Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/1/10

Φεύγει το Μπούρτζι από τον δήμο


Να περιέλθει η χρήση του Μπούρτζι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητά με επείγον έγγραφό της η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην καστρονησίδα και διαπίστωσε όσα αναγράφηκαν στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Εφορεία αγνοούσε ότι ο δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης, μετά την προσφυγή πολίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας παρ΄ ότι χρησιμοποιούσε το Μπούρτζι για πολιτιστικές, αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Σήμερα ο «α» φέρνει στο φως της δημοσιότητας το εξαιρετικά επείγον έγγραφο της 25ης Εφορείας που έστειλε την Τρίτη, προς το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων - Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων & Αρχαιογνωστικής Έρευνας, που αποτελεί απάντηση και σε προ μηνών καταγγελία του δημοτικού συνδυασμού «Άλλη Πρόταση»:
«Σε απάντηση του α΄ σχετικού με το οποίο καταθέσατε στην υπηρεσία μας καταγγελία σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στο φρούριο Μπούρτζι και κατόπιν της διενέργειας αυτοψίας από κλιμάκιο της υπηρεσίας μας και του Δήμου Ναυπλίου, η οποία είχε ζητηθεί με το β΄ σχετικό έγγραφό μας, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Το φρούριο Μπούρτζι το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε βραχονησίδα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου, αποτελεί δημιούργημα των Ενετών κατά την Α΄ Ενετοκρατίας της πόλης. Πρόκειται για μέγιστης σπουδαιότητας μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα του ελληνικού χώρου. Έχει κηρυχθεί με το Β.Δ. 25-2-1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922) ως προέχον μνημείο, ο έλεγχος του οποίου ασκείται από την Εφορεία μας, σύμφωνα με το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η χρήση του φρουρίου ανήκε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ Α.Ε.), τα οποία, με την με αριθ. Πρωτ. 148/3-2-2004 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, την έχουν παραχωρήσει στον Δήμο Ναυπλίου για είκοσι (20) χρόνια, με την προϋπόθεση ότι με τη λήξη του χρόνου παραχώρησης θα επιστραφεί στο ΥΠΠΟ και με τον ειδικότερο όρο το παραχωρούμενο ακίνητο να χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο Ναυπλίου ως πολιτιστικό κέντρο. Στον όρο 3 περιγράφονται οι υποχρεώσεις του Δήμου Ναυπλίου, ο οποίος οφείλει μεταξύ άλλων να μεριμνά για τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του μνημείου και να εκτελεί όλες τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης (όρος 3.1).
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα, καθώς και προφορικά από κλιμάκιο του Δήμου Ναυπλίου κατά την αυτοψία μας στο Μπούρτζι (20.1.2010), το γεγονός ότι ο Δήμος Ναυπλίου δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης, διότι ένας πολίτης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της ιδιοκτησίας του φρουρίου. Ο Δήμος Ναυπλίου και τα ΕΤΑ Α.Ε. ουδέποτε ενημέρωσαν επίσημα την Υπηρεσία μας για το σοβαρότατο αυτό θέμα της μη υπογραφής της σύμβασης, ενώ παράλληλα ο Δήμος Ναυπλίου λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα (Ιούλιος 2009) ως φορέας χρήσης του φρουρίου, διαθέτοντας κλειδιά εσωτερικών χώρων του φρουρίου, δεχόμενος αιτήσεις για εκδηλώσεις κλπ.
Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της 25ης ΕΒΑ διαπιστώθηκε ότι η εικόνα της εγκατάλειψης είναι κυρίαρχη παντού, καθώς δεν έχει γίνει καμία συντήρηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας επί πολλά έτη από τον φορέα διαχείρισης. Υπάρχουν μεταλλικές θύρες οξειδωμένες και πλήρως κατεστραμμένες. Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι σε πλήρη αχρηστία. Υπάρχει υγρασία σε όλους τους τοίχους λόγω κακής απορροής των ομβρίων υδάτων και της εισόδου του θαλασσινού νερού στο εσωτερικό ισόγειων χώρων, λόγω φθοράς των κουφωμάτων. Στο εσωτερικό των χώρων, όπου ήταν δυνατή η είσοδος, διαπιστώθηκε συσσώρευση παλαιών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικών συσκευών σε αχρηστία, οι οποίες προφανώς ανήκουν στον ΕΟΤ και σήμερα ρυπαίνουν το μνημείο. Έντονη είναι η διάβρωση στις προβλήτες ανατολικά του φρουρίου.
Το μνημείο, πάντως, δεν παρουσιάζει εξωτερικά εμφανή στατικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις, παραμορφώσεις κλπ. Τα συνήθη όμως δομικά προβλήματα του φρουρίου και η υγρασία θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω και του έντονα διαβρωτικού θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φρούριο επικεντρώνονται στον τομέα χρήσης του φρουρίου, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο. Η Εφορεία μας έχει θέσει αρμοδίως τα σοβαρά αυτά θέματα με εμπιστευτικό έγγραφο της (αριθ. Πρωτ. 25ης ΕΒΑ 6/29-6-2009) στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ και επανέρχεται με νέο εξαιρετικά επείγον έγγραφο προς τις ανωτέρω Διευθύνσεις, διατυπώνοντας με σαφήνεια εκ νέου τις θέσεις της 25ης ΕΒΑ, οι οποίες έχουν ως εξής:
1.Να περιέλθει η χρήση του φρουρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προκειμένου ο φορέας προστασίας και ο φορέας διαχείρισης να ταυτίζονται.
2.Παράλληλα, να τεθεί ερώτημα στον Νομικό Σύμβουλο του ΥΠΠΟΤ, προκειμένου να εξεταστεί νομικά και αρμοδίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φρουρίου, καθώς και η σύμβαση παραχώρησης του.
3.Να λειτουργήσει το φρούριο ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος με δικό του φυλακτικό προσωπικό.
4.Να πραγματοποιηθούν οι εργασίες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του φρουρίου. Ακολούθως, να διαμορφωθεί εκθεσιακός χώρος στο εσωτερικό του φρουρίου, αλλά και να λειτουργήσει αναψυκτήριο, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Η Εφορεία μας είναι υπέρ της πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο φρούριο, ανοιχτών προς το κοινό και αντάξιων της σπουδαιότητας του μνημείου.
5.Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η νεοσύστατη Υπηρεσία μας παρ΄ ότι έχει αρμοδιότητα σε τρείς νομούς (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία), με τους ελάχιστους πόρους και το ελάχιστο επιστημονικό (έναν αρχαιολόγο και δύο μηχανικούς) και φυλακτικό προσωπικό που διαθέτει, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των μνημείων και της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου, έργο το οποίο δυσχεραίνεται σοβαρά από την εντονότατη και διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη της πόλης».
Ο Προϊστάμενος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Δημήτριος Αθανασούλης – Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ