Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/3/10

Πρώτο χαστούκι στην καύση των σκουπιδιών

Σε κεντρικό καφενείο των Αθικίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί η προγραμματισμένη η λαϊκή συνέλευση - συγκέντρωση φορέων και κατοίκων που αντιδρούν στην δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και εγκατάστασης Δεματοποιητή στην περιοχή του Γκα. Παρά τη βροχή η αίθουσα ήταν κατάμεστη ενώ ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν και πολλά άτομα από την Κόρινθο, το Σολομό, το Χιλιομόδι, το Κιάτο και άλλες περιοχές του νομού Κορινθίας αλλά και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ομάδων και δημοτικών, νομαρχιακών κινήσεων από την Αργολίδα. Μετά την ενημέρωση και ακολούθησε συζήτηση για το θέμα εγκατάστασης εργοστασίου καύσης σκουπιδιών και μονάδας Υπερύψηλης Τάσης από τη ΔΕΗ στην περιοχή, όπως κάτι ανάλογο είχε αποφασιστεί το 2008 να εγκατασταθεί στον Αχλαδόκαμπο.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου Σαρωνικού Ηλίας Χριστάκης ανέλαβε τις διαδικασίες του συντονισμού της συζήτησης, ενώ στο πάνελ παραβρέθηκε ως συνδιοργανωτής ο π. δήμαρχος Πέτρος Λέκκας. Από πλευράς αυτοδιοικητικών προσώπων ξεχώρισε η παρουσία του δημάρχου Κορινθίων Αλέκου Πνευματικού, του προέδρου του Δ.Σ Κορίνθου Νίκου Σταυρέλλη, των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Κορινθίων Παναγιώτη Λούμπα και Μπάμπη Κασίμη, του π. αντιδήμαρχου Ε.Χουρσελά από το δήμο Σικυωνίων, δύο αντιδημάρχων από το δήμο Τενέας κ.ά.
Ιδιαίτερα τεταμένο έγινε το κλίμα στην συγκέντρωση με την ομιλία του δημάρχου Κορινθίων. Αρκετές φορές τον διέκοψαν οι παρευρισκόμενοι με έντονες αποδοκιμασίες, ενώ σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Αλέκος Πνευματικός απαντώντας στις αποδοκιμασίες αυτές είπε σε κάποια άτομα που βρίσκονταν στην αίθουσα: «Εσείς να φύγετε και να πάτε στα χωριά σας».
Αποκαλυπτικός υπήρξε και ο διάλογος για τη στάση των Δημάρχων της Κορινθίας που παρά τις οδηγίες της Ε.Ε. τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί και αφορούν τρεις συγκεκριμένες περιοχές, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την προώθηση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
«Μέσα από τον έντονο διάλογο που έγινε αναδείχθηκαν και έγιναν καταγγελίες για υπόγειες ενέργειες και αποφάσεις που παίρνονται ερήμην των πολιτών, με τις οποίες προωθούν την εγκατάσταση του εργοστασίου καύσης και μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή, αποκαλύφθηκε πως η αγορά δεματοποιητών έγινε προκειμένου να εξυπηρετήσει το εργοστάσιο καύσης», μας πληροφόρησε το μέλος του συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των πολιτών» κα. Βάσω Χριστοπούλου.
Ο δήμαρχος της Κορίνθου μπήκε αρκετές φορές στο στόχαστρο των παρευρισκομένων και προς το τέλος της μαραθώνιας συνέλευσης απειλήθηκαν ακόμα και επεισόδια αφού κάποιοι θερμόαιμοι απείλησαν με χειροδικία σε βάρος του Αλέκου Πνευματικού, ο οποίος απέφυγε να υπογράψει το ψήφισμα που εκδόθηκε στο τέλος της συνέλευσης και λέει όχι στο εργοστάσιο, με πρόσχημα πως δήθεν δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος να μιλήσει στην συνέλευση.
Σε αντίθεση με τον κ. Πνευματικό, οι ομιλίες του Παναγιώτη Λούμπα και του Μπάμπη Κασίμη έγιναν ένθερμα αποδεκτές και καταχειροκροτήθηκαν.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πνευματικός κατηγόρησε συγκεκριμένους ανθρώπους της αντιπολίτευσης του δήμου Κορινθίων οι οποίοι όπως είπε βρίσκονται πίσω από αυτές τις ενέργειες με σκοπό να κερδίσουν μερικούς υποψήφιους για τους συνδυασμούς τους και οι οποίοι κατά πάγια τακτική τους δεν θέλουν να γίνει κανένα έργο στην πόλη! Από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Λούμπας δήλωσε ότι με το δίκιο τους οι κάτοικοι του δήμου Σαρωνικού γιουχάισαν τον Αλέκο Πνευματικό «γιατί αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά ότι είναι πολιτικά αναξιόπιστος»!
Η συγκέντρωση κατέληξε σε ψήφισμα και συλλογή υπογραφών που τάσσονται εναντίον εγκατάστασης οποιασδήποτε μορφής εργοστασίου απορριμμάτων αλλά και δεματοποιητή στη θέση Γκα Αθικίων.

Όχι και από τη Θήβα
Δύο μέρες πριν την συνέλευση στα Αθίκια, πραγματοποιήθηκε πανθηβαϊκό συλλαλητήριο κατά της μονάδας καύσης απορριμμάτων της ΗΛΕΚΤΩΡ, στο οποίο είχαν καλέσει φορείς και ο Δήμος Θήβας, στο οποίο συμμετείχαν πολίτες και μαθητές, περιβαλλοντικές κινήσεις, ο βουλευτής της ΝΔ Βοιωτίας Μ. Γιαννάκης, ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Θήβας καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Η μονάδα σχεδιάζεται σε απόσταση μόλις 6 χλμ από την Υλίκη, προορίζεται να υποδέχεται απόβλητα από την Αττική, τις γύρω πόλεις, τη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων-Σχηματαρίου κλπ. και να παράγει ενέργεια (40 MW).
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο εντάσσεται στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα τελευταία χρόνια στην «επιχείρηση σκουπίδια» δραστηριοποιείται σχεδόν μονοπωλιακά η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. (όμιλος Μπόμπολα) που κατασκευάζει ΧΥΤΑ και μονάδες επεξεργασίας (βιοαερίου, διαλογής υλικών, υγρών αποβλήτων) ενώ βήματα έχουν ξεκινήσει και οι Κόκκαλης και Βγενόπουλος. Η «πίτα» των σκουπιδιών εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κάποιοι μιλούν για πολύ περισσότερα. Η καύση θα πολλαπλασιάσει τα δημοτικά τέλη καθαρισμού και αντιμετώπισης των οικιακών απορριμμάτων, δημιουργώντας παράλληλα μονοπωλιακού χαρακτήρα ιδιωτικές επιχειρήσεις διαχείρισης των σκουπιδιών και εκμετάλλευσης της παραγόμενης ενέργειας. Οι αποφάσεις, όπως συνηθίζεται, θα παρθούν και πάλι ερήμην των πολιτών.
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να μπει σε λειτουργία ο Δεματοποιητής στην περιοχή των Διδύμων και παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ήδη γίνονται εργασίες σταθεροποίησης του μικρού μεταλλικού δοχείου του βιολογικού καθαρισμού του δεματοποιητή το οποίο είχε βυθιστεί στο έδαφος μετά τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Ο χώρος δίπλα από τον Δεματοποιητή αναμένεται να φιλοξενήσει τα σύμμεικτα δέματα των σκουπιδιών της Ερμιονίδας και του Ασκληπιείου για περισσότερο από τρία χρόνια, σχηματίζοντας μια νέα «χωματερή».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ