Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/8/09

Κόντρα Αναγνωσταρά - Σαλεσιώτη για την χρήση του λιμανιού του Ναυπλίου

Αναστάτωση προκλήθηκε κατά την συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αργολίδας, την περασμένη Τετάρτη, όταν άρχισε η τοποθέτηση του πρώην Νομάρχη και επικεφαλής της μειοψηφίας Τάσου Σαλεσιώτη, για τους λόγους που απεσύρθη το θέμα των αδρανών.
Ο πρώην Νομάρχης άσκησε αυστηρή κριτική τόσο στην ΝΔ, για τις «ήξεις αφίξεις» στις αποφάσεις της γενικότερα και ειδικότερα στην «άρση της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων», προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η φόρτωση αδρανών υλικών από το λιμάνι Ναυπλίου, με το αιτιολογικό ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. είχε κατά λάθος εκλάβει την κατάθεση του φακέλου της μελέτης ως αποδοχή της από τις αρμόδιες τοπικές αρχές!!!
Ο κ. Σαλεσιώτης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό που επί νομαρχίας Σαραβάκου, συρρικνώθηκε η χρήση του Λιμένος σε νομαρχιακής και μόνο σημασίας, υποστήριξε ότι η Αργολίδα δεν έχει άλλο λιμάνι για τις εμπορικές της δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και η τουριστική χρήση του έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία 8 χρόνια. Στο θέμα της φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών, ο πρώην νομάρχης αναφέρθηκε στους Νομάρχες και Δημάρχους της Κορινθίας, «οι οποίοι βελτίωσαν ακόμα και τους δρόμους», ώστε να διευκολυνθεί η μεταφορά των δικών τους αδρανών υλικών και εις βάρος φυσικά των δικών μας λατομικών επιχειρήσεων.
Παρευρισκόμενος στην συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς υποστήριξε την πάγια θέση του, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, περί οριστικής παύσης της διαδικασίας αυτής.Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπλιέων «η διαδικασία φόρτωσης αδρανών υλικών χύδην στο λιμάνι του Ναυπλίου προκαλεί τεράστιες βλάβες στην υγεία των δημοτών . Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχουν σχολεία, γυμναστήρια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικές επιχειρήσεις, κ.λ.π. Η διέλευση 400 φορτηγών αυτοκινήτων ημερησίως μέσα από τον Πολεοδομικό Ιστό της Πόλης δημιουργεί προβλήματα και ενέχει κινδύνους ατυχημάτων αλλά παράλληλα προκαλούνται και τεράστιοι ρύποι στην ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια. Πρόσφατα και μετά από προσπάθειες που αρχίζουν από το έτος 2003 χοροθετήθηκε λιμένας χωρητικότητας 210 σκαφών αναψυχής στον ίδιο χώρο, γεγονός βέβαια που δεν συμβιβάζεται με την ταυτόχρονη συνέχισης της διαδικασίας φόρτωσης των αδρανών υλικών».
Στην συζήτησε παρενέβει και πάλι ο κ. Σαλεσιώτης λέγοντας ότι, «ο κ. Αναγνωσταράς βλέπει το θέμα μόνο ως δήμαρχος Ναυπλίου. Το λιμάνι όμως είναι για όλο τον Νομό. Είναι θέμα νομαρχιακό επομένως. Στην δικιά μας μελέτη προβλεπόταν η φορτοεκφόρτωση να γίνεται με μηχανικά μέσα. Μέχρι να γίνει νέο λιμάνι δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και να τοποθετηθούν πανιά γύρω γύρω ώστε να κρατούν την σκόνη».
Στο θέμα του νέου λιμένος παρενέβει ο δήμαρχος Ναυπλιέων υποστηρίζοντας ότι, «από το 1993 δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να γίνει χωροθέτηση ενός νέου λιμένος ή να μπουν περιορισμοί χρήσεις στο υπάρχον λιμάνι. Εν τω μεταξύ η πόλη μεγάλωσε και επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα από την φόρτωση των αδρανών και την διέλευση των φορτηγών. Ως δημοτική αρχή σε συνεργασία με το δημοτικό λιμενικό ταμείο χρηματοδοτήσαμε από μόνοι μας και χωρίς την στήριξη κανενός μελέτη για την κατασκευή νέου λιμανιού για τα αδρανή. Η κατάσταση ήταν ανυπόφορη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και αυτό φαίνεται από τις πολλές διαμαρτυρίες τις οποίες δεχόμασταν».
Παρεμβαίνοντας ο κ. Σαλεσιώτης χαρακτήρισε «άσχετους» όσους προωθούν την κατασκευή νέου λιμένος στην περιοχή της Αγ. Σωτήρας, μεταξύ Καραθώνας και Τολού, υποστηρίζοντας ότι «έχουν παντελή άγνοια των τεχνικών δυσκολιών για την κατασκευή του εμπορικού λιμένα σ` αυτόν τον χώρο. Άλλωστε υπάρχουν χιλιόμετρα ακτογραμμών όπου μπορούν να δεχτούν προβλήτα φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών και οδικό δίκτυο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Εμείς είχαμε προτείνει να γίνει το εμπορικό λιμάνι στον κόλπο της Βουρλιάς, που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από τον τόπο παραγωγής των αδρανών».
Στην συζήτηση παρενέβει εκ μέρους του νομαρχιακού συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των πολιτών» η κα. Βάσω Χριστοδούλου η οποία υποστήριξε πως «σε άλλες περιοχές οι ίδιες οι επιχειρήσεις αδρανών ανοίγουν με δικά τους έξοδα δρόμους και κατασκευάζουν προβλήτες φόρτωσης αδρανών».
Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο Δήμαρχος Ναυπλιέων υποστήριξε ότι: «επειδή λοιπόν μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ακούστηκαν, όλως παραδόξως, φωνές υπέρ της συνέχισης αυτής της διαδικασίας δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και προς τον οποιονδήποτε αυτόκλητο δήθεν σωτήρα της ανάπτυξης του Νομού μας μέσα από τα αμμοχάλικα ότι αυτή η μεθόδευση δεν θα περάσει. Αρνούμεθα να γίνει η ιστορική πόλη του Ναυπλίου το νταμάρι της Αργολίδας και των Κυκλάδων.
Αυτοί που υποστηρίζουν την συνέχιση της φόρτωσης των αδρανών από το λιμάνι του Ναυπλίου, προτείνοντας μάλιστα να τοποθετηθούν γύρω γύρω πανιά για να κρατούν την σκόνη !!! θα βρουν όχι μόνο τον δήμαρχο Ναυπλίου απέναντί τους, αλλά και το δημοτικό μας συμβούλιο και όλους τους δημότες Ναυπλίου .
Καλούμε τον τ. νομάρχη Αργολίδας και νομαρχιακό σύμβουλο κ. Αναστάσιο Σαλεσιώτη να αναθεωρήσει και να ξεχάσει τις θέσεις και απόψεις του που εξέφρασε περί συνέχισης της διαδικασίας φόρτωσης αδρανών υλικών από το λιμάνι Ναυπλίου. Αφού δεν μπορεί να γίνει πλέον γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου επί του θέματος, μιας και αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη, θα μπορούσε το Νομαρχιακό συμβούλιο να πάρει μια απόφαση περί μη αλλαγής της κοινής υπουργικής απόφασης του 2002 που απαγόρευε ουσιαστικά την φορτοεκφόρτωση χύδην αδρανών υλικών στο λιμάνι του Ναυπλίου».
Την πρόταση αυτή υποστήριξε και ο Νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος, ενώ ο κ. Σαλεσιώτης ζήτησε την εισαγωγή του θέματος σε τακτική συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί διεξοδικά.
Υπέρ της μη τροποποίησης της υπουργικής απόφασης τάχτηκε και η πλειοψηφία των νομαρχιακών συμβούλων, ενώ υπέρ της δικιάς του πρότασης τάχτηκε ο συνδυασμός του κ. Σαλεσιώτη. Ο σύμβουλος του νομαρχιακού συνδυασμού του ΚΚΕ δεν παρέστη στην συνεδρίαση, ούτε υπήρξε εξωθεσμική παρέμβαση του συνδυασμού του.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ