Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

14/1/10

Η μη εφαρμογή των νόμων, οδηγεί σε αυθαιρεσίες στο Άργος

Πραγματικά χωρίς κανέναν έλεγχο βρίσκεται η πόλη του Άργους. Οι συνεχείς μετακομίσεις των αστυνομικών οργάνων ακόμα και σαν «τροχαία αυτοκινητοδρόμου» ή η ανάγκη ύπαρξης ενός περιπολικού στην Ν. Κίο καθώς και η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας, οδηγούν σε κάθε είδους αυθαιρεσία και παρανομία. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις δημιουργούνται βλάβες εις βάρος περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που καλούνται οι συνεπείς δημότες να αποκαταστήσουν.

Λαϊκή Αγορά Foto 1
Εδώ πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι με τους μικροπωλητές όχι μόνο να λειτουργούν εις βάρος του εστεγασμένου εμπορίου, αλλά και εις βάρος των δημοτών, αφού δεν σέβονται την πόλη που τους φιλοξενεί και τους πολίτες που πληρώνουν για τους ελεύθερους χώρους της.
Η αισθητική των Τσαντιριών, με τις πρόχειρες νάιλον τέντες και τις αντηρίδες δεμένες στα φωτιστικά σώματα ή στα καγκελάκια που οριοθετούσαν κάποτε το χώρο πρασίνου και τις διαβάσεις των πεζών από το χώρο της Λαϊκής και του δρόμου, όχι μόνο προσβάλει το Ιστορικό Κέντρο, αλλά και τους Αργείους που διέρχονται από τις διαβάσεις της Λαϊκής με κίνδυνο να τραυματιστούν. Οι κρατούντες φαίνεται δεν αντιλαμβάνονται πόσο προσβλητικό είναι για έναν δημότη να βλέπει τα Τσαντίρια να ανθούν μπρος από την Λαϊκή του Τσίλερ ή τις πρώτες στρατώνες του νεοελληνικού κράτους. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι πολίτες αναγκάζονται να σκύψουν για να περάσουν από τα σκοινιά που άπλωσαν οι Τσαντιροκατασκευαστές, με κίνδυνο τραυματισμού, Αν αυτό συνέβαινε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή πόλη τότε σίγουρα αυτοί που άπλωσαν τις αντηρίδες θα βρισκόντουσαν στο κρατητήριο, θα τους αφαιρούσαν την άδεια και θα πλήρωναν αποζημίωση στον πεζό. Στο Άργος όμως, στην αρχαιότερη Τσαντιρούπολη κανείς δεν συγκινείται, με μόνη εξαίρεση τον κ. Βαβούλη, που μόνος του προσπαθεί να βάλει κάποια τάξη.

Κατάληψη πεζοδρόμων foto 2
Η έλλειψη αστυνομικής επέμβασης έχει αποθρασύνει κάθε παραβάτη, αφού συχνά όλοι οι πεζόδρομοι καταλαμβάνονται από ΙΧ ή μηχανάκια, όταν αυτά δεν κάνουν σλάλομ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Για τα τελάρα, τις καρέκλες και τα χαλασμένα μηχανάκια, ούτε λόγος να γίνεται.
Ιδιαίτερα της μέρες της Λαϊκής μικροπωλητές και επισκέπτες κλείνουν όλες τις διαβάσεις των πεζών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να διέλθει από τους προκαθορισμένους πεζοδρόμους αφού οι άκρες τους είναι αποκλεισμένες από ΙΧ, με αποτέλεσμα γέροι και νέοι να αναγκάζονται να πατήσουν πάνω στα υπολείμματα του Γκαζόν και μέσα στις λάσπες προκειμένου να βρουν διέξοδο. Λίγα μέτρα πιο πέρα οι αστυνομικοί ελάχιστες φορές κόβουν κλήσεις στους παραβάτες αφού επικρατεί και σε αυτούς η νοοτροπία της εξυπηρέτησης των ΙΧ και όχι των πεζών, οπότε κλήσεις δίνονται για όλες τις τροχαίες παραβάσεις πλην εκείνων που θα προστάτευαν τους πεζούς και το δικαίωμά τους για μια ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση επι των πλατειών και των πεζοδρομίων.

Αφισορύπανση foto 3
Ελάχιστα έως ανύπαρκτα είναι τα πρόστιμα που επιβάλει ο Δήμος σε ιδιώτες και σε εταιρίες που αφισοκολλούν όπου βρουν και ιδίως πάνω στα δέντρα και τα μνημεία. Πριν λίγους μήνες όταν ο αντιδήμαρχος κ. Δεληγιάννης παρουσίαζε κάποιους υποτυπώδεις πίνακες για την ανάρτηση ανακοινώσεων και αφισών, δήλωνε πως δεν θα ανεχτεί την αφισοκόλληση κυρίως σε δένδρα. Φαίνεται όμως πως η υπηρεσία του δήμου είναι αναποτελεσματική ως προς την επιβολή προστίμων ή οι παραβάτες παραμένουν ατιμώρητοι. Κατά την διάρκεια των εορτών επισημάναμε σε «επαγγελματίες αφισοκολλητές» πως είναι παράνομο να αφισοκολλούν στα δένδρα της δενρδοστοιχείας, έκαναν πως το κατανοούν και μόλις είδαν να απομακρυνόμαστε συνέχισαν ανενόχλητοι την αφισοκόλληση και στην συνέχεια έφυγαν σαν κύριοι, χωρίς κράνος φυσικά με το σκουτεράκι τους.

Ελεύθεροι χώροι foto 4
Με πρόσχημα πως οι πολίτες φεύγουν από το Άργος και πάνε να πιουν άλλου τον καφέ τους (τους έλειψαν τα νάιλον φαίνεται), σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται επί της πλατείας αλλά και μία στην πλατεία Πλαπούτα (πλατεία Τιράνων), με τέντες και νάιλον έκλεισαν τους δημόσιους χώρους μιμούμενοι επί το ακριβότερον τις Τσαντιροκατασκευές της Λαϊκής. Σε άλλες περιπτώσεις αν είχε τολμήσει πολίτης να χρησιμοποιήσει σιδηροδοκούς, η κατασκευή θα χαρακτηριζόταν από την πολεοδομία ως σταθερή και θα οδηγήτο ο ιδιοκτήτης στο αυτόφωρο. Στο κέντρο του Άργους όλα γίνονται νόμιμα και με την άδεια των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα περίπτερα της πλατείας που όχι μόνο έχουν μετατραπεί σε Σούπερ Μάρκετ αλλά και σε λούνα πάρκ.

Καταστροφή πρασίνου foto 5
Σημαντική είναι και η απώλεια πρασίνου στην πόλη. Ειδικά στον προφήτη Ηλία, το ένα μετά το άλλο τα άρρωστα δέντρα πέφτουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αποκομιδή της ξυλείας και την αποκατάσταση του τοπίου. Φυσικά υπήρξαν κατά καιρούς δενδροφυτεύσεις, με μικρά μόνο αποτελέσματα, αφού ορισμένες έγιναν σε τελείως ακατάλληλη χρονική περίοδο με καύσωνα. Έτσι η υλοτομία γίνεται αυθαίρετα από περιοίκους που εμπορεύονται ή χρησιμοποιούν για προσωπικές τους ανάγκες την δημόσια ξυλεία, όπως ακριβώς οι γείτονες τους φτιάχνουν κοτέτσια και μπαξέδες πάνω σε Μυκηναϊκούς τάφους ή στο Ανδρειάνειο Υδραγωγείο, με την αμέριστη ανοχή της Δ Εφορίας Αρχαιοτήτων.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ