφέρεια και την ΕΕ.. Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται.
6. Για την λυματολάσπη και τον κατσίγαρο δόθηκε η υπόσχεση πως θα γίνει χουμοποιήση.

Δεν απαντήθηκαν καθόλου σημαντικές ερωτήσεις
Τι θα γίνει με τα απορρίμματα που σήμερα δεν φτάνουν στις χωματερές (μπάζα, λάστιχα κλπ. και με όσα δεν δεματοποιούνται όπως στρώματα, σιδερά κλπ)
Τι προγράμματα υπάρχουν για να μειώσουν οι πολίτες τα σκουπίδια τους, πλαστικές σακουλές, φιάλες νερού κλπ
Που θα διοχετευτούν τα υγρά του Χημικού καθαρισμού του χώρου συμπίεσης –δεματοποιήσης και άλλα.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Κοδέλας στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων επισήμανε, τη μεγάλη η σημασία της εκδήλωσης, για ένα σημαντικό θέμα που αφορά το περιβάλλον και τη ζωή μας. Συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης εκδήλωσης του Σωματείου για το νερό πριν μερικούς μήνες.
Όπως ισχυρίστηκε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ «στην περιοχή μας οι επιλογές που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων γίνονται με τρόπο αντιεπιστημονικό και αντιπεριβαλλοντικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιλογή, από την Περιφέρεια, του Αχλαδόκαμπου σαν χώρου απόθεσης των δεμάτων, δηλαδή στην περιοχή που από κάτω περνάνε τα νερά των πηγών του Αναβάλου.
Μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπωθεί από την Περιφέρεια καμία πρόταση για την τελική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακούγεται και ψιθυρίζεται ότι θα επιλεχθεί η λύση της καύσης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχουν ήδη αναφερθεί. Το δημόσιο σε συνεργασία με τους ΟΤΑ πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά και την ανακύκλωση.
.Για τη δεματοποίηση η άποψή μας είναι πως δεν κάνουμε καμία συζήτηση αν δεν ξεκινήσει άμεσα η ανακύκλωση και αν δεν υπάρχει από τους αρμόδιους πρόταση για την τελική μορφή διαχείρισης. Προτείνω να φτιαχτεί είτε σήμερα είτε σε επόμενη συνάντηση ένα Συντονιστικό σε επίπεδο νομού το οποίο να οργανώσει διαμαρτυρίες, να προχωρήσει στην συλλογή υπογραφών και να οριστεί μια μέρα της βδομάδας όπου οι κάτοικοι θα πετάμε τα σκουπίδια έξω από τα δημαρχεία μέχρι να οργανωθούν συστήματα ανακύκλωσης».
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η τοποθέτηση της νηπιαγωγού κας. Βιβής Σκούρτη που είπε πως ως εκπαιδευτικός δεν της «φτάνει να μαθαίνει γράμματα τα παιδιά αλλά και να τα προστατεύσει από το νέφος της καιόμενης διοξίνης, καθώς και ότι η ανακύκλωση είναι εφικτή και επιθυμητή και αυτό το δείχνουν τα παραδείγματα σε Κοιλάδα (σ.σ ο Παπαθέμης) και Ερμιόνη (σ.σ. το σχολείο της Ερμιόνης)».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ