Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/7/09

- άντε να κάνουμε κανένα τσιγάρο άουουου…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Την Κυριακή ο Γιάννης ένας εκ γενετής γείτονας , ( έτσι αποκαλώ όσους γείτονες συνάντησα με την γέννηση μου στην γειτονιά που μεγάλωσα και τουλάχιστον έζησα μαζί τους μέχρι την αποφοίτηση από το Λύκειο), πάντρευε το γιο του.
Ήταν αυτονόητο ότι θα ήταν όλοι οι γείτονες παρόντες. Σε κάτι τέτοιες εκδηλώσεις αντιλαμβάνεσαι πως γράφει πάνω σου ο χρόνος. Γείτονες που γνώρισες στην παιδική ηλικία, πιθανόν να πήγες και στον γάμο τους, να σε καλούν στον γάμο των παιδιών τους που μεγάλωσαν μαζί σου και να σου εύχονται και στων παιδιών σου.
Βρέθηκα στο ίδιο τραπέζι με τον αδελφό μου και τον παιδικό του φίλο των Σπύρο. Θέλοντας να τους πειράξω, έλεγα στην κόρη μου και στην κόρη του Σπύρου ότι όταν ήταν παιδιά ο Σπύρος και ο Προκόπης ο αδελφός μου, είχαν μυστικό κώδικα επικοινωνίας όπως οι Ινδιάνοι Απάτσι . Προφανώς οι γονείς δεν τους άφηναν μεσημέρια να παίζουν ή να βρίσκονται ο ένας στο σπίτι του άλλου και ξαφνικά καλοκαίρι μέσα στο καυτό μεσημέρι άκουγες ένα τσακάλι να ουρλιάζει αουουου , από το ένα σπίτι και 50 μέτρα μακριά ρυθμικά αουουου από το άλλο . Είχαν ένα κώδικα και ήξεραν αν θα βρεθούν και που.
Περιμένοντας την νύφη και το γαμπρό από τον κώδικα επικοινωνίας του τσακαλιού
η κουβέντα μας πήγε και στην σύγχρονη τεχνολογία και πόσο δραματικά άλλαξε ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων. Τότε ο Σπύρος μας έδειξε το καινούργιο του τηλέφωνο το οποίο ήταν ταυτόχρονα και τηλεόραση. Πράγματι είχε πολύ καλή απόδοση και παρατηρώντας σε ένα κανάλι είχαν σαν βασικό θέμα την απαγόρευση του καπνίσματος .
Εγώ περιεργαζόμενος το τηλέφωνο βλέπω από το απέναντι τραπέζι μια γειτόνισσα να κάνει σινιάλα στους δυο παιδικούς φίλους . Λες σκέφθηκα να έχει και κανένα άλλο μυστικό κώδικα η γειτονιά και να μην τον ξέρω. Αφήνοντας το κινητό τηλεόραση στο τραπέζι παρατηρώ ότι τα δάκτυλα της έχουν το σήμα της νίκης αλλά ανάποδα και πηγαινοέρχονται σε ένα νοητό άξονα μπροστά από το στόμα της . Ενώ ο Σπύρος ανταποκρίνονται στον μυστικό κώδικα τρίβοντας το μεγάλο του δάκτυλο στον αναπτήρα δείκτη του και αμέσως μετά να της δείχνει με τον αντίχειρα την τζαμαρία πίσω .
- Πάμε για τσιγάρο, δεν κρατιέμαι άλλο μου λέει
Τότε πρόσεξα ότι το κατάστημα είχε συμμορφωθεί στα νέα μέτρα και δεν υπήρχε ούτε ένα τασάκι πάνω στο τραπέζι. Σαν συνεννοημένοι αντάρτες με βιαστικές κινήσεις και παίρνοντας τα σύνεργα του αγώνα μαζί τους , αναπτήρες τσιγάρα βγαίνουν για ένα απαγορευμένο. Ήταν πολύ εύκολο να ανακαλύψεις που είχαν μαζευτεί όλοι οι στερημένοι καπνιστές. Ένα μικρό γκρίζο σύννεφο σε καθοδηγούσε στην ομάδα των καπνιστών. Καμιά τριανταριά άνθρωποι είχαν ξεχάσει ότι σε λίγο ερχόταν η νύφη και ο γαμπρός και έκαναν τις τζούρες τους.
Ευτυχώς ο γαμπρός και η νύφη έκαναν την είσοδο τους μετά το πρώτο τσιγάρο. Το σκηνικό επαναλήφθηκε όλο το βράδυ και από άλλους καπνιστές και το άσπρο σύννεφο κάτω από την σκάλα μου φαίνεται ότι δεν σταμάτησε ποτέ. Και ένα άλλο άσπρο σύννεφο υπήρχε από τους θεριακλήδες του άλλου γάμου. Αν ξέραμε και τον μυστικό κώδικα των ινδιάνων μπορεί με κάποιο τρόπο θα επικοινωνούσαν μαζί τους.
Το όλο νομοσχέδιο φτιάχτηκε για να περιορίσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στους μη καπνιστές και προφανώς να ωθήσει και τους καπνιστές σε μια πιο υγιή προσπάθεια για να το κόψουν.
Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχει και πολλά ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στα νεότερα παιδιά. Όλοι αυτή η απαγορευτική διαδικασία , οι μυστικές συνεννοήσεις τα κρυφά μηνύματα, οι κατατρεγμένοι Απάτσι που σηκώνουν τα απαγορευμένα σύννεφα καπνού μάλλον μια ελκυστική διαδικασία για να κάνουν ένα τσιγάρο είναι για του εφήβους.
Από την άλλη αν πράγματι η πολιτεία νοιαζόταν για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές θα έπρεπε να είχε κάνει και πάρα πολλά άλλα πράγματα .
Απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους αλλά η καπνοβιομηχανία είναι μια βασική οικονομική δραστηριότητα και μάλλον παίρνει μέτρα για την στήριξη και την ανάπτυξη της.
Όπως και ο καπνός έτσι και το αλκοόλ σκοτώνει, αν πάει κανείς στα κέντρα διασκέδασης στις ελληνικές παραλίες θα βρει πολλά ανήλικα παιδιά να είναι μεθυσμένα και όχι και με τα πιο καθαρά ποτά
Όπως και ο καπνός έτσι και το νέφος της μόλυνσης στις μεγάλες αστικές πόλεις σκοτώνει το ίδιο και χειρότερα αλλά για αυτό το σύννεφο καπνού δεν παίρνουν ούτε μέτρα ούτε ημίμετρα
Όπως και ο καπνός το ίδιο και χειρότερα σκοτώνουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και όλα τα χημικά συντηρητικά που βάζουν στις τροφές
Όπως και ο καπνός αλλά πολύ περισσότερο σκοτώνει το καθημερινό άγχος και η ανασφάλεια που προκαλεί η καθημερινή ζωή γεμάτη ανεργία, νέους φόρους, έλλειψη παιδείας και τόσα άλλα .
Το ζητούμενο στην κοινωνία του ανθρώπου πρέπει να είναι η ροπή προς την ευτυχία , οι απαγορεύσεις όσο σωστές και να είναι δεν φτιάχνουν παρά ένα τοίχος φόβου και ανασφάλειας. Ο σκοπός είναι να προλάβεις την διαδικασία ή να αναστρέψεις την διαδικασία που σε ωθεί σε καταστάσεις που αργότερα αφού εθιστείς θα πρέπει να απαγορέψεις.
Ο γάμος του γείτονα μου ξύπνησε μνήμες σαράντα χρόνων, μπορεί οι άνθρωποι να μην είχαν τόσα πολλά αγαθά αλλά σίγουρα ήταν πιο ευτυχισμένοι. Από το γαϊδούρι και το μουλάρι που κατέβαιναν από τα χωριά στο παζάρι του Άργους μέχρι την παραγγελία προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι πολύ μεγάλος δρόμος.
Μπορεί ο αδελφός μου και ο φίλος του να μην είχαν κινητά τηλέφωνα αλλά εκείνο το εφηβικό ουρλιαχτό του τσακαλιού ήταν ένας κώδικας επικοινωνίας και σημείο αναφοράς για την ζωή τους. Ενώ τώρα αποκομμένοι και με φράχτη από «μη» στο μυαλό μας όλο και πιο πολύ αποξενωνόμαστε από τον άλλο. Το μοναχικό μας ουρλιαχτό δεν θα βρίσκει ανταπόκριση ακόμα και αν ο άλλος είναι δίπλα μας.
- άντε πάμε έξω να κάνουμε κανένα τσιγάρο να δούμε και κανένα άνθρωπο, αου, άου.

1 σχόλια:

sugarray είπε...

Για το μείζον θέμα των καπνιστών δες και την καλή του την πλευρά. Γίνεσαι αντάρτης όπως λες και γνωρίζεις και κανέναν άνθρωπο. Σε βγάζει και από τη ρουτίνα του να κάθεσαι στο τραπέζι όλη την ώρα στην τελική.
Δεν έζησα στην ηλικία που έπαιρνα το γαϊδουράκι να πάω στο παζάρι, αλλά και το παλιό Zastava της οικογενείας δεν μπορώ να πω πως απείχε πολύ. Ωραία όπως και να το πάρεις χρόνια αλλά η πρόοδος είναι αναπόφευκτη και καλό είναι να προσπαθούμε να κρατάμε τα καλά. Ωραίο το Zastava αλλά δε μπορούσε να με διακτινίσει στο χωριό για σαββατοκύριακο όπως το σημερινό μου αυτοκίνητο. Πόσο μάλλον να πήγαινα με γαϊδούρι χαχα
Τώρα το πώς αναπτύσσει τον κλάδο των καπνοβιομηχανιών με τα μέτρα που παίρνει αυτή τη στιγμή το κράτος πραγματικά δεν μπορώ καταλάβω. Παλαιότερα πιστεύω τις είχε στηρίξει πολύ αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα της ύφεσης…Θα δείξει.
Όσο για το περιβάλλον και το καυσαέριο οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται κατά κόρων από την ευρωπαϊκή ένωση π.χ. με αυστηρότερες προδιαγραφές στους ρύπους των αυτοκινήτων κτλ. Οπότε και μέτρα υπάρχουνε και εφαρμόζονται.
Συμφωνώ μαζί σου για τα μεταλλαγμένα και το κακό που προκαλούνε τα χημικά στις τροφές, αλλά αν δεν ήμαστε και τόσα δισεκατομμύρια στον πλανήτη μπορεί να τα τρώγαμε όλα φρέσκα…

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ