Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/3/10

Δόθηκε λύση για τα «τυφλά» οικόπεδα

Εκδόθηκε τελικά η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει διευκρινήσεις για τα «τυφλά» οικόπεδα. Όπως τονίζει η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν, ώστε να μην θιγούν κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών.
Με την εγκύκλιο ωστόσο μέχρι να ψηφιστεί ο νέος νόμος, θα αναθεωρούνται οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί με υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να εκδίδονται οικοδομικές άδειες για την έκδοση των οποίων είχαν υποβληθεί πλήρεις φάκελοι κατά την ημερομηνία έκδοσης της αρχικής εγγυκλίου.
Τονίζεται βέβαια ότι εάν κρίνεται πολεοδομικά σκόπιμο από τις υπηρεσίες της νομαρχίας να ακολουθείται η διαδικασία εκπόνησης πλήρους πολεοδομικής μελέτης.
Με τον τρόπο αυτό η υπουργός ουσιαστικά παίρνει πίσω την αναδρομική ισχύ της ρύθμισης, ενάμισι μήνα μετά και λόγω των αντιδράσεων που σημειώθηκαν στην Αργολίδα αλλά και Πανελλαδικά.
Η νέα εγκύκλιος, από την Δευτέρα στέλνεται στις πολεοδομίες. Μέχρι σήμερα, όσοι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν είχαν πρόσοψη σε δημόσιο ή δημοτικό δρόμο μπορούσαν να αποκτήσουν άρτια και οικοδομήσιμη γη αρκεί να παραχωρούσαν στον οικείο δήμο, τμήμα του ακινήτου τους για να γίνει δρόμος. Αυτό ίσχυε από το 1985 αλλά το υπουργείο αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει. Με την εγκύκλιο Ιανουαρίου, όμως το υπουργείο αιφνιδιαστικά καταργούσε την δόμηση στα τυφλά οικόπεδα και έδινε σαφής οδηγίες στις πολεοδομίες να μην εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις του ΠΔ του 1985 και να μην εκδίδουν οικοδομικές άδειες σε ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με την διαδικασία της κατάτμησης.
Έτσι όμως υπήρχαν οικόπεδα από κατατμήσεις μετά το 1985 που ενώ είχαν παραχωρήσει κοινόχρηστους χώρους, είχαν κάνει συμβολαιογραφικές πράξεις και είχαν πληρώσει φόρους, δεν μπορούσαν να χτίσουν.
Όπως σχολιάστηκε πάντως, αυτό το νομικό παράθυρο άνοιξε μια φάμπρικα πελατειακών σχέσεων μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτών με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να χτίζει όπου θέλει, αρκεί να έχει «κολλητό» το δήμαρχο.
Το θέμα ξεκίνησε με μια απόφαση του ΣτΕ που αφορούσε σε περίπτωση ιδιοκτήτη «τυφλού» οικοπέδου στον οικισμό Ιρίων του Δήμου Ασίνης στην Αργολίδα, ο οποίος παραχώρησε λωρίδα του οικοπέδου του για τη δημιουργία δημοτικού δρόμου, που εγκρίθηκε με απόφαση νομάρχη. Όπως ανέφερε τότε το Ε΄ τμήμα, «ο σχεδιασμός των οικοδομήσιμων και κοινόχρηστων χώρων δεν μπορεί να ρυμουλκείται από καταστάσεις που δημιουργούνται με πρωτοβουλία ιδιωτών προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως είναι η κατάτμηση ακινήτων με σκοπό τη μεταβίβαση και την οικοδόμησή τους».
Από την πρώτη στιγμή, που εκδόθηκε η αρχική εγκύκλιος αντέδρασαν ο δήμος Ναυπλίου και Ασίνης από την Αργολίδα εκδίδοντας ψηφίσματα. Μάλιστα την Κυριακή οργανώθηκε σύσκεψη στο Βουλευτικό από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων με θέμα την αναδρομική απαγόρευση δόμησης σε οικόπεδα εντός ορίων οικισμών. Ο Δήμαρχος, αφού ενημέρωσε για τις μέχρι τότε ενέργειες του σε συνεργασία πάντα με μηχανικούς του ΤΕΕ Αργολίδας ανακοίνωσε την υπογραφή νέας διευκρινιστικής εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία τακτοποιούνται κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με φακέλους αδειών που ήδη είχαν υποβληθεί στα πολεοδομικά γραφεία όλης της χώρας πριν την έκδοση της εγκυκλίου 1/28-01-2010, τακτοποιούνται θέματα που είχαν να κάνουν με οικοδομικές άδειες που είχαν ήδη εκδοθεί και τέλος τακτοποιούνται θέματα που έχουν να κάνουν με παροχές εργοταξιακού ρεύματος αλλά και ηλεκτροδότησης οικοδομών. Παράλληλα με τα παραπάνω στη συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν πολλές προτάσεις περιεστράφει στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται οργανωμένες πολεοδομήσεις εντός ορίων οικισμών έτσι ώστε η διαδικασία να είναι σύννομη και σύντομη.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας Τ.Ε.Ε. Πελοποννήσου για το ίδιο θέμα είχε και ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπλίου Χρήστος Γραμματικόπουλος. Εκτός αυτού ο κος Γραμματικόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των επεκτάσεων σχεδίων πόλεως Ναυπλίου τόσο στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όσο και στην περιοχή της Γλυκειάς, αλλά και την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ. – Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. μέσω του οποίου ρυθμίζονται μία σειρά από πολεοδομικά, χωροταξικά ζητήματα ολόκληρου του Δήμου Ναυπλιέων. Τέλος δεσμεύτηκε για την άμεση υλοποίηση όλων των παραπάνω, αν εκλεγεί δήμαρχος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ