Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

10/2/10

Βαριά πρόστιμα σε παραγωγούς

Βαριά πρόστιμα θα επιβάλει πλέον η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας Αργολίδας, σε όσους δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις για την απαγόρευση διακίνησης εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλα. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν τα 60.000 ευρώ.
Οι διαμαρτυρίες αγροτών και εμπόρων είναι έντονες. Μάλιστα σήμερα το πρωί η Ομοσπονδία Παραγωγών – Πωλητών στις Λαϊκές Αγορές κάνουν συγκέντρωση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, μπροστά στις αντιδράσεις που σημειώνονται ο νομάρχης Βασίλης Σωτηρόπουλος αναγκάστηκε με επιστολή του, να ζητήσει από την κα Μπατζελή να εξαιρεθεί η Αργολίδα από το γενικό μέτρο, για την τριστέτσα, λέγοντας ότι ο νομός δεν έχει προβλήματα!
Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο αποτελεί παράβαση της φυτοϋγειονομικής διάταξης και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500 ευρώ έως 6.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που υποπέσουν στην ίδια παράβαση το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ.
Λόγω της ύπαρξης του παθογόνου καραντίνας του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (Citrus tristeza virus) αλλά και της Κορυφοξήρας των εσπεριδοειδών (Phoma tracheiphila) στην Αργολίδα, δεν μπορεί να διατεθεί από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο για τα διακινούμενα εσπεριδοειδή με φύλλα και ποδίσκους, στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, διακινητές λαϊκών αγορών, υπαίθριους πωλητές, εμπόρους χοντρικής λαχαναγοράς, super markets και εξαγωγείς.
Ακόμη τα παραπάνω πρόστιμα ισχύουν και για όσους εισάγουν, εξάγουν ή θέτουν σε εμπορία ή διακινούν φυτά, φυτικά προϊόντα χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο.
Έτσι, καλούνται λοιπόν όσοι παραγωγοί, διακινητές και φυτωριούχοι δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο άμεσα να υποβάλουν την αίτηση τους προκειμένου να τους δοθεί ηλεκτρονικά ο ατομικός αριθμός μητρώου τους και να μπορούν να διακινούν τα προϊόντα τους χωρίς το φόβο της επιβολής προστίμου σε περίπτωση ελέγχου.
Τέλος γίνεται σαφές ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος στις Υπηρεσίες Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικής. Σκοπός του νέου αυτού ελέγχου είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να απαλειφθούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τον περσινό έλεγχο καθώς επίσης και αν εφαρμόζεται η φυτοϋγειονομική νομοθεσία όπως είναι η υλοποίηση των προβλεπόμενων επισκοπήσεων και των μέτρων που λαμβάνονται για ορισμένους επιβλαβείς οργανισμούς. Στην περίπτωση αυτή υπάγεται και η Τριστέτσα των εσπεριδοειδών, και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι, η εφαρμογή των προβλεπόμενων επισκοπήσεων, καθώς και η διακίνηση των καρπών των εσπεριδοειδών χωρίς φύλλα και ποδίσκους.
Η διαδικασία αυτή γίνεται γιατί η χώρα μας υπάγεται στο καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης αναφορικά με την Τριστέτσα μαζί με την Μάλτα, την Κορσική και ένα τμήμα της Πορτογαλίας. Έτσι, μόνο από τις χώρες αυτές επιτρέπεται η εισαγωγή εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλο και μόνο αν αυτά συνοδεύονται με Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο, ενώ από τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία καθώς επίσης και από τις τρίτες χώρες απαγορεύεται η διακίνηση εσπεριδοειδών με κοτσάνι και φύλλο. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να λαμβάνονται τα υποχρεωτικά μέτρα που αναφέρονται παραπάνω ώστε να μην αρθεί το καθεστώς της Προστατευόμενης Ζώνης για τη χώρα μας.
‘όπως ανακοινώθηκε, δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεκκλίσεις από δραστικά μέτρα που πρέπει να παρθούν από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, που θα προβεί στην επιβολή των προστίμων που προαναφέρθηκαν σε όλους όσους διαπιστωθεί κατά τους ελέγχους που πραγματοποιεί ότι παραβαίνουν τις διατάξεις της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ