Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

10/12/09

Για την ανακύκλωση και όχι για την «συγκάλυψη» των σκουπιδιών οι δεματοποιητές

Μετά πρόσκληση της «Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας» στο χώρο που τοποθετήθηκε ο πρώτος δεματοποιητής της Ανατολικής Πελοποννήσου στη θέση «Σταυρός Διδύμων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- «δεύτερη ανάγνωση» της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον δεματοποιητή, πολιτών που επιμένουν σε έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόταση για χρήση του δεματοποιητή για ανακύκλωση χαρτιών και αλουμινίου με δημιουργία στο χώρο των Διδύμων σταθμού μεταφόρτωσης και ανακύκλωσης.


Watch live streaming video from argolida at livestream.com


Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Παρέμβασης Μηχανικών Αργολίδας και από τον συνδυασμό Ναύπλιο η άλλη πρόταση με την δημοτική σύμβουλο κ. Ε. Λαπαθιώτη – Νταή και τον Μ Αντωνιάδη.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, το μέλος της «Οικολογικής εναλλακτικής Παρέμβασης Ερμιονίδας», Μάκης Κατσαΐτης αναφέρθηκε στα γεγονότα της Αθήνας με τις διαδηλώσεις των νεαρών μαθητών, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να δώσουμε νόημα στην ζωή των νέων παιδιών και πως αυτό θα τα απομακρύνει από την χρήση της τυφλής βίας. Για να δώσουμε όμως νόημα θα πρέπει πρώτα να δώσουμε νόημα στην ζωή και να μην την απαξιώνουμε, όπως γίνεται με τις παράνομες χωματερές. Ανέφερε μάλιστα πως ο συνδυασμός των διοξινών που παράγονται από την καύση στο Σταυρό Διδύμων και σε συνδυασμό με την ομίχλη πάνω από το τοπικό διαμέρισμα, αποτελούν ένα θανάσιμο Κοκτέιλ.
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της «Παρέμβασης Πολιτών για την Ερμιονίδα», Στέλιος Σταματάκης ο οποίος τόνισε, «εδώ έχουμε την Μελέτη, βάσει της οποίας πάρθηκε η Απόφαση την 29.07.09 για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στο Σταυρό Διδύμων που θα εξυπηρετεί τους Δήμους, Κρανιδίου, Ερμιόνης, Ασκληπιείου και Επιδαύρου. Ενημερωνόμαστε για αρκετά επί μέρους ζητήματα, για τα οποία είχαμε ρωτήσει και ξαναρωτήσει χωρίς ποτέ να πάρουμε απάντηση λες και ήταν απόρρητα για κοινούς θνητούς, αλλά αφήνει και πλήθος ερωτηματικών, συνοδεύεται από σοβαρές ανακολουθίες και
αντιφάσεις και η γενική εντύπωση που αφήνει και μετά την δεύτερη ανάγνωση είναι προχειρότητα.
Η μελέτη ανατέθηκε από την Περιφέρεια σε ομάδα μελέτης αποτελούμενη από 4 μέλη. Δεν γνωρίζουμε τους συντάκτες, παρατηρούμε όμως ότι ένας από αυτούς, ο κ. Θεοχάρης Λυκούδης είναι συγχρόνως συντάκτης της Μελέτης και συν-εργάτης, της Γερμανικής εταιρίας AVERMANN, της κατασκευάστριας του δεματοποιητή δηλαδή μέσω της εταιρίας ALPHA GREEN, του προμηθευτή δηλαδή.
Με διαδικασία εξπρές υπογράφεται από τους συντάκτες την 23.06.2009 , ελέγχεται στην Τρίπολη στις 24.06.2009 (!) και θεωρείται επίσης αυθημερόν δηλ. 24.06.2009. Αποστέλλεται στην Νομαρχία Αργολίδας και μετά από συζήτηση 7 λεπτών αποφασίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα και θετικά ανοίγοντας τον δρόμο για την εγκατάσταση εδώ του δεματοποιητή.

Μέθοδος η μεθόδευση;
Η περίεργη μέθοδος που εφαρμόζει ο μελετητής οδηγεί προδιαγεγραμμένα η μάλλον προαποφασισμένα αποτελέσματα. Θέλοντας να παράγει τις δυνατόν μικρότερες, άρα αποδεκτές Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις παραθέτει σαν συγκριτικά αντικείμενα, μία α) η πιθανή θέση εδώ β) η εναλλακτική (Κρόθι Ερμιόνης) και γ) η τεχνολογία, (οι υπάρχουσες χωματερές ΧΑΔΑ).
Η «επιστήμη» συνηθίζει να συγκρίνει πάντα για να παράγει «αντικειμενικά αποτελέσματα». Και τα αποτελέσματα ...βγήκαν θετικά αφού αντικειμενικά, η λεγόμενη κύρια λύση είναι περιβαλλοντικά λιγότερο οδυνηρή από την εναλλακτική και από την μηδενική, τις χωματερές δηλ. που απαγορεύει ρητά η Ευρωπαϊκή αλλά και Ελληνική Νομοθεσία! Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και σύμφωνα με την ίδια μελέτη «μη υπάρχουσες». Έχουν κλείσει ΟΛΕΣ! Σύγκριση λοιπόν με κάτι μη υπαρκτό (εκτέλεση προσταγής Περιφερειάρχη)».

Ποίοι δήμοι εξυπηρετούνται:
1. Δήμος Ασκληπιείου (έδρα Ασκληπιείο): Δ.Δ. Ασκληπιείου, Δ.Δ. Αγίου Δημητρίου, Δ.Δ. Αδαμίου, Δ.Δ. Αρκαδικού.
2. Δήμος Επιδαύρου (έδρα Επίδαυρος): Δ.Δ. Αρχαίας Επιδαύρου (τ. Παλαιάς Επιδαύρου), Δ.Δ. Δημαίνης, Δ.Δ. Νέας Επιδαύρου, Δ.Δ. Τραχείας.
3. Δήμος Ερμιόνης (έδρα Ερμιόνη): Δ.Δ. Ερμιόνης, Δ.Δ. Ηλιοκάστρου, Δ.Δ. Θερμησίας
4. Δήμος Κρανιδίου (έδρα Κρανίδι): Δ.Δ. Κρανιδίου, Δ.Δ. Διδύμων , Δ.Δ. Κοιλάδος, Δ.Δ. Πορτοχελίου.
«Βέβαια τα είχαμε ακούσει λίγο διαφορετικά στην ημερίδα μας (σ.σ. πριν μερικούς μήνες στο Κρανίδι) από τις επίσημες Αρχές αλλά μέχρι την ανάγνωση της μελέτης ήταν η πληροφόρηση πολύ συγκεχυμένη. Ας πούμε ότι δεν είναι και αυτό μέρος της «μεθόδευσης» αλλά απλή σύγχυση», σημείωσε με νόημα ο κ. Σταματάκης.

Στοιχεία του δεματοποιητή:
Ο δεματοποιητής διαχειρίζεται ΧΑΡΤΙ. Αλλά όχι μόνο. Είναι σε θέση να δεματοποιήσει και άλλα Ανακυκλώσιμα υλικά, όπως πλαστικές σακούλες, φιάλες κ.τ.λ. Αυτός είναι ο πρωταρχικός προορισμός του από μια σοβαρή Γερμανική εταιρία που ασχολείται από την δεκαετία του 70 με την Ανακύκλωση. Ασφαλώς είναι σε θέση να δεματοποιήσει ότι του προσφέρουμε για δεματοποίηση. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά εξοπλισμού συσκευασίας αναφέρονται: «Εργοστάσιο Κατασκευής ΤΤ ECO PTF HAUSSER. Προέλευση
Γερμανία. Μέγεθος Δέματος 900 -1700 mm. Βάρος Δέματος (εξαρτάται από το μήκος) 250kg -1000 kg. Απόδοση Μέχρι 15 δέματα / ώρα. Ισχύς 10 kW. Βάρος μηχανήματος 1200 kg και διαστάσεις (Μ Χ Π Χ Υ) 3200 Χ 1800 Χ 1600 mm».
Όπως υποστήριξε ο κ. Στέλιος Σταματάκης: Δεν αναφέρεται ο τύπος της πλαστικής μεμβράνης που θα χρησιμοποιηθεί. Πρέπει όμως να βγάλει την διετία και γι αυτό...την καταβρέχουμε στις μεγάλες ζέστες! Το τι θα γίνουν, που θα πάνε, πως θα διαχειριστούν τα δέματα πέρα από τις μάλλον προγραμματισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην διετία ζωής που τους δίνεται είναι τουλάχιστον προβληματική έως εντελώς ανόητη. Φανταστείτε τα καθημερινά σκουπίδια μιας μέσης οικογένειας. Πλαστικά, αλουμινόχαρτα, αλουμινόκουτα, και μπαταρίες, ηλεκτρονικά, και ηλεκτρικά σκεύη μαζί με τα ρέστα από το φαγητό και το χαλασμένα φρούτα, τις πάνες του μικρού και το περιεχόμενο του κάδου χάρτου υγείας συν τα ληγμένα φάρμακα και ότι άλλο φανταστείτε, μέσα σε ένα δέμα που θα εκτεθεί μετά την δεματοποίηση του σε ελεύθερο χώρο, χειμώνα καλοκαίρι και θα περιμένει να σιτέψει και αφού περάσει η διετία, αν αντέξει, ίσως μεταφερθεί σε Κέντρο Διαλογής! Εκεί και τότε θα το ανοίξουμε και θα επιλέξουμε τα ανακυκλώσιμο υλικά.... Αυτό μας λέει η μελέτη. Ίσως πάει και για καύση! Αυτό δεν το λέει η μελέτη Ακούγεται όμως όλο και ποιο ταχτικά και πάντα ανεπίσημα. Το μέλλον ...ούτε περιγράφεται ούτε ενδιαφέρει. Είναι «μεταβατική λύση» που θα μεταβεί; Άγνωστο Θα δούμε!

Βιολογικός καθαρισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Παρέμβασης Πολιτών για την Ερμιονίδα», η παραγωγή δεμάτων όμως, ότι και να γίνουν αυτά μετά, παράγει ταυτόχρονα με την συμπίεση 1/6 υγρά. Παραδέχεται και η μελέτη ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός επειδή θα είναι προφανώς τοξικά. Αυτά για τα οποία μας είχαν διαβεβαιώσει δεν ισχύουν. Ο καθαρισμός θα είναι βιολογικός, όχι χημικός ! Ότι μείνει και ότι φύγει ...Όμως αυτά που φεύγουν μας νοιάζουν εμάς. Τα υγρά αποστράγγισης των απορριμμάτων καθώς και τα νερά από την έκπλυση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων συλλέγονται μέσω κατάλληλων καναλιών και αγωγών της εγκατάστασης σε βιολογικό καθαρισμό ικανότητας μέγιστης επεξεργασίας 24μ3/ημέρα.

Η λυμματολάσπη
Για την επικινδυνότητα της λυμματολάσπης που αναγνωρίζεται δεν προβλέπει η μελέτη επίσης απολύτως τίποτε ! Η να υποθέσουμε ότι οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις δεν υφίστανται αφού :
Σύμφωνα με την μελέτη στην σελ. 29 αναφέρεται ότι, «η παραγόμενη ιλύς από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού θα απομακρύνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα προς αδρανοποίηση, όπως έχει ήδη σχολιαστεί (§ 3.3.3)».
Σύμφωνα με την «Παρέμβαση» η σελίδα που μας παραπέμπει σχολιάζονται πολλά αλλά όχι «ποιος, πως, που;». Ασφαλώς και είναι θέμα αν έχει εξασφαλισθεί η διαχείριση τοξικών αποβλήτων. Η μελέτη το προσπερνάει.

Καλούν Εισαγγελική επέμβαση
«Η επί μέρους αξιολόγηση των επιπτώσεων είναι αντιφατική, αντιεπιστημονική» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματάκης. «Μας ενημερώνει για χαμηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που βλέπει αυξημένη στις χωματερές και, εννοείται, από αυτανάφλεξη ...για να μην βάλλει κακό ο νους μας.
δηλαδή όπου δείτε φωτιά να ξέρετε είναι αυτανάφλεξη. Δεν την πυροδότησε κάποιος που θέλει να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών επειδή έκλεισαν οι χωματερές. Και μάλλον γι αυτό δεν φροντίζει και για την κατάσβεση παρ όλο που είναι υπεύθυνος. Η τοξικότητα του αέρα που αναπνέουμε φαίνεται ούτε ενδιαφέρει, ούτε ενοχλεί. Η μελέτη δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση όμως ο Εισαγγελέας τι περιμένει;».

Λύση η ανακύκλωση
Όπως υποστηρίζει η «Παρέμβαση Πολιτών για την Ερμιονίδα»: Ενδεικτικά, παρουσιάζεται το κόστος εκμετάλλευσης σε 772.900ευρώ. Για τα δύο πρώτα χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε βέβαια αν το «αντικείμενο σύγκρισης», και σε ότι αφορά στο κόστος δεν ήταν η κατά την μελέτη μη υπάρχουσα χωματερή, αλλά η ανακύκλωση στην πηγή της οποίας το κόστος έχει προπληρωθεί και βρίσκεται στο ταμείο της Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης.
Όμως η μελέτη δεν εξετάζει εφικτές λύσεις επειδή προσπαθεί έστω και με αρκετά ανορθόδοξο τρόπο να προωθήσει τον δεματοποιητή αλλοιώνοντας την λειτουργία του και όπου χρειαστεί και τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του.
Αυτό και μόνο που θα ήταν η προϋπόθεση για μια ένταξη σε πρόγραμμα ανακύκλωσης είναι 4 στρέμματα για την εγκατάσταση ενός Κέντρου Διαλογής ( ΚΔΑΥ) για τρεις Νομούς.
«Και θέλουν να μας πείσουν, ένα πλήθος Δημάρχων και τρεις Νομάρχες, ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν εδώ και χρόνια αυτά τα 4 στρέμματα!
Προσπαθούν ακόμα και σήμερα να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα σκουπίδια, προφανώς για κάποιου είδους καύση αδιαφορώντας για τις πολύ επικίνδυνες Επιπτώσεις στο Περιβάλλον, στην υγεία, στην τσέπη μας που θα έπρεπε να αναφέρονται σε αυτή την μελέτη η οποία όμως έντεχνα το αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Πόσο κόστισε η μελέτη δεν γνωρίζουμε.
Πόσο θα κοστίσει στην υγεία μας εκτός του λειτουργικού κόστους δεν γνωρίζουμε επίσης αλλά δεν θα είναι αμελητέο όπως το θέλει η μελέτη.
Εμείς επιμένουμε. Η διαχείριση απορριμμάτων θα έχει σαν βάση την Πρόληψη, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση σκουπιδιών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση - Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων, Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση - Συμμετοχή των δημοτών».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ