Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/8/10

Σπάνε τα σύνορα για τα σκουπίδια

Διάλογο μέσα στον Αύγουστο με τους κοινωνικούς φορείς, ξεκίνησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να καταλήξει μετά και τις γνωμοδοτήσεις που θα υπάρξουν στην ολοκλήρωση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, την έγκρισή του από τα συναρμόδια υπουργεία και στη συνέχεια στη διαδικασία υλοποίησής του. Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρεια Φώτης Χατζημιχάλης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Τρίπολη.
Όπως ανακοίνωσε ο κος Χατζημιχάλης παρελήφθη η μελέτη για το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.
Με την έναρξη του διαλόγου θα πρέπει μέσα σε 45 μέρες όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και παίρνοντας υπόψη αυτές τις προτάσεις να προχωρήσουμε στην τελική απόφαση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
-«Ξεκινάμε, λοιπόν, τη διαδικασία του διαλόγου με τους φορείς, αφού πρώτα η Περιφέρεια εξετάσει και εγκρίνει τη μελέτη η οποία έχει κατατεθεί. Αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Αναφέροντας τους στόχους είπε ότι «το πρώτο πράγμα στο οποίο θα δώσουμε έμφαση είναι η ενίσχυση κάθε δυνατότητας, κάθε διαδικασίας και κάθε φορέα που εμπλέκεται στη ν ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή, στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων».
Στη συνέχεια πρόσθεσε, θα πάμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση με μονάδες που θα χωροθετηθούν.
Με οργανωμένο τρόπο πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, το μεταβατικό διάστημα. Ήδη η Περιφέρεια βρίσκεται στο στάδιο των προσκλήσεων για να ξεκινήσουν τέσσερις εργολαβίες στο σύνολο της Πελοποννήσου και να αποκατασταθούν άμεσα οι ΧΑΔΑ με χρηματοδότηση από πόρους του ΠΕΠ. Στη συνέχεια έχουμε, 79 ενεργούς ΧΑΔΑ που αρχίζουν και αυτοί να μειώνονται γιατί σε κάποιες περιοχές άρχισαν να λειτουργούν οι γνωστοί δεματοποιητές, σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.
Ο κος Χατζημιχάλης αναφερόμενος ειδικά στο Κρανίδι είπε: «Όπου εγκαθίσταται ένας δεματοποιητής ή ένα σύστημα μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων, εκεί αμέσως θα γίνεται μελέτη αποκατάστασης και στη συνέχεια άμεση αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που καλύπτουν αυτή την περιοχή. Αυτό για παράδειγμα αυτή την περίοδο αφορά στους ΧΑΔΑ που καλύπτονται σήμερα από τη λειτουργία του δεματοποιητή που έχει εγκατασταθεί στο Κρανίδι και στη συνέχεια εκείνους που καλύπτονται από το δεματοποιητή που έχει στηθεί στην Πύλο και θα αρχίσει να λειτουργεί».
Η πρόταση της μελέτης που κατατίθεται είναι να μην υπάρχει μία μονάδα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά να υπάρχουν τρεις μονάδες, σε τρεις διαχειριστικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν τις περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και των άλλων τριών νομών της Πελοποννήσου.
Υπάρχει επίσης και μία σκέψη που θα τη συζητηθεί με τους φορείς να ξεπεραστούν τα διοικητικά όρια των νομών, όπως υπήρχαν μέχρι τώρα και αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η εφαρμογή του «Καλλικράτη», αλλά και η αρχή της εγγύτητας που αναγάγεται στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κος Χατζημιχάλης διευκρίνισε ακόμα: «βασικός μας στόχος δεν είναι να αξιοποιήσουμε σύμμικτα απορρίμματα. Πάμε σε μία τελείως διαφορετική λογική. Πάμε στη λογική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και με αυτή τη λογική στηρίζουμε και στη συνέχεια τη διαχείριση, όσων απορριμμάτων μένουν και βεβαίως δεν αναφέρομαι μόνο στα οικιακά απορρίμματα, αλλά και στο σύνολο των άλλων ρευμάτων των αποβλήτων όπου εμπλέκεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που είναι οι ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, τα ελαστικά, η λάσπη από τις μονάδες επεξεργασίας, τα αδρανή υλικά, τα νοσοκομειακά απόβλητα, είναι δηλαδή όλα τα ρεύματα των αποβλήτων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Εκπονούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το σύνολο των απορριμμάτων και όχι μόνο για τα αστικά σύνθετα απορρίμματα».
Τέλος, ζήτησε την βοήθεια των πολιτών: «Για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, όπως είπα, χρειάζεται η βοήθεια της κοινωνίας. Χρειάζεται μία διαφοροποίηση στη συνείδηση που υπάρχει μέχρι σήμερα. Γι αυτό θα υπάρχουν δυναμικά προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και πιλοτικά προγράμματα με εφαρμογές της διαδικασίας της ανακύκλωσης σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία, που προσφέρονται για να γίνει κάτι τέτοιο».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ