Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

16/9/09

Ανέβηκε στο μπαλκόνι ο Ανάβαλος

Ποιος θα φανταζόταν ότι μισόν αιώνα μετά την κατασκευή του ο Ανάβαλος θα …ανέβαινε και πάλι στα προεκλογικά μπαλκόνια των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτώβρη!
Και όμως. Ο Ανάβαλος αποτελεί και αυτή τη φορά προεκλογική υπόσχεση τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από τα άλλα κόμματα, αφού η επισκευή του και η εξάπλωσή του σε όλη την Αργολίδα απλά έχει δρομολογηθεί, χωρίς να έχει γίνει σπιθαμή έργου.
Μια μέρα πριν την προκήρυξη των εκλογών, ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, έσπευσε να υπερασπιστεί την υπόσχεση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που είχε γίνει στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Μελέτες και Καραμανλής

Ο κος Σωτηρόπουλος ανακοίνωσε τότε ότι «άρχισε πλέον το ουσιαστικό μέρος υλοποίησης του έργου του Αναβάλου, με την έγκριση των συμβατικών τευχών (18-8-2009) και την δημοσίευση της προκήρυξης ανοικτής διαδικασίας (27-8-2009) για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκπόνησης των μελετών για τη μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Αναβάλου στις περιοχές της Ερμιονίδας, Ασκληπιείου και Επιδαύρου».
Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκεπτόμενος τις πηγές του Αναβάλου είχε δηλώσει τον προηγούμενο Μάιο: «Με το έργο του Ανάβαλου δίνουμε λύση σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Αργολίδα, ανταποκρινόμαστε σ’ ένα αίτημα δεκαετιών όλων των κατοίκων της περιοχής. Το έργο του Ανάβαλου έχει προϋπολογισμό 47 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Με άλλα λόγια, έχει εξασφαλισμένους τους πόρους και έχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο αλλάζει τα δεδομένα και δίνει ισχυρές, δυνατές προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή».
Και λίγες ώρες αργότερα από το Ναύπλιο μιλώντας στο Βουλευτικό σε εκπρόσωπους φορέων και παραγωγικών τάξεων του νομού είχε εξειδικεύσει: «Στον αγροτικό τομέα, σημειώνω, πρώτα απ’ όλα, τη λύση που δίνουμε σ’ ένα χρόνιο, σ΄ ένα κρίσιμο πρόβλημα, για ολόκληρη την περιοχή. Δρομολογούμε, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και με διασφαλισμένους τους πόρους το έργο αξιοποίησης των νερών του Ανάβαλου. Ένα έργο πνοής με συνολικό προϋπολογισμό που θα φτάσει τελικά τα 47 εκ. ευρώ. Έργο που, ξέρετε καλύτερα από εμένα, επιλύει οριστικά το πρόβλημα άρδευσης του αργολικού κάμπου. Εντάχθηκαν, ήδη, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: η αναβάθμιση του αντλιοστασίου και του φράγματος του Ανάβαλου, οι βελτιώσεις των υφιστάμενων δικτύων και η μεταφορά νερού για την άρδευση στους δήμους Λέρνας, Άργους, Κουτσοποδίου, Μυκηναίων, Μιδέας, Νέας Τύρινθας και Ασίνης. Εντάχθηκαν, επίσης, οι μελέτες για την κατασκευή δικτύων προς τα Πυργιώτικα, την Επίδαυρο, το Ασκληπιείο, την Ερμιονίδα, ενώ από το ΕΣΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και συμπληρωματικά έργα για την ύδρευση».
Ανάβαλος και Παπανδρέου

Στην μάχη του Αναβάλου είχε μπει νωρίτερα με αφορμή κινητοποιήσεις αγροτών και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει: «Έχω αναδείξει το θέμα του νερού σε εθνικό ζήτημα. Για το ΠΑΣΟΚ και για μένα προσωπικά, η σωστή διαχείριση του νερού είναι ζήτημα ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος. Η Αργολίδα σήμερα αντιμετωπίζει κρίσιμες υδρολογικές συνθήκες. Για μας, η πραγματική αξιοποίηση του Ανάβαλου, στον οποίο δεν επενδύθηκε ούτε ένα ευρώ από τα 500 εκατ. του Γ´ ΚΠΣ για έργα άρδευσης, η προστασία των πηγών της Λέρνας, ο έλεγχος των γεωτρήσεων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, η πραγματοποίηση μικρών περιφερειακών έργων, είναι μια αναγκαία, σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η επόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα λύσει οριστικά το θέμα άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας, με χρήση των πηγών του Ανάβαλου, με αξιοποίηση όλων των υδάτων του Νομού, και με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων σε ευρωπαϊκά και εθνικά επενδυτικά προγράμματα».
Την προηγούμενη Πέμπτη και ενώ έχει αρχίσει να ακούγεται ξανά στα προεκλογικά μπαλκόνια η λέξη «Ανάβαλος» ο νομάρχης ξαναπήρε την σκυτάλη. Αυτή τη φορά με δελτίο τύπου αν μέσω προεκλογικής περιόδου επεσήμαινε ότι «οι βελτιώσεις των υφισταμένων δικτύων, παραχωρούνται στη Νομαρχία Αργολίδας. Με αποφάσεις όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη ορίστηκε ως προϊσταμένη αρχή και Διευθύνουσα υπηρεσία για την κατασκευή αυτού του τομέα, προϋπολογισμού 2.300.000 Ευρώ, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Αργολίδας. Στον τομέα αυτόν προβλέπονται επισκευές σε τμήματα της κεντρικής διώρυγας, (στο μεγάλο σίφωνα Άργους, επισκευές αρμών-ρηγματώσεων της διώρυγας, επισκευές στην τεχνητή λίμνη των Μύλων) για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της λειτουργίας της διώρυγας και τη μείωση των διαρροών. Επίσης προβλέπονται βελτιώσεις των παλαιών δικτύων των ΤΟΕΒ Ασίνης, Δρεπάνου, Αγίου Ανδριανού, Ν. Τίρυνθας, Αργολικού κ.λπ». Ο νομάρχης προεξοφλεί μάλιστα ότι «εντός του μηνός θα προκηρυχθεί και το έργο του άλλου τομέα για την επέκταση των δικτύων σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Φίχτια, Μοναστηράκι, Χώνικα, Μιδέα».

Μανώλης και Έλσα

Ο Ανάβαλος εντωμεταξύ, μην ξεχνάμε ότι ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε για την παραίτησή του ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλης. Δεν ξεχνιούνται επίσης ούτε οι δημόσιες κόντρες του με την Έλσα Παπαδημητρίου. Τέλος ακούγεται πλέον όλο και πιο πολύ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ως ένα μη υλοποιούμενο εξαγγελθέν έργο.
Στον χορό των προεκλογικών ανακοινώσεων μπήκε και η Νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας για να καλύψει τις υποσχέσεις του Κώστα Καραμανλή. Την Δευτέρα το βράδυ, μια λιτή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της ΝΟΔΕ ανέφερε: «Επιφανειακά και κοντόφθαλμα το ΠΑΣΟΚ κρίνει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Πελοπόννησο ασχολούμενο με τον τρόπο προβολής της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και ξεχνώντας, σκόπιμα άραγε(;) την ουσία. Να θυμίσουμε λοιπόν αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αργολίδα τον Μάιο του 2009, όπου από την περιοχή του Αναβάλου και στη συνέχεια από το Βουλευτικό στο Ναύπλιο, εξήγγειλε το μεγάλο έργο, για να φτάσει το νερό του Αναβάλου σε ολόκληρη την Αργολίδα. Το ΠΑΣΟΚ επί μία 20ετία ασχολιόταν μόνο φραστικά με το έργο. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και σήμερα. Ο Αργολικός Λαός έχει και μνήμη και κρίση. Με δηλώσεις και λόγια δεν γίνονται έργα. Δεν άλλαξαν - Δεν έμαθαν. Προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποδείξουν ότι δεν έλεγαν «Όχι σε όλα» τα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της Χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».

Καρνάβαλος ο Ανάβαλος

Άμεση και αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ: «Η Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως Κυβέρνηση αλλά ως Αντιπολίτευση. Όμως ο λαός θα κρίνει από τα έργα της και θα κρίνει αυστηρά. Κλασικό παράδειγμα είναι η τύχη του αρδευτικού έργου του Αναβάλου.
Το καλοκαίρι του 2008 μια μεγάλη λειψυδρία χτύπησε την περιοχή μας. Πρώτα έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις στις κωμοπόλεις της περιοχής (Κουτσοπόδι, Αγ. Αδριανός, Δρέπανο κ.α.). Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης έβγαλαν ανακοινώσεις, που δεν έμεναν σε κριτική, αλλά προχωρούσαν και σε προτάσεις. Έκανε δήλωση ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τον Ανάβαλο και ΜΕΤΑ αντέδρασε η Κυβέρνηση. Δεν πρέπει η Ν.Δ. να απολογηθεί γιατί συνελήφθη κοιμωμένη;
Ο λαός απαιτεί από την Κυβέρνησή του να αντιδρά έγκαιρα και όχι «κατόπιν εορτής»
Η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση προγραμμάτισε ανά την Ελλάδα διάφορα έργα για «διαχείριση υδάτινων πόρων». Η Αργολίδα ήταν απούσα από το σχετικό κατάλογο. Ήταν παράλειψη λόγω ανικανότητας ή εκ του πονηρού; (γιατί η απαξίωση του έργου οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση…)
Ο λαός απαιτεί από την Κυβέρνησή του να προγραμματίζει σωστά και όχι να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.
Η Ν.Δ. έδειξε το ενδιαφέρον της για τον Ανάβαλο μόνο όταν φθάσαμε στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων. Έφεραν τον Πρωθυπουργό να δει τον Ανάβαλο. Ποια ήταν η αντίδρασή του; Να χαθούν οι υποσχέσεις του στους δαίδαλους διαφόρων Υπηρεσιών; (τις οποίες ο ίδιος μέσω των Υπουργών του υποτίθεται ότι διευθύνει..)
Ο λαός απαιτεί από τον πρωθυπουργό να έχει πυγμή και να είναι συνεπής στις υποσχέσεις του. Δυστυχώς ο κ. Καραμανλής δεν απέδειξε ότι διαθέτει τέτοια προσόντα.
Τέλος, ένα κόμμα για να Κυβερνήσει πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη στόχευση. Στο θέμα του Αναβάλου ένα μέρος της Ν.Δ. ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης, ένα άλλο ήταν ειλικρινά κατά του ξεπουλήματος και ένα τρίτο ήταν απλώς εναντίον της ιδιωτικοποίησης στο βαθμό που δεν εξυπηρετούσε ίδια συμφέροντα. Αυτός ο «πλουραλισμός» απόψεων αποδιοργανώνει την Κυβέρνηση και διαλύει το κόμμα, «όπερ και εγένετο…»
Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις περιοδείες τους στις αγροτικές περιοχές του νομού κοιτάζουν στα μάτια τους ψηφοφόρους και προκαλούν συγκρίσεις αποδοτικότητας. Ιδιαίτερα της εποχής που στην Κυβέρνηση και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πλειοψηφούσε ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο με συνέπεια προχώρησε το έργο και δεν καταναλώθηκε σε εγκαίνια ημιτελών έργων.
Σήμερα, δυστυχώς οι παράγοντες της ΝΔ φαίνεται πως μπερδεύουν τον Ανάβαλο με τον … καρνάβαλο και μασκαρεύονται τους υπερασπιστές της αγροτιάς, τους τιμητές των πάντων και τους ντετέκτιβ που ανακαλύπτουν παντού συνωμοσίες του ΠΑΣΟΚ».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ