Πριν λίγες ημέρες κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Άργους προβλήθηκαν διαφάνειες και δόθηκαν ερμηνείες σχετικά με την μελέτη ανάπλασης των πηγών του Ερασίνου καθώς και της πέριξ αυτών περιοχής. Η Δημοτική Αρχή έχει εγγράψει στο πρόγραμμα Θησέας δύο κωδικούς με αναφορά το Δημοτικό Διαμέρισμα Κεφαλαρίου. Ένας εκ των οποίων με προϋπολογισμό 30.000,00 αφορούσε την μελέτη της ανάδειξης και ανάπλασης των πηγών του Κεφαλαρίου και της γύρω περιοχής και ο άλλος, με προϋπολογισμό 100.000,00 ευρώ αφορούσε το έργο της ανάπλασης της περιοχής. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή και εναπόκειται η παρουσίασή της τις επόμενες ημέρες και στο Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος, ώστε σύντομα να προχωρήσει η οριστική ένταξή της χρηματοδότησής του στο πρόγραμμα Θησέας.
Σύμφωνα με τους μελετητές, ενοποιούνται οι πλατείες γύρο από την όχθη του Ερασίνου, ώστε να μην υπάρχουν οι σημερινές υψομετρικές διαφορές και μετατρέπονται ουσιαστικά σε τρία μεγάλα πλατύσκαλα, ομοιγενοποιείται ο χώρος των καφενείων και πλαταίνει το πεζοδρόμιο στο ύψος του περιπτέρου έως το Ηρώο.
Παράλληλα φωτίζεται κατάλληλα ο χώρος με τις σημερινές καμάρες και διαμορφώνεται το άπλωμα βόρεια των πηγών σε πλατεία ή κατά περίσταση σε πάρκινγκ.
Στην μελέτη προβλέπεται η επιμήκυνση των δύο κεντρικών βάσεων της γέφυρας με τις καμάρες και η δημιουργία στις βάσεις της «ζαρντινιέρων» ώστε να μην δείχνει ξερό το τοπίο κατά τις περιόδους ξηρασίας.
Μικρές παρεμβάσεις γίνονται και στην γέφυρα ανάσχεσης της ροής των νερών στα δύο άκρα της οποίας τοποθετούνται ψευτοδοκοί υπό την μορφή πέργολας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην μακέτα δεν υπήρχαν δένδρα, για τα οποία όμως οι μελετητές δεσμεύτικαν ότι προβλέπεται να φυτευτούν, όπως και ο ιστορικός πλάτανος.
Ο Αντιδήμαρχος Άργους Γ. Αναγνώστου χαρακτήρισε την μελέτη «σημαντική που στόχο έχει με την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπει, να ξαναζωντανέψει μετά από πολλές δεκαετίες, το Κεφαλάρι για τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους. Το Κεφαλάρι αποτελεί το αναξιοποίητο θησαυρό της πόλης που πρέπει ξανά να αναδείξουμε, να ξαναγίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, μια πανέμορφη ιστορική εκκλησία, εγγύτητα με τους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους, εύκολη πρόσβαση και σημαντικές υποδομές, για να αποτελέσει ξανά σημαντικό προορισμό για επισκέπτες από όλη την χώρα.
Είναι κεντρική επιλογή μας η ανάπτυξη αυτής της περιοχής και γι’ αυτό θα διαθέσουμε από τον προϋπολογισμό του Δήμου και επιπλέον πιστώσεις αν χρειαστούν για το έργο αυτό. Στόχος μας είναι το έργο να δημοπρατηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου, ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2010 να έχει ολοκληρωθεί».
Οι έλλειψης της μελέτης είναι πάντως εμφανείς ως προς τον τομέα της σύνδεσης του Κεφαλαρίου με το Άργος. Φυσικά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να προβλεφτεί αφού τα έργα γίνονται αποσπασματικά και μεμονωμένα κατά περιοχή και δεν είναι μέρος ενός ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού. Στην μελέτη δεν προβλέπεται πχ. πουθενά ποδηλατόδρομος προς την πυραμίδα του Ελληνικού κλπ, ενώ στενεύει παράλληλα ασφυκτικά ο δρόμος θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των ποδηλατών που κατευθύνονται προς τις περιοχές του ορεινού δήμου Άργους. Σε γενικές γραμμές πάντως θα αλλάξει προς το καλλίτερο η περιοχή του Κεφαλαρίου.
4/11/09
Αναπλάθουν το Κεφαλάρι
Ετικέτες ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναρτήθηκε από AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 20:31
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου