14/1/10
Οι Κιώτες, ζητούν να παραμείνουν αυτοτελής Δήμος
Την δική τους μάχη με τον Καλλικράτη αυτή την φορά καλούνται να δώσουν οι Κιότες, αφού οι νέες συνενώσεις τους φέρνουν στον Δήμο Άργους. Αυτή την φορά τα επιχειρήματά τους δεν περιορίζονται μόνο στην ιστορικότητα του Δήμου τους, αλλά στην αυτάρκεια και την αυτοτέλεια που παρουσιάζουν από πλευράς υπηρεσιών και κοινωνικών παροχών. Ο φόβος τους είναι μήπως παραμεληθούν από τον δήμο Άργους. Ακόμα και στην περίπτωση που ο Καλλικράτης τους εντάξει στο Άργος θα αναζητήσουν τρόπους να μην χάσουν την πολιτισμική τους ταυτότητα.
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για τις αλλαγές που επιφέρει ο Καλλικράτης βρίσκεται η πλειοψηφία των υπαρχόντων δήμων. Πέρα από τα οφίκια που θα χάσουν ορισμένοι αιρετοί από τις συνενώσεις, ο κίνδυνος για ομοιογενείς πληθυσμιακά δήμους είναι πλέον εμφανείς για να χάσουν ακόμα πιο γρήγορα τα συνεκτικά, πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.
Ο Δήμος της Νέας Κίου, από την εποχή που οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στον βαλτότοπο που τους παραχωρήθηκε προκειμένου να βρίσκονται κοντά στην βιομηχανική μονάδα της εποχής τον «Πελαργό», κατάφερε να αναδείξει την δική του πολιτιστική ταυτότητα, βαριά κληρονομιά από την Κίο της Μ. Ασίας.
Αρχές της 10ετίας του 2000, η χρήση του βιολογικού καθαρισμού και η ύδρευση της Ν. Κίου, φέρνουν στα μαχαίρια τον προσφυγικό Δήμο με τον Δήμο Άργους, αναζητώντας την συνεργασία του Ναυπλίου και απορρίπτοντας οτιδήποτε σχετικό με συνεργασία με το Άργος.
Ο Καποδίστριας ΙΙ ήθελε τον δήμο της Ν. Κίου να συνενούται με το Άργος ,όντας τμήμα της παλαιάς επαρχίας Άργους. Όμως οι εκλογομάγειρες διαπίστωσαν πως θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει ένας παραθαλάσσιος δήμος , από την Ν. Κίο έως το Κιβέρι, που θα είχε την δυνατότητα το ΠΑΣΟΚ να αναδεικνύει δική του δημοτική αρχή. Στο ίδιο σκεπτικό για διαφορετικούς όμως λόγους κατέληξε και ο Δήμος της Ν. Κίου.
«Η αρχική μας πρόταση είναι να παραμείνουμε αυτόνομος Δήμος» λέει στον «α», ο δήμαρχος της ν. Κίου Γιώργος Μανινής και συνεχίζει. «Μπορεί να είμαστε περιορισμένοι γεωγραφικά και πληθυσμιακά, όμως είμαστε ‘αυτάρκεις’ ως προς τις δημοτικές επιχειρήσεις. Διαθέτουμε υπηρεσία καθαριότητας όπως οι μεγάλοι δήμοι του Άργους και του Ναυπλίου. Επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης, Τουριστικής ανάπτυξης με ένα ξενοδοχείο και καταστήματα στην κεντρική πλατεία τα οποία είναι κερδοφόρα, πράγμα σπάνιο για δημοτικές επιχειρήσεις. Επιχείρηση αθλητικής ανάπτυξης, δημοτική χορωδία και φιλαρμονική, πράγματα δηλαδή που δεν καταφέρνουν να πετύχουν ακόμα και πολύ μεγαλύτεροι του δικού μας Δήμοι. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είμαστε αυτάρκεις και αυτοτελείς γι` αυτό επιθυμούμε να μείνουμε όπως είμαστε σήμερα. Σε περίπτωση που η πολιτεία εμμείνει στις απόψεις της για περαιτέρω συνενώσεις στο βάθος του μυαλού μας έχουμε να προτείνουμε έναν παραλιακό δήμο που θα αποτελείται από εμάς και τον Δήμο Λέρνας».
Όσον αφορά την περίπτωση για συνένωση με το δήμο Άργους, ο κ. Μανινής μας αποκάλυψε τους λόγους που θα ήθελε να αποφύγει την συνένωση με το Άργος. «Το Άργος σε αντίθεση με το Ναύπλιο έχει πολλά εγγενή προβλήματα και λογικό είναι αν συνενωθούμε μαζί του να θέλει ο Δήμος να επιλύσει πρώτα τα προβλήματα του Άργους και ύστερα των όποιων διαμερισμάτων, και είναι λογικό αυτό αφού εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Επομένως υπάρχει κίνδυνος να παραμεληθούμε. Για μας στην δεδομένη στιγμή η καλλίτερη περίπτωση θα ήταν η συνένωση με το Ναύπλιο, αλλά γεωγραφικά είναι αδύνατη. Σε περίπτωση πάντως που συνενωθούμε με το Άργος, πράγμα πολύ πιο πιθανό από όλες τις άλλες περιπτώσεις, έχουμε κάνει ήδη μερικές σκέψεις στο πως θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε μερικά από τα στοιχεία του πολιτισμού μας και να μην μπουν στο μεγάλο χωνευτήρι του νέου Καποδιστριακού Δήμου Άργους.
Ετικέτες ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναρτήθηκε από AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 01:01
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου