Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/4/10

Στην Καραθώνα θα αποθηκεύονται τα σκουπίδια

Σε κοινή επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος δίνεται προθεσμία έως τις 16 Ιουλίου για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των ενεργών και ανενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), των γνωστών μας χωματερών.
Το πώς θα γίνει αυτό εναπόκειται πλέον στους περιφερειάρχες οι οποίοι θα πρέπει έως τις 31 Μαΐου 2010, να έχουν στείλει αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειές τους για τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στην περιοχή τους.
Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή υποτίθεται πως κινείται και η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έθεσε χτες σε λειτουργία τον πρώτο δεματοποιητή στην Αργολίδα στην θέση «Ανάθεμα» των Διδύμων, όπου θα λειτουργήσει και χώρος εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών. Στην ουσία πρόκειται για εξωραϊσμένο ΧΑΔΑ, αφού δεν θα έχουμε διαχείριση των σκουπιδιών αλλά εναπόθεσή τους, που αν ξεπεράσει τα τρία χρόνια θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινή χωματερή.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, στην καλλίτερη των περιπτώσεων, το όποιο εργοστάσιο διαχείρισης θα αρχίσει να λειτουργεί σε 6 χρόνια από σήμερα, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα αποφύγουμε τα πρόστιμα. υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμη η πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) - Οκτώβριος 2005, που αφορά στην ολοκληρωτική παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, σε συνδυασμό με την κατασκευή έργων υποδομής σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Μετά την λειτουργία του δεματοποιητή στη θέση «Ανάθεμα» η περιφέρεια θα προχωρήσει στην αδειοδότηση του δεματοποιητή στην θέση της χωματερής του Άργους, αφού «ξεπεράστηκε» πλέον το θέμα της εναπόθεσης των σκουπιδιών που είχε αναλάβει το Ναύπλιον. Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», ο υπεύθυνος της περιφέρειας για την εγκατάσταση των δεματοπιοητών ενέκρινε την περιοχή της «Καραθώνας», ως την πλέον καταλληλότερη για την εναπόθεση των δεματοποιημένων σκουπιδιών όλου του νομού, πλην αυτών του Λυγουριού, της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας τα οποία θα θάβονται στην περιοχή «Ανάθεμα» των Διδύμων, όπου λειτουργεί ήδη δεματοποιητής.
Όπως υποστήριξε στα ΜΜΕ της περιοχής ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Θοδωρής Δεληγιάννης, οι χώροι αποθήκευσης των σκουπιδιών θα μετατραπούν μελλοντικά, με την λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων σε «χώρους μεταφόρτωσης».

Χρυσός τα σκουπίδια

Φωτιά στην υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, έβαλε με δηλώσεις του στην συνάδελφο Τζένη Σουκαρά ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου ο οποίος μεταξύ ανέδειξε το θέμα των οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από την διαχείριση των σκουπιδιών, υποστηρίζοντας ότι «, τα σκουπίδια σήμερα έχουνε πίσω τους και ένα τεράστιο οικονομικό αντικείμενο για να μην πω όφελος και όλοι έχουν πέσει πάνω σαν κοράκια, ποιος θα εκμε¬ταλλευτεί και θα διαχειριστεί τα σκουπίδια για δικό του όφελος, γιατί τα οφέλη είναι πολύ με¬γάλα, και τα συμφέροντα πάρα πολύ μεγάλα. Εάν κατά την γνώμη μου πάμε σε πλήρη ιδιωτι¬κοποίηση της διαχείρισης σκουπιδιών αυτό ση¬μαίνει ότι μπορεί να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από την άλλη μεριά όμως το ελάχιστο που έχω να πω είναι ότι θα επιβαρυν¬θούν αφόρητα τα τέλη που θα πρέπει να πλη¬ρώσει ο πολίτης. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Στο θέμα του ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, είχε αναφερθεί πριν από ένα μήνα περίπου σαν εκπρόσωπος του συνδυασμού «Αργολίδα, Κοινωνία των Πολιτών» Άκης Ντάνος στην συνάντηση των αυτοδιοικητικών και περιβαλλοντικών κινήσεων στην Τρίπολη, υποστηρίζοντας πως την διαχείριση θα πρέπει να την αναλάβουν οι τοπικές κοινωνίες. Όλες οι ενδείξεις πάντως συγκλίνουν στο ότι η περιφέρεια και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν όλο και περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας από την «καύση» των απορριμμάτων με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και προς ενίσχυση του υπερκαταναλωτισμού.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ