Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

24/12/09

Η κρίση δεν έφταιγε για την καταστροφή

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου



-Δεν είναι δυνατόν τώρα που φτάνουμε στην Πολιτεία να κόβουνε την επιχορήγηση . ( Φώναζε ο Νίκος όταν του ήρθε η ειδοποίηση από το υπουργείο πολιτισμού ότι λόγω οικονομικής κρίσης θα σταματούσαν οι ανασκαφές του για την αρχαία Πολιτεία ) Δεν είναι δυνατόν!!!

Γύρω του η ομάδα των εργατών που δουλεύανε μαζί εδώ και τρία χρόνια, τώρα και αυτούς θα τους περιμένανε οι συμπληγάδες του ταμείου ανεργίας.

-Μάστορα (έτσι τον αποκαλούσαν και του άρεσε, του είπε ο Αντώνης ) φέτος δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα στο σπίτι αλλά στην ανασκαφή, θα την βρούμε την Πολιτεία πριν την νέα χρονιά και ας μην πληρωθούμε.

-Μαζί σου μάστορα ( είπαν όλοι και δάκρυσε ο Νίκος , τούτοι οι άνθρωποι ήταν το σπίτι του και η αρχαία Πολιτεία το όνειρο το όραμα του.) Σαν από θαύμα, ενώ ο Αντώνης είχε αρχίσει να σκάβει, βρήκε κάτι πολύτιμο.

- Μάστορα τρέξε χτύπησα σε φορτσέρι, ( έτσι έλεγε ο παππούς του το μπαούλο και του είχε μείνει). Και είχε μεγάλο δίκιο, βρήκαν ένα αρχαίο σεντούκι, ανοίγοντας το προσεκτικά ο Αντώνης που ήξερε από τα φορτσέρια του παππού σε μια κρύπτη βρήκε ένα πήλινο δοχείο. Εκεί υπήρχε ο πάπυρος του Δημητρίου του Κόκκινου, τον είχαν διώξει από την πολιτεία και έμενε έξω από τα τείχη. Ήταν ένας επαναστάτης της εποχής του όπως κατάλαβαν όταν ο Νίκος τους διάβασε τον πάπυρο παραμονή των Χριστουγέννων.

-Τελικά η Πολιτεία υπάρχει είμαστε στα πρώτα σπίτια έξω από τα τείχη που έστελναν ανθρώπους για τιμωρία.

Ο πάπυρος ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος και αποκάλυπτε την ιστορία της Πολιτείας. Ο Δημήτριος ήταν αυτός που μαζί με μια ομάδα συντρόφων του, αποκάλυψε σύμφωνα με τα λεγόμενα του το μεγάλο μυστικό για τον ξεπεσμό της Πολιτείας . Τιμωρήθηκε για τα γεγονότα που έφερε στο φως, έμενε έξω από τα τείχη και περίμενε και την τελική ποινή του, συνήθως ήταν καταδίκη σε θάνατο. Ο πάπυρος αυτός ήταν μια γλυκιά εκδίκηση αιώνες μετά.

Σύμφωνα με το Μύθο η πολιτεία κατέρρευσε όταν έπεσε από το σεισμός ο Κίτρινος Οίκος που ήταν και ο πλούτος της πολιτείας. Ο Δημήτριος αναφέρει άλλη εκδοχή.

-Η διαφθορά έριξε τον Οίκο και όχι ο σεισμός, αυτό δηλώνω εγώ ο Δημήτριος ο Κόκκινος σε εσάς που ελπίζω να διαβάζεται την αλήθεια. Και να πως έχουν τα γεγονότα.

Όλοι μαζί οι πολίτες στην Αγορά του Δήμου πριν πολλά χρόνια αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον Κίτρινο Οίκο. Σε αυτό το οίκημα ήταν όλος ο πλούτος της Πολιτείας σε σταθερή μορφή, τα θεμέλια , οι κολόνες ήταν φτιαγμένα από πολύτιμα υλικά, χρυσό ασήμι κ.α. Ήταν η σιγουριά του κάθε πολίτη αν ποτέ έρχονταν δύσκολα χρόνια.

Με τα χρόνια η πολιτεία μεγάλωνε και ευημερούσε , μεγάλωνε γρήγορα και ο πληθυσμός της. Στην αγορά του Δήμου ο αρχηγός των Κοντραμπάτζηδων ( αργότερα του είπαν λαθρέμπορους) έκανε πρόταση να φέρουν νταμουντάδες από τα νησιά ( αγροφύλακες ) για να την προστασία του Οίκου, ήταν πολύ μεγάλη η πολιτεία και ήθελε προστασία πια.

Ήρθαν οι νταμουντάδες και για πρώτη φορά μπήκε περίφραξη στον Οίκο. Δεν απαγορευόταν η είσοδος στον Οίκο αλλά ήταν πολλές οι διαδικασίες γραφειοκρατίας που έπρεπε να περάσει κανείς. Έτσι με τα χρόνια οι πολίτες σταμάτησαν να το επισκέπτονται, απλά είχαν την σιγουριά ότι υπάρχει. Η Πολιτεία συνέχισε να μεγαλώνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και τότε οι μεγάλες συντεχνίες πρότειναν αντί για την Άμεση Δημοκρατία που ίσχυε μέχρι τώρα την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.

Δεν γνωρίζουν πως ακριβώς έγινε αλλά για λόγους καλύτερης λειτουργικότητας δέχτηκε η Αγορά του Δήμου την αυτοκατάργηση της και την αυτοκαταστροφή της όπως έγινε αργότερα. Δυο ομάδες από τους κοντραμπατζήδες έγιναν οι πρώτοι τριακόσιοι εκπρόσωποι. Κάποιοι μουρμούρισαν ότι ήταν στημένη η εκλογή. Γιατί όλα τα έντυπα που απαιτούνταν για τις υποψηφιότητες τα είχαν έτοιμα από πριν αλλά οι φωνές τους χάθηκαν μέσα στο πλήθος.

Αμέσως μετά την εκλογή τους οι κοντραμπατζήδες στον Κίτρινο Οίκο προσέλαβαν και μπαλαριτζήδες ( αυτούς που έκαναν την συσκευασία) , για να δώσουν στο σπίτι του λαού, στην περιουσία του λαού την ποιότητα και την ομορφιά που άρμοζε. Και σε αυτό το σημείο ο πάπυρο του Δημήτριου του Κόκκινου αποκάλυπτε τις μεγάλη αλήθεια.

-Οι κοντραμπατζήδες και μπαλαριτζήδες έγιναν μια φοβερή συντεχνία , οι πρώτοι αφαιρούσαν κομμάτια από τα θεμέλια και τις κολώνες του Κίτρινου Οίκου και τα έβγαζαν σε ξένες πολιτείες και οι άλλοι με την τέχνη του αμπαλάζ έκρυβαν τα κλεμμένα . Μετά την έκρηξη του μεγάλου ηφαιστείου ήρθε η μεγάλη οικονομική κρίση και πολλά κράτη βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση, Αλλά οι κάτοικοι της Πολιτείας δεν ανησυχούσαμε γιατί στον Οίκο υπήρχε ο πλούτος και σε αυτή την δύσκολη στιγμή θα τους βρισκόταν .

Οι συντεχνίες βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση, ο οίκος μόνο ψεύτικα στολίδια του αμπαλάζ είχε. Ο πλούτος είχε καταληστευτεί. Η μια συντεχνία άρχισε να τα ρίχνει στην άλλη αλλά και οι δυο μαζί ήξεραν ότι έπρεπε να βρεθεί μια λύση, και οι δυο είχαν καταχραστεί το δημόσιο πλούτο. Η λύση δόθηκε όταν φώναξαν τους φουρναλατζήδες συντεχνία για τα δημόσια έργα που προκάλεσαν με τα βαθιά υπόγεια φουρνέλα του ένα πολύ μεγάλο σεισμό και ο Οίκος γκρεμίστηκε. Είπαν η συντεχνίες ότι ο οίκος γκρεμίστηκε από το σεισμό παρενέργεια από το μεγάλο ηφαίστειο και δυστυχώς τώρα ο λαός έπρεπε να δώσει από το υστέρημα του για να ξαναφτιαχτεί ο Οίκος. Εγώ ο Δημήτριος ο Κόκκινος μπήκα μαζί με συντρόφους μου στον οίκο και είδαμε την αλήθεια, οι κολόνες και τα θεμέλία είχαν κλαπεί από τις συντεχνίες, ο σεισμός ήταν μια φτιαχτή δικαιολογία , η κρίση ένα γεγονός που δεν θα μας αφορούσε αν δεν είχε η διαφθορά καταστρέψει τον Κίτρινο Οίκο.

Ξέρω ότι κάποτε θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Η διαφθορά της εξουσίας μας έφερε την καταστροφή και όχι ο σεισμός.

-Τελικά εμείς τιμάμε τις παραδόσεις και συνεχίζουμε την διαφθορά ανά τους αιώνες τι τότε τι τώρα ( είπε σκεφτικός ο Νίκος ενώ εξηγούσε στους εργάτες το κείμενο του παπύρου) !!!

-Ναι αλλά μην ξεχνάς ότι και τότε υπήρχαν φωνές αντίστασης.

-Δυστυχώς στην εποχή μας οι φωνές αντίστασης οργανώθηκαν σε συντεχνίες (είπε ο Νίκος και μετέφερε προσεκτικά τον πάπυρο σε ειδική θήκη ) Άντε και καλά Χριστούγεννα να χουμε παιδιά.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ