Ινδιάνικο τοπίο θυμίζει τα πρωινά εδώ και χρόνια η Αργολίδα με δεκάδες παράνομες χωματερές, δημόσιες και ιδιωτικές, να φλέγονται από δήθεν αυταναφλέξεις. Ένα θανάσιμο νέφος σκέπαζε το πρωί της Κυριακής όλον τον αργολικό κάμπο αφού το χαμηλό βαρομετρικό κρατούσε χαμηλά τον καπνό που προερχόταν από τους δήμους Μιδέας, Τίρυνθας, Άργους, Ν. Κίου και Λέρνας.
Η ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών προκάλεσε και την περασμένη Παρασκευή την οργή των λουομένων στην περιοχή της Καραθώνας, αλλά και των εκπαιδευτικών που είδαν χαρτόνια που «προορίζονταν για ανακύκλωση» να καίγονται μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή των Δισκουρίων, αφού πρώτα κάηκαν όλα τα σκουπίδια που είχαν πεταχτεί στο σημείο που λειτουργεί (;) ο δεματοποιητής στα Δίδυμα.
Ήδη από τα μέσα Ιουλίου θα έπρεπε όχι μόνο να είχαν αποκατασταθεί οι χωματερές, αλλά και να είχε αρχίσει η διαχείριση των σκουπιδιών. Όλοι οι δήμοι δήλωσαν ψευδώς ότι διευθέτησαν τις χωματερές τους για να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες. Το ίδιο και η περιφέρεια που ανακάλυψε τους δεματοποιητές για να καλύψει την αδυναμία των κυβερνήσεων ΠΑΣΚ και ΝΔ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Αυτή την στιγμή, λόγο αλλαγής της κυβέρνησης τα πάντα έχουν παγώσει και δεν πρόκειται να προχωρήσουν ακόμα και οι δεματοποιητές μέχρι να αντικατασταθεί και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου. Έως ότου γίνουν αυτές οι αλλαγές στην διοίκηση θα συνεχίσουμε να καίμε τα σκουπίδια απελευθερώνοντας διοξίνες και καταστρέφοντας τον υπόγειο υδροφορέα με τα απόβλητα των χωματερών.
Ήδη από το 2000 η Greenpeace εκτιμούσε ότι 47,7-920 γραμμάρια διοξίνης παράγονται κάθε χρόνο από ανεξέλεγκτες φωτιές σε χωματερές στην Ελλάδα. Η ποσότητα αυτή, αν και ακούγεται μικρή, είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα διοξίνης που προκάλεσε το διατροφικό σκάνδαλο στο Βέλγιο.
Ο κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων ή παροικούντων δίπλα σε φλεγόμενες χωματερές είναι άμεσος, αφού ο αέρας που εισπνέουν περιέχει διοξίνες σε συγκεντρώσεις έως και πέντε φορές μεγαλύτερες από το ανώτατο όριο εκπομπών για εργοστάσια καύσης αποβλήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αργολίδας (ΦΟΣΔΕ) Θ. Δεληγιάννη η κατάσταση που επικρατεί στον νομό είναι τραγική:
«Το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας το έτος 2005, προέβλεπε συνοπτικά τα ακόλουθα για τον Νομό Αργολίδας ;
1) Ο Νομός Αργολίδας αντιμετωπίζεται ως μία Διαχειριστική ενότητα, με 1 ΦΟΔΣΑ.
2) Από την Περιφέρεια Πελ/σου έχουν αγορασθεί και θα τοποθετηθούν εντός του 2009 δύο (2) Δεματοποιητες-Μπαλοποιητές ο ένας στα όρια του Δήμου Άργους δυναμικότητας 45,000 ίη. έτος και ο δεύτερος στην περιοχή της Ερμιονίδος δυναμικότητας 15.000ΐη/έτος.
3) Ο ΠΕΣΔΑ προβλέπει συνολικά 12 ΣΜΑ για την Περιφέρεια Πελ/σου οι οποίοι δεν έχουν χωροθετηθεί ακόμη, σε ορισμένους Νομούς,
4) Σύμφωνα με την απόφαση 260/2009 του Δ.Σ. του Δήμου Ναυπλίου ο Δήμος Ναυπλίου έχει προβεί σε δημοπράτηση για μίσθωση χώρου αποθήκευσης των μπαλλοποιημένων απορριμμάτων εκτός των ορίων του Δήμου Άργους, έχει τεθεί στους όρους της δημοπρασίας.
5) Δεν έχει χωροθετηθεί ούτε δημοπρατηθεί ακόμη ΚΔΑΥ ανακυκλώσιμων και υλικών συσκευασίας για τον νομό.
Τέλος δηλώνεται ρητά στον ΠΕΣΔΑ ότι: « Όλα τα έργα που μπορεί να συμβάλλουν στην περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΣΑ και κριθούν βιώσιμα από τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) είναι αποδεκτά στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ».
Όμως ο ΠΕΣΔΑ αυτός του 2005 (που προέβλεπε 1 ΧΥΤΑ για κάθε νομό) δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σήμερα γιατί από τότε έχουν αλλάξει δύο βασικές προϋποθέσεις; - μία οδηγία της Ε.Ε. το 2006, η οποία επανατροποποιήθηκε το 2008 καθώς και η εθνική Νομοθεσία, Το 2005 μιλούσαμε για ΧΥΤΑ, ενώ τώρα για να μιλήσουμε για ΧΥΤΑ πρέπει να έχουμε ανακύκλωση, διαλογή και ανάκτηση πάνω από το 50% μιλάμε δηλαδή πλέον για ΧΥΤΥ και όχι για ΧΥΤΑ.
Ο λόγος πλέον γίνεται για υπολείμματα και για ολοκληρωμένη Διαχείριση (ΧΥΤΥ).
Σε πρόσφατη συνάντηση μας στην Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο της Νέας Κίου για την επιχωμάτωση των χωματερών, ο Γενικός Γραμματέας μας διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί το τροποποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο στο οποίο θα εντάσσονται τα εξής:
1) Δεματοποίηοη του Α.Σ.Α-Δεματοποιητές.
2) Μονάδα ολοκληρωμένης Διαχείρισης(πιθανόν στο τριεθνές θα χωροθετηθεί εργοστάσιο)
3) Μονάδα επεξεργασίας λιματολάσπης
4) Μονάδα υγειονομικής ταφής φρούτων
5) Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων
6) Κέντρα για αδρανή υλικά (24 χώροι αποδοχών)
7) Μία μονάδα επεξεργασίας αδρανών και ογκίοδών υλικών, καθώς και μία νέα διανομαρχιακή μονάδα βιολογικής ξήρανσης /ενεργειακής
αξιοποίησης στο Ν. Αρκαδίας για την εξυπηρέτηση του Ν. Αργολίδας, με πιθανή ημερομηνία έναρξης το 2010. Δεν έχει ακόμα χωροθετηθεί καν δημοπρατηθεί.
Η 8ετής περίοδος χάριτος που είχαν δώσει οι Βρυξέλλες για τους ΧΑΔΑ. τελείωσε πρέπει να γνωρίζετε στις 17/7/2009 και οι χωματερές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της οδηγίας 1999/31 πρέπει να κλείσουν αμέσως διαφορετικά τον λύγο από τούδε και στο εξής θα έχει πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τα γνωστά πρόστιμα των 33.000ευρώ, σύμφωνα και με τον Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κοινότητα κ. Σταύρο Δήμα, ο οποίος μάλιστα δίνοντας έμφαση στο γεγονός, ότι οι χωματερές είναι υπεύθυνες για το 2% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ε.Ε.
Μετά την πρόσφατη αγορά του οικοπέδου από μέρος του δήμου Άργους, αποφασίσουμε την παραχώρηση του στον φορέα. Βάσει της κοινοτικής οδηγίας είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε 3 κατηγορίες χωριστών χώρων ταφής των αποβλήτων: α) χώρος επικίνδυνων αποβλήτων β) χώρος μη επικίνδυνων αποβλήτων και χώρους αδρανών αποβλήτων και επίσης απαγορεύεται η ρίψη στους χώρους ταφής εκρηκτικών, οξειδωτικών εύφλεκτων καθώς και αποβλήτων νοσοκομείων που προέρχεται ιατρικές και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις.
Το φετινό καλοκαίρι ζήσαμε έναν εφιάλτη από πυρκαγιές και μάλιστα όχι μόνο στην χωματερή που ακόμη δυστυχώς υφίσταται αλλά και σε ανενεργές που έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Το κρίσιμο λοιπόν ζήτημα που προκύπτει είναι ότι: αποτελούν
Είναι ολοκληρωμένη διαχείριση (ανακύκλωση κομποστοποίηση κλπ) διαχειρίζονται τα υπολείμματα; και ένας μεγάλος αριθμός ερωτημάτων, τις ανεξέλεγκτες χωματερές, με τις τρομερές συνέπειες για το περιβάλλον, για τον υδροφόρο ορίζοντα και επίσης προστασία από τις φωτιές που προανέφερα, με τις καταστροφικές και επικίνδυνες διοξίνες και τοξίνες που εκπέμπουν να προστατευτεί η υγεία του κοινωνικού, συνόλου».
14/10/09
Μας δολοφονούν καθημερινά με διοξίνες και τοξίνες οι φλεγόμενες χωματερές
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου