Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/8/09

Γεμίσαμε από τουρίστες χωρίς λεφτά

Παρ΄ ότι φαινομενικά οι τουριστικές περιοχές του νομού «έπηξαν» από κόσμο, τα μαντάτα δεν είναι καθόλου καλά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αφού η πτώση είναι δεδομένη.
Επαγγελματίες του Ναυπλίου κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση και συμπληρώνουν ότι η κίνηση του Αυγούστου, δεν αναπληρώνει τις συνολικές απώλειες.
Οι τουρίστες εμφανίζονται μαζικά τα Σαββατοκύριακα, αλλά τις καθημερινές αραιώνουν. Ο κόσμος περιορίζεται σε τριήμερες αποδράσεις, αφού δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα για μεγάλες διακοπές. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, που περίμεναν τους καλοκαιρινούς μήνες για να επιβιώσουν, δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι από την κίνηση, αλλά επίσης παρατηρούν τουριστική πτώση.
Όπως λέει στον «α» ο ξενοδόχος Γιάννης Μπόλλας ο Ιούλιος σημείωσε πτώση τουλάχιστον κατά 30%, σε σχέση με πέρσι και τις προηγούμενες χρονιές στο Ναύπλιο.
Κι ενώ μεγάλη ελπίδα όλων ήταν ο δημοφιλής μήνας των διακοπών Αύγουστος,
εκτιμάται ότι ο Έλληνας ξεχνά πλέον τις διακοπές ή τις βάζει σε δεύτερη μοίρα, μιας και οι κρατήσεις δεν έχουν εξασφαλίσει πληρότητα.
Οι ξενοδόχοι του Ναυπλίου βλέπουν στα ταμεία τους μειωμένα έσοδα ακόμα και για τον 15Αύγουστο κατά 20 – 30%. Και όλα αυτά παρ΄ ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές την τελευταία 3ετία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπορεί κανείς να κλείσει δωμάτιο πληρώνοντας από 50 ευρώ έως 120 ευρώ την ημέρα, αλλά σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία γίνονται ή επιχειρούνται να γίνουν παζάρια.
Κάποιοι επαγγελματίες μιλούν για κατάρρευση εσόδων και πτώση του τζίρου κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Θεωρούν ότι το καλοκαίρι που διανύουμε, είναι το χειρότερο των τελευταίων χρόνων.
Ακόμα και όταν οι δρόμοι πνίγονται από κόσμο ή τα τραπέζια των καταστημάτων είναι γεμάτα, τα ταμεία δεν γεμίζουν αφού οι λογαριασμοί είναι πολύ μικρότεροι και οι παραγγελίες πολύ οικονομικές.
Κάποιες ελπίδες υπάρχουν για το δεύτερο 10ήμερο του Αυγούστου που ήδη διανύουμε, αλλά όλοι τρέμουν τον Σεπτέμβρη, που αναμένεται να ερημώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες το καλοκαίρι δεν έβγαλαν τα … «σπασμένα». Οι περισσότεροι βέβαια εκτιμούν ότι το 2010 θα σημειωθεί μικρή αύξηση από φέτος, αλλά άλλοι φοβούνται ότι θα συνεχισθεί μία μικρή μείωση.
Τα πάντα βέβαια, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα εξόδου της διεθνούς οικονομίας από την κρίση και τη διάρκεια της σχεδόν βέβαιης συντηρητικής συμπεριφοράς που θα έχουν για να ξοδέψουν οι μεμονωμένοι πελάτες και οι εταιρείες προσδοκώντας την τελική ανάκαμψη, λένε έμπειροι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Αγροτουρισμός

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι θα τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης των ψηφιακών ενισχύσεων (τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών), η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή.
Το νομοσχέδιο «ποιοτική αναβάθμιση, ασφάλεια και διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος περιλαμβάνει για πρώτη φορά την λέξη Αγροτουρισμός και διευκρινίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κλπ. Και βέβαια μόνο μετά την οριοθέτηση τους θα μπορούν να οργανωθούν συλλογικά σχήματα ή ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Ο Αγροτουρισμός στην 208/22-12-2008 Γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, είναι: «εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών».
Άλλωστε ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (ήδη από το 1983), "είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων".
Η αυθεντικότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Στον αγροτουρισμό ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του χώρου αυτού, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την παράδοση, από τους ίδιους τους καλλιεργητές ή/και κτηνοτρόφους, όχι από συνταξιούχους της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή άλλων κρατικών φορέων, ούτε ακόμα από επιχειρηματίες οι οποίοι είδαν αξιόλογο κέρδος στον αγροτουρισμό, και επιδιώκουν ιδιοποίηση τυχόν προνομίων των αγροτών για τον αγροτουρισμό, ώστε να επεκταθούν και σε άλλους μη αγρότες.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ