Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/5/10

Πιάσανε τριακόσιους γιατρούς ….χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου


Με την άκρη του ματιού του από το πλαϊνό παράθυρο είδε ο Νίκος ο καφετζής τον Μητσάρα τον σιδερά να έρχεται βαρύς και ασήκωτος στην συνηθισμένη του ώρα στο καφενείο. Πριν προλάβει καν να κάτσει ο Μητσάρας έτοιμη ήταν η μπύρα και το μεζεδάκι.

Το πάχος της μουτζούρας στα δάκτυλα του ήταν και μέτρο της δουλειάς που είχε. Ο καφετζής πρόσεξε ότι τα χέρια του ήταν καθαρά και δεν φορούσε την φόρμα εργασίας. Όταν μεσημέρι μάστορας μπαίνει στο καφενείο χωρίς μουτζούρα και χωρίς τα ρούχα της δουλειάς σημαίνει ότι οι δουλειές δεν πάνε καλά.

- Τι με κοιτάς ( του λέει ο Μητσάρας που διάβασε τις σκέψεις του) Μεγάλη Παρασκευή αργία διαρκείας φίλε μου, μόνο που θα είναι παρατεταμένη γιατί η οικοδομή πέθανε και θα αργήσουν να την αναστήσουν.

Παίρνει τα πρώτα μεζεδάκια και κατεβάζει με μια ρουφηξιά το πρώτο ποτήρι, Με το ένα μάτι που ήταν έξω από τον κύκλο του ποτηριού με τον αφρό βλέπει τον Κώστα, παλιό του συμμαθητή να διαβάζει την εφημερίδα, και με μεγάλα γράμματα ο τίτλος στο εξώφυλλο « Πιάσανε τριακόσιους γιατρούς λίστα με φοροφυγάδες»

- Κωστάκη χέστηκε η φοράδα στ αλώνι που έλεγε και η γιαγιά μου. Ρε Νίκο πιάσε και μια μπυρωίνη για τον φίλο η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

- Γιατί το λες ρε Μητσάρα κάτι είναι και αυτό.

- Ρε αυτοί οι τριακόσιοι είναι σαν τον φορτηγό του Θανάση του Τρέχα. ( Το Τρέχας του είχε βγει σαν παρατσούκλι γιατί ήταν πολύ γρήγορος οδηγός.)

- Μου φαίνεται Μητσάρα ότι η ανεργία σου μπλόκαρε το μυαλό.

- Ρε τον Θανάση πόσο καιρό έχεις να τον δεις ;

- Ένα μήνα λείπει ταξίδι στην Ιταλία

- Και τι είναι η Ιταλία λαγός και του φεύγει μέσα στο δάσος , αυτός πάει και έρχεται Ιταλία σε μια μέρα για τον Τρέχα σου μιλάω, εκτός αν πήγε Ιταλία μέσω Σιγκαπούρης. Στην στενή ήταν εδώ και είκοσι πέντε μέρες χθες ήρθε μου το είπε η εξαδέλφη η γυναίκα του τον πήρα και τηλέφωνο μιλήσαμε.

-Γιατί τι έκανε ;

- Τίποτα δεν έκανε και την γλίτωσε.

- Ρε θα μας τρελάνεις;

- Λοιπόν μάγκες ακούστε. Ο Θανάσης αγόρασε το φορτηγό του από την πολυεθνική Ιταλγκρεκ. Δούλευε εκεί σαν οδηγός, τακτική της εταιρείας μετά από κάποια χρόνια να πουλά τα φορτηγά. Έβγαλε ένα σε καλή τιμή, το πήρε ο Τρέχας για να κάνει και αυτός κάτι δικό του. Με δάνειο το πήρε, με δάνειο από την εταιρεία. Αλλά οι δουλειές κάτσανε και ο Θανάσης άρχισε να ζορίζεται και να τρελαίνεται.

Και το φορτηγό θα του έπαιρνε πίσω τζάμπα η εταιρεία που του το πούλησε και χρεωμένος στην ίδια εταιρεία θα ήταν. Ένα βράδυ για να χαλαρώσει πήγε στο μπαράκι δίπλα στον σταθμό εκεί είδε τον Ζημιά , παλιός άνθρωπος της νύχτας και νυν υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας. Το Ζημιάς του βγήκε γιατί πάντα όταν έκανε κάποια οικονομική συναλλαγή ρώταγε ή έλεγε τόσο είναι η ζημιά ή πόσο πάει η ζημιά ακόμα και στο φούρνο για το ψωμί. Τώρα ο Ζημιάς άνθρωπος της εταιρείας ήταν, ήξερε την φάση που ήταν ο Θανάσης και πήγε κοντά του

- Ρε Τρέχα πως πάνε οι δουλειές

- Μια χαρά χάλια, αφού το ξέρεις.

- Έχω ένα δρομολόγιο του είπε ο Ζημιάς και κατέβασε κάτω γωνία τα μάτια του.

- Άκου Ζημιά εγώ μόνο κανονικές δουλειές κάνω.

- Ένα φορτίο μόνο και ξελασπώνεις.

- Τι φορτίο εγώ ανθρώπους δεν κουβαλάω. Ο Κώστας ο Σπυριάρης έναν Κούρδο λυπήθηκε και τον πήρε μαζί και του πέθανε από έμφραγμα στην διαδρομή. Άμα δεν το έλεγε ο ιατροδικαστής στην δευτέρα παρουσία θα έβγαινε από τις γερμανικές φυλακές.

- Εγώ σου λέω για κανονισμένα πράγματα από την Ιταλγκρέκ φορτίο δικό τους θα είναι…

- Και γιατί δεν μου το δίνουν απ ευθείας οι μάγκες ;

- Ρε μάγκα δεν κατάλαβες γιατί δεν σου δίνουν πια δρομολόγια για να σου φάνε το φορτηγό για ένα κομμάτι ψωμί και να χρωστάς και τα μαλλιά της κεφαλής σου.

- Ρε άμα γίνει τίποτα και χάσω το φορτηγό θα σε σφάξω

- Θα πας με φορτηγό της εταιρείας αλλά δεν θα ξέρει η εταιρεία ότι θα είσαι εσύ ο οδηγός. Θα φύγει ένα κομβόι από 15 φορτηγά 14 με μαύρο μουσαμά και ένα σκούρο μπλε για σένα. Αυτό το κανονίζω εγώ μου το δίνει η εταιρεία σαν μπόνους για κάποια δρομολόγια το χρόνο. Ένα δρομολόγιο είκοσι χιλιάρικα ξελασπώνεις και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

- O Τρέχας δεν είχε επιλογές η θα έπαιρνε αυτή την δουλειά ή θα βούλιαζε οριστικά. Κάτι δεν του πήγαινε καλά γιατί ήταν πάρα πολλά τα λεφτά για ένα μόνο δρομολόγιο. Και από την άλλη δεν θα πήγαινε με το δικό του φορτηγό. Θα πάω σκέφτηκε και ότι ήταν να γίνει θα γίνει στο λιμάνι της Πάτρας. Περνά τον έλεγχο από το λιμάνι της Πάτρας χωρίς κανένα πρόβλημα. Πάνω στο βαπόρι πίνοντας την φραπεδιά του μακριά από τους άλλους οδηγούς ένοιωθε σα να βρισκόταν στον παράδεισο, έτσι όπως έφευγαν πίσω του τα σύννεφα ένοιωθε να φεύγει και η οικονομική καταιγίδα από το σπίτι. Ο παράδεισος ήταν εκεί ψηλά στο κατάστρωμα και τον ρουφούσε από το καλαμάκι. Η κόλαση άρχισε με το που βγήκε στην Αγκώνα και του πέρασαν τα βραχιόλια οι ράμπο της ιταλικής αστυνομίας. Ούτε ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης να ήταν έξι αστυνομικοί να τον έχουν κυκλώσει και άλλοι έξι πάνω στο φορτηγό. Με την άκρη του ματιού έβλεπε τα άλλα 14 με μαύρους μουσαμάδες να περνάνε ανενόχλητα. Ο τελευταίος που έφευγε του χαμογέλασε και έκανε ένα σήμα με την παλάμη και τον αντίχειρα ότι θα τηλεφωνήσει. Λοιπόν για να μην σας τα πολυλογώ ο Ζημιάς ή εταιρεία που δούλευε ήθελαν να περάσουν 15 φορτηγά με παράνομα τσιγάρα. Αλλά ήθελαν και έναν αντιπερισπασμό και ένα δωράκι για τις διωκτικές αρχές, το σκούρο μπλε φορτηγό του Τρέχα ήταν το μαύρο πρόβατο για αν σωθούν όλοι. Ο Θανάσης δήλωσε άγνοια για το φορτίο και σίγουρα τους έπεισε γιατί δεν ήξερε τι μετέφερε. Η εταιρεία δήλωσε και αυτή άγνοια και απείλησε με μηνύσεις γιατί προφανώς αυτό ήταν μια ενέργεια ανταγωνιστών της. Αλλά σαν μια εταιρεία με ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τον εργαζόμενο της πλήρωσε όλα τα πρόστιμα. Και ο Θανάσης μετά από είκοσι τόσες μέρες αφέθηκε ελεύθερος. Τον γύρισε με την νταλίκα αυτός που του έκανε το σήμα ότι θα τηλεφωνήσει. Η εταιρεία του αναγνώρισε και ηθική βλάβη αντί για είκοσι του έδωσε είκοσι έξι χιλιάδες ευρώ. Ο Τρέχας το κατάλαβε ότι ο Ζημιάς του έστησε την δουλειά, ότι η παύση των δρομολογίων ήταν στημένη για να αναγκαστεί να δεχτεί το δρομολόγιο. Δεν είπε τίποτα όμως….

- Ναι αλλά το παραδάκι το πήρε.

- Αμ δε, χρωστούσε είκοσι έξι χιλιάδες για να ξεχρεώσει την εταιρεία έτσι το χρήμα ξαναγύρισε στην εταιρεία…..και αυτός πάλι εξαρτώμενος είναι από αυτούς….

- Κατάλαβες τι έγινε και με τους 300 γιατρούς του Κολωνακίου ένα μπλε φορτηγό ήταν για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια και άλλα 14 μαύρα φορτηγά με μαύρο χρήμα περνάνε στο λιμάνι. Και τι έγινε λοιπόν που τους πιάσανε …πόσοι θα τιμωρηθούν …..αν θέλουν να σταματήσουν την φοροδιαφυγή ας κλείσουν την εταιρεία που κανονίζει τα δρομολόγια για αυτό σου λέω ….χέστηκε η φοράδα στ αλώνι που έλεγε η γιαγιά μου….άντε γεια μας και περαστικά μας , Νίκο πιάσε άλλη μια παγωμένη και το τάβλι...

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ