Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

10/12/09

Περιβαλλοντική καταστροφή στο Λυγουριό

Οι εικόνες που θα προβάλλει αύριο Παρασκευή η Argolida Tv (www.livestream.com/argolida) μιλούν από μόνες τους

Αφόρητη είναι η κατάσταση που επικρατεί γύρω από τον βιολογικό καθαρισμό του Λυγουριού. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων τα λύματα βγαίνουν στα διπλανά χωράφια, ενώ το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν κάποιοι λάκκοι όπου ρίχνονται μέσα λιόζουμα.
Σύμφωνα με τον κο Σταμάτη Σκούρτη, το σπίτι του οποίου απέχει μόλις 200 μέτρα από τον βιολογικό καθαρισμό, «ο βιολογικός στο Λυγουριό, δεν λειτουργεί. Ότι απόβλητα μπαίνουν για επεξεργασία είναι πιο καθαρά από αυτά που βγαίνουν. Το ξέρει και η δημοτική αρχή ότι γίνεται αυτό».
Επισημαίνει ακόμα ο κος Σκούρτης: «Από τον Αύγουστο το πρόβλημα έχει μεγαλώσει, αφού στον βιολογικό ρίχνουν και τα βυτιοφόρα. Εν γνώση του δημάρχου επετράπη να ρίχνουν τα ελαιουργεία τα λύματα σε δύο λάκκους, δίπλα στον βιολογικό. Το σπίτι μου απέχει 200 μέτρα και στα 800 μέτρα είναι τα πρώτα σπίτια του Λυγουριού. Δεν αγαπάνε τον τόπο τους; Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται».
Ωστόσο ο δήμαρχος Ασκληπιείου Χρήστος Τσακαλιάρης ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται ο βιολογικός αλλά τα λιοτρίβια.
Τονίζει ο δήμαρχος Ασκληπιείου: «Τα λύματα που βγαίνουν από το βιολογικό είναι επεξεργασμένα. Υπάρχει ένα πρόβλημα δυσοσμίας. Δίπλα ακριβώς στον βιολογικό - πράγμα για το οποίο έχει επιληφθεί η Νομαρχία και το Τμήμα Υγιεινής - κάποιοι άνοιξαν έναν λάκκο όπου εναποθέτουν λύματα από ελαιοτριβεία. Αν πηγαίνουν κάποιοι στο τμήμα του είναι για τα βοθρολύματα και βάζουν τέτοιου είδους απόβλητα, μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Πάντως ο βιολογικός αυτή τη στιγμή λειτουργεί πολύ καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Ο βιολογικός καθαρισμός του Λυγουριού αντιμετώπιζε προβλήματα από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ο κος Τσακαλιάρης επισημαίνει: «Δεν είναι ένας κλασικός βιολογικός. Λειτουργεί με βιοτύμπανα, ένα σύστημα για το οποίο ορισμένοι κρατούν επιφυλάξεις. Εμείς το παραλάβαμε σε κακή κατάσταση και το βελτιώσαμε. Δεν λειτουργεί μόνο η τριτοβάθμια επεξεργασία, αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μια ευθύνη του αναδόχου εργολάβου, ο οποίος έχει εγκαταστήσει το μηχάνημα, αλλά δεν λειτουργεί».
Στόχος του δήμου είναι να βελτιωθεί η κατάσταση. Τονίζει ο δήμαρχος: «Την επόμενη χρονιά θα κάνουμε μια μελέτη, προκειμένου να αναβαθμίσουμε τον βιολογικό και να λύσουμε το πρόβλημα της δυσοσμίας. Αν κάποιος ρίξει άλλα λύματα –πλην βοθρολυμάτων στο σύστημα υποδοχής για βυτιοφόρα - μπορεί να τινάξει το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού στον αέρα. Όλες φορές δεν ελέγχονταν τι ακριβώς έπεφτε μέσα. Γι αυτό θα βάλουμε μόνιμο υπάλληλο και συγκεκριμένο ωράριο για τα βυτία».
Τέλος αναφορικά με τον λάκκο που ρίχνονται τα λιόζουμα λέει ο κος Τσακαλιάρης: «Υπάρχει πρόβλημα με τα ελαιοτριβεία και μάλιστα ο νομάρχης έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να συμμορφωθούν οι ελαιοτριβείς. Δηλαδή να κάνουν βιολογικούς στα ελαιοτριβεία - όπως προβλέπει ο νόμος. Νομίζω ότι από δω και πέρα οι υπηρεσίες πρέπει να γίνουν πολύ αυστηρές. Είτε λέγεται δήμους, είτε κάποιος άλλος, να μαζευτεί η απαράδεκτη κατάσταση. Οι περίοικοι δεν είναι υπερβολικοί. Έχουν τα δίκια τους. Δεν νομίζω όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο βιολογικός καθαρισμός».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ