Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

2/9/10

Ιστορίες της γειτονιάς. Η ευθύνη μεταφέρεται...

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Παρασκευή βράδυ στην πλατεία Ηφαίστου μαζί με την Μαρία και τον Χαράλαμπο παρακολουθούμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας Λουτρακίου με θέμα τον Τομ Σόγιερ. Καταπληκτική δουλειά μια νέα ανάγνωση του χώρου και του σώματος για να διηγηθεί ιστορίες, κρατούσε τα παιδιά σε εγρήγορση. Ο Χαράλαμπος στο διάλλειμα δηλώνει αποφασισμένος κουρασμένος και φεύγουμε ενώ η Μαρία αποφασισμένη θεατής κάθεται μέχρι το τέλος. Πιθανόν επηρεασμένος από τα σκανταλιάρικα κατορθώματα του Τομ Σόγιερ καθώς γυρίζαμε σπίτι μου λέει.
-Μπαμπά λέμε ψέματα για να ξεφύγουμε από κάτι αλλά αν μας πιάσουμε την πατήσαμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε μας πιάνουν!!!
Μάλλον επηρεασμένος από τον Τομ Σόγιερ περιέγραψε την πορεία του νεοέλληνα ραγιά που μετά την τουρκοκρατία λειτουργεί σαν ένα ανώριμος Τομ Σόγιερ στον δημόσιο και στον ιδιωτικό του βίο. Κάνει ότι κάνει ελπίζοντας να μην τον πιάσουν και πολύ εύκολα αρνείται την ευθύνη, μάλλον άγνωστη λέξη στο καθημερινό μας ημερολόγιο. Και αυτό το διαπίστωσα άλλη μια φορά την Κυριακή το πρωί.
Στο Ολυμπιακό περίπτερο του Χάρη, λόγω ερυθρόλευκων συναισθημάτων του ιδιοκτήτη πάω να πάρω τις κυριακάτικες εφημερίδες. Την ίδια ώρα πάνε και πέντε έξι πελάτες γείτονες όλοι και έτσι ανταλλάσσουμε και καμία χαλαρή καλημέρα. Κοιτώντας την μικρή παρέα των πελατών αναγνωστών σκέφτομαι και τα παράπλευρα οφέλη από την ανάγνωση μια εφημερίδας καθώς πλησιάζω στο περίπτερο.
Μια από τις ελάχιστες χαρές στον γρήγορο αγχωτικό ρυθμό της εβδομάδας μας είναι το αργό ξεφύλλισμα των κυριακάτικων εφημερίδων. Όλα στην εποχή μας λειτουργούν ιδιαίτερα γρήγορα, (fast) , fast-food, γρήγορο φαγητό, fast communication γρήγορη επικοινωνία, fast reading γρήγορο διάβασμα. Στις δυτικές χώρες που έχουν γίνει αισθητά τα αρνητικά αποτελέσματα του γρήγορου τρόπου ζωής έχει αρχίσει το κίνημα του slow(αργός), slow food, το αργό φαγητό, slow travel το αργό ταξίδι, slow reading, η αργή ανάγνωση. Δεν αποκλείεται η λέξη slow που σημαίνει αργός να σημαίνει και απολαυστικός σε λίγα χρόνια. Είναι οι κυριακάτικες εφημερίδες μια μικρή ελπίδα να σώσουμε την ουσιαστική ανάγνωση. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά το βάθος στην ζωή μας να απομακρυνθούμε από την μεγάλη γρήγορη επιφάνεια των τεράστιων πληροφοριών που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. Από τις σκέψεις μου καθώς φτάνω με βγάζει ο Κώστας ο κρεοπώλης.
Ρε παιδιά το είδατε το τρακάρισμα ;
Με τα μάτια του μας κατευθύνει προς την γωνία που είναι ο φούρνος και ένα πράσινο αυτοκίνητο έχει έντονα τα σημάδια κακοποίησης. Με τις εφημερίδες ανά χείρας κατευθυνόμαστε εκεί.
Καλά και πως τα γυαλιά είναι πίσω από το δικό μου αμάξι;
Αναρωτιέται ο Γιώργος το αυτοκίνητο του είναι ένα άσπρο κλειστό φορτηγό και κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα είναι πολλά γυαλιά. Μεταξύ των δυο αυτοκινήτων υπάρχει σημαντική απόσταση.
Το θέμα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον . Το πράσινο αυτοκίνητο έχει βουλιαγμένο καπό , σπασμένα φώτα και σπασμένο προφυλακτήρα. Αλλά μπροστά του δεν υπάρχει ούτε ένα κομματάκι γυαλί. Ο χώρος μπροστά από το πράσινο αμάξι ήταν κυριολεκτικά σκουπισμένος. Το ύψος το μέγεθος και το πλάτος του λευκού οχήματος του Γιώργου δεν δικαιολογούσε τα σημεία που είχε χτυπηθεί το πράσινο αυτοκίνητο. Ο Γιώργος δεν ανησυχούσε για το δικό του αυτοκίνητο, ήδη ήταν γερασμένο και είχε αρκετά στολίδια από μικροατυχήματα. Η τοποθέτηση όμως όλων των γυαλιών κάτω από το δικό του αμάξι τον υποψίασε αρνητικά. Επίσης πιο παράλογο θα ήταν το πράσινο αυτοκίνητο να είχε χτυπήσει στο άσπρο και μετά να τραβήχτηκε πίσω. Ο Μιχάλης συνταξιούχος αστυνομικός έδωσε την λύση του μυστηρίου, ανακαλύπτοντας κόκκινη μπογιά στον προφυλακτήρα του άσπρου αμαξιού.
Πίσω από το άσπρο του Γιώργου είχε παρκάρει ένα κόκκινο αυτοκίνητο . Το βράδυ ο οδηγός του πράσινου αυτοκινήτου θέλοντας να παρκάρει όσο πιο γρήγορα μπορούσε πάρκαρε πίσω από το κόκκινο και κυριολεκτικά το έκλεισε. Είπαμε η ζωή έχει γίνει γρήγορη και με ένα γρήγορο (fast) αν και λίγο διαγώνιο παρκάρισμα κατόρθωσε να παρκάρει. Τι τον ένοιαζε αυτόν ας τα έβρισκε το κόκκινο αυτοκίνητο με το άσπρο. Εξ άλλου μπορεί και να έφευγε πρώτα το άσπρο, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αλλά ο ιδιοκτήτης του κόκκινου έφτασε πρώτος και αυτός ήθελε μια (fast) γρήγορη λύση και δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει τον γείτονα που τον έκλεισε. Με μια γρήγορη κίνηση μπροστά χτύπησε ελαφρά το αμάξι του Γιώργου και άφησε τα ίχνη του κόκκινου χρώματος. Με μια άλλη γρήγορη κίνηση πίσω στραπατσάρισε το πράσινο αμάξι και βρήκε το χώρο για να φύγει.
Η μόνη απορία που είχαμε αν την σκούπα την είχε μαζί του στο αμάξι ή αν πήγε σπίτι και την έφερε. Έσπρωξε και τα γυαλιά μπροστά ας τα βρει ο ιδιοκτήτης του άσπρου και του πράσινου αυτοκινήτου όπως ήταν και το αρχικό σενάριο!!!
Και οι δυο οδηγοί αναζητούσαν μια γρήγορη λύση χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες, ενήλικοι ανώριμοι Τομ Σόγιερ που νομίζανε ότι θα ξεφεύγανε αλλά τους πιάσανε όπως θα έλεγε και ο Χαράλαμπος. Και αυτός ίσως είναι ο τρόπος σκέψης του σύγχρονου νεοέλληνα πήρε το (fast) γρήγορο από την Δύση αν και εκεί αναγνωρίζεται σαν αποτυχία και δεν ξέχασε και το ραγιά που κουβάλησε για τετρακόσια χρόνια. Να κάνω την δουλειά μου όσο πιο γρήγορα μπορώ και δεν με νοιάζει τι συνέπειες θα έχει για τον άλλον.
-Άντε τώρα να βγάλει άκρη αυτός να βρει ποιος του έκανε την ζημιά. Λέει ο Γιώργος.
-Άμα σου πω τι έπαθα εγώ που ξέρω αυτόν που μου έκανε την ζημιά τι να πεις ; Λέει Κώστας.
-Σε τρακάρανε και σένα ;
-Όχι έρχεται πριν τρεις μήνες ένας γνωστός και παίρνει από το μαγαζί έξι αρνιά για τους αρραβώνες της κόρης του. Είπα ότι μετά από μια εβδομάδα θα περάσει να πληρώσει. Πέρασαν τρεις μήνες. Χθες Σάββατο απόγευμα πέρασε τυχαία από το μαγαζί. Μισή ντροπή δική μου μισή ντροπή δική του πήρα το θάρρος τον φώναξα και τον ρώτησα για το χρέος του.
-Δεν το έμαθες μου λέει ;
-Τι του λέω;
-Μεγάλη ζημιά χώρισε το κορίτσι και συ μου μιλάς για κρέατα, με χαιρετά και φεύγει. Όλα τα προβλήματα λύνονται αν τα μεταφέρεις σε άλλους!!!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ