Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/5/10

Για χάρη του αιτού γ..έλα και εσύ χελώνα ή Σ.Μ.Τ.

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Βράδυ Παρασκευής o γιος του Βαγγέλη ο Μανόλης ιππότης πάνω στο ποδήλατο μου, χτυπά το παραδοσιακό κλάξον για να θυμίζει ότι υπάρχουμε μέσα στην νύχτα και φτάνουμε στο ψητοπωλείο του Χρήστου. Ο Χρήστος διαβάζει τα άρθρα και δυο φορές ατάκες που είπε η μικρά γεγονότα που περιέγραψε έγιναν αφορμή για άρθρα στην εφημερίδα.

-Καλησπέρα στον σιδερογλύπτη και την παρέα του φωνάζει. ( Το σιδερογλύπτης αφορά τον πατέρα του Μανόλη, ιδιαίτερα επιδέξιος μάστορας που προσέχει ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες.)

-Χρήστο τι βλέπεις με το Δ.Ν.Τ., τον ρωτάω.

-Δεν είναι Δ.Ν.Τ. κυρ Βασίλη, αλλά Σ.Μ.Τ., και όχι Δέσμια Νήπια Τετέλεσται που έγραψες στο προηγούμενο άρθρο..

-Δηλαδή του λέω τις εννοείς

-Σεξουαλικός Μεταστροφισμός Τέλος.

Με το δεξί χέρι κάνει μια κίνηση περιστροφής και με το αριστερό μια οριζόντια που σημαίνει τέλος. Ξεσπάσαμε σε γέλια χωρίς να καταλάβουμε τι ακριβώς είπε , ο Μανόλης έδωσε μια συναυλία και με τα τρία κουδούνια του ποδηλάτου και καθώς απομακρυνόμαστε άκουσα την φωνή του Χρήστου.

- Γράψε κάτι και για αυτό…

Κυριακή μεσημέρι κάτω από την μεγάλη λεμονιά μας κάνει το τραπέζι ο Βαγγέλης. Για να πάω σπίτι του περνάω μπροστά από την ψησταριά του Χρήστου του είπα ένα βιαστικό γεια, ενώ έδινε την μάχη του με την φωτιά και ψητά του και θυμήθηκα την ατάκα της Παρασκευής .

Κάτω από την λεμονιά ο Βαγγέλης είχε ετοιμάσει τα μεζεδάκια του και δυο ποτήρια κόκκινο κρασί από αυτό το οποίο ψηφίστηκε ως το καλύτερο σε τσιμπούσι φίλων του πριν το Πάσχα, για το Πάσχα.

-Βαγγέλη θυμάσαι την ατάκα που μας είπε ο Χρήστος την Παρασκευή το βράδυ.

-Ναι βέβαια , μας είπε την παροιμία με άλλο τρόπο, για χάρη του αϊτού γ…έλα και εσύ χελώνα. Ρε δεν φαντάζομαι ότι σου λέω να τα κάνεις ιστορίες στο μυαλό σου για την εφημερίδα…

-Λέγε εσύ και εγώ θα τα μοντάρω όπως τα πάρει το μυαλό μου.

-Λοιπόν μια φορά υπήρχε ένα όμορφο περιβόλι και εκεί υπήρχε ένα εργοστάσιο από καρότα στο οποίο δούλευαν λαγοί. Η δουλειά τους καρότα και η αμοιβή τους καρότα. Το μικρό λαγουδάκι μεγάλωνε και ετοιμαζόταν και αυτό να πάει στο εργοστάσιο όπως όλη η οικογένεια του. Μια μέρα ενώ έκανε την βόλτα του κοντά στην περίφραξη συνάντησε τον Μήτσο τον Χελώνα, τεράστιος και αραχτός τύπος ,είχε κάτσει ανάσκελα μέσα στο καβούκι και έκανε κούνια καπνίζοντας ανάποδα το βαριά αμερικάνικα τσιγάρα του

-Ρε Μητσάρα δεν δουλεύεις;

-Μόνο τα ρολόγια και τα κορόιδα δουλεύουν.

-Καλά και πως τα βγάζεις πέρα;.

-Μεσάζοντας και γυναικολογία.

-Ρε μπας και έγινες νταβατζής;

-Είσαι με τα καλά σου , μιλάμε για νόμιμα πράγματα .Τα λέμε άλλη φορά

Το λαγουδάκι πήγε στο εργοστάσιο, για πρώτη φορά αμάθητο όπως ήταν κουράστηκε πολύ και η αμοιβή δυο καρότα του φάνηκε μικρή . Εκείνη την στιγμή κοντά στις αποθήκες βλέπει τον Χελώνα κάτι να κουβεντιάζει με τα άλλα λαγουδάκια .Με ένα σάλτο βρέθηκε κοντά του.

-Ρε Μητσάρα τι χαμπάρια ;

-Πάμε κερνάω του λέει ο χελώνας.

-Γιατί γιορτάζεις ;

-Όχι αλλά πήρα το επίδομα μου ( και βγάζει από το καβούκι του ένα μάτσο λεφτά , τόσα λεφτά δεν είχε δει ποτέ του το λαγουδάκι )

-Που τα βρήκες , έκλεψες καμιά τράπεζα

-Ρε είσαι με τα καλά σου, αν έκλεβα τράπεζα ακόμα στην πόρτα θα ήμουνα έτσι όπως τρέχω εγώ. Επίδομα εγκυμοσύνης είναι, η γυναικολογία που λέγαμε.

-Ρε τρελάθηκες τελείως;

-Όχι καθόλου, άμα γυρίσω το καβούκι ανάποδα μοιάζω με έγκυο, φοράω τα κατάλληλα ρούχα , περνάω από επιτροπή και παίρνω το επίδομα εγκυμοσύνης. Βέβαια σκάω και τρία μηνιάτικα σε αυτούς που μου φτιάχνουν τα χαρτιά και βγάζω τα βασικά. Παίρνω και μια αναρρωτική δώδεκα μηνών και όλα καλά. Βέβαια τα καλά λεφτά τα βγάζω από το εμπόριο καρότων αλλά εκεί χρειάζομαι γρήγορους σαλταδόρους σαν και σένα.. άμα ενδιαφέρεσαι…τα λέμε … και τα καρότα μισά – μισά

Τότε το μικρό λαγουδάκι πρόσεξε ότι πίσω από τις αποθήκες υπήρχε έντονη κίνηση αν και κλειστό το εργοστάσιο. Λαγουδάκια φόρτωναν πάνω σε καβούκια καρότα… Αυτά του είπε ο Χελώνας (Λεχώνας) και έφυγε με αργά βαριά βήματα.

-Εγώ ούτε στο εργοστάσιο πάω ξανά ούτε στο συνδικάτο γράφομαι. Θα πάω να δουλέψω με τον Μητσάρα τον Χελώνα ανακοίνωσε την άλλη μέρα στην οικογένεια του .

-Κάνε ότι θες και πάρε τις ευθύνες των πράξεων σου, ο χελώνας είναι ένας απατεώνας, ζει σε βάρος άλλων κάποτε αργά ή γρήγορα θα σου γελάσει και θα βιάσει. Του είπε θυμωμένος ο πατέρας του.

-Άντε ρε από δω είπε το λαγουδάκι και έφυγε να βρει τον Μητσάρα τον χελώνα που και που το έπαιζε και δήθεν λεχώνα.

Το μικρό λαγουδάκι έγινε από τους καλύτερους σαλταδόρους στις αποθήκες του περιβολιού . Εκεί ανακάλυψε ότι υπήρχαν και άλλα λαγουδάκια που έκλεβαν τις κρατικές αποθήκες και με την βοήθεια υπαλλήλων της αποθήκης τα παρουσίαζαν σαν έλλειμμα. Αυτή η λέξη του έμοιαζε μαγική σαν αυτή που χρησιμοποιούσε ο Σεβάχ για να ανοίξει την σπηλιά . Και ο χελώνας βέβαια κάνοντας τον μεσάζοντα ήταν ξηγημένος 50 / 50 η συμφωνία. Το έλλειμμα (κλοπή) όμως συνεχώς μεγάλωνε και η σπηλιά θησαυρός συνεχώς άδειαζε.. Και έφτασε η μέρα που έγινε στάση καρότων . Δεν είχε καρότα η αποθήκη να τους πληρώσει . Τότε αντί να ψάξουν να βρουν πως δημιουργούνται τα ελλείμματα και παρά τις διαμαρτυρίες των λαγών ότι συνεχώς παράγουν εδώ και τόσα χρόνια πλούτο αλλά δεν ξέρουν που πηγαίνει , φώναξαν το ΔΝΤ. Τα μέτρα ήταν άμεσα , περικοπή των μισθών για να μειωθεί το έλλειμμα και θα πλήρωναν και τον αϊτό για να εποπτεύει τις αποθήκες. Π αρά τις αντιρρήσεις τα μέτρα πέρασαν. Η αμοιβή έπεσε στα μισά καρότα και το έλλειμμα παρέμενε σταθερό, απλά οι σαλταδόροι λαγοί ήταν πιο προσεχτικοί πια. Μερικοί για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου έκαναν και κανένα μεροκάματο.

Ένα πρωινό όμως ο αϊτός του ΔΝΤ είδε από ψηλά το λαγουδάκι μας να κλέβει καρότα. Κάπου εκεί κοντά σε κάτι κουφάλες δέντρων ήταν και ο χελώνας και κάπνιζε μερακλίδικα, κάνοντας τον ανήξερο και τον αδιάφορο. Χιμάει ο αϊτός να πιάσει τον κλέφτη. Το λαγουδάκι τον αντιλήφθηκε. Τρέχει από δω τρέχει από κει μπαίνει σε μια κουφάλα και μπαίνει μέσα ο μισός αλλά σφήνωσε. Για λίγο τον έχασε ο αϊτός. Κοιτάζει πίσω του και βλέπει με αργά βήματα να έρχεται ο χελώνας. Ουφ σώθηκα σκέφθηκε θα με ξεσφηνώσει. Αλλά δυστυχώς για το λαγουδάκι έτσι όπως ήταν εγκλωβισμένο άρχισε να το βιάζει ο Μητσάρας ο Χελώνας

-Ρε τι κάνεις εκεί;

-Σε προστατεύω από τον αϊτό του ΔΝΤ του είπε και άρχισε να γελάει. Και έτσι όπως ήταν από πίσω του με το καβούκι του πράγματι δεν φαινόταν καθόλου ο λαγός. Τότε το λαγουδάκι κατάλαβε τα λόγια του πατέρα του, είτε με ΔΝΤ είτε χωρίς ο μόνος κερδισμένος ήταν ο χελώνας . Με το μάτι να τρέμει έβλεπε μπροστά του τον αϊτό να τον ψάχνει και πίσω του μέσα στην ηδονή να γελά ο προστάτης του ο χελώνας

-Για χάρη του αϊτού γ…έλα και εσύ χελώνα είπε και έσκυψε το κεφάλι .

Κατάλαβες Βασίλη πως βγήκε η παροιμία και ταιριάζει απόλυτα στην πραγματικότητα που ζούμε αυτό μας είπε και ο Χρήστος.

Τρίτη βράδυ μαζί με τον Μανόλη και τον Βαγγέλη περνάμε ξανά μπροστά από το ψητοπωλείο του Χρήστου και του φωνάζω

- Για χάρη του αϊτού γ..έλα και εσύ χελώνα, στον Αναγνώστη την Πέμπτη.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ