Με 1637 λέξεις η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου διακυρήσει την κάθοδό της στις εκλογές του Νοέμβρη. Στο τεραστίου μεγέθους κείμενο περιγράφεται η κατάσταση στην περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα, αλλά και αναλύονται οι προγραμματικοί άξονες του συνδυασμού.
Η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου αποτελείται ουσιαστικά από τα μέλη των πρώην νομαρχιακών παρατάξεων «Αργολίδα - Κοινωνία των Πολιτών», «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Λακωνία», «Αρκάδων Κοινόν», «Αδέσμευτοι και Ενεργοί Πολίτες Κορινθίας» και «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», που έχουν κοινό παρανομαστή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικό επόμενο είναι να δίνεται και η πολιτική διάσταση στις εκλογές, αφού τονίζεται στην διακήρυξη: «Η κυβέρνηση, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και κουρελιάζοντας κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, έσυρε τη χώρα στο ΔΝΤ, παρέδωσε τη διακυβέρνηση της χώρας στην τρόικα και υπέγραψε ένα μνημόνιο κοινωνικής κατεδάφισης και ξεπουλήματος κάθε δημόσιας επιχείρησης και υποδομής. Γι’ αυτό στις εκλογές του Νοέμβρη οι πολίτες της Πελοποννήσου θα πρέπει να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές του μνημονίου, της τρόικας και της κυβέρνησης και όλους αυτούς που έχουν φέρει την Πελοπόννησο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα».
Στους προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«H περιφερειακή πολιτική στη δική μας αντίληψη πρέπει να συμβάλλει στην εδαφική και κοινωνική συνοχή και στην οικονομική αλληλεγγύη, για να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες τις απαραίτητες υποδομές και τον κοινωνικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας εδώ και χρόνια προβάλλαμε την αναγκαιότητα για αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με δημοκρατία και οικονομική αυτοδυναμία. Επιμέναμε και επιμένουμε για μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση ως εξής:
• Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους και στη νέα θεσμική της διάρθρωση, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί ως κέντρο σχεδιασμού και συντονισμού της περιφερειακής ανάπτυξης, με αποκεντρωμένους αιρετούς θεσμούς στις νομαρχίες, προκαθορισμένους ρόλους, πόρους και αρμοδιότητες.
• Σε επίπεδο Περιφέρειας, οι κύριες ασκούμενες αρμοδιότητές της πρέπει να αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική, τον προγραμματισμό και συντονισμό, τον χωρικό σχεδιασμό, τη διαχείριση περιοχών (χωροταξία, φυσικό περιβάλλον, υδάτινοι πόροι) και την κατασκευή και λειτουργία έργων υποδομής διανομαρχιακού επιπέδου.
• Σε επίπεδο νομού, μέσα από συλλογικές κι όχι μονοπρόσωπες διαδικασίες, σημαντικά κρίνονται επίσης τα ζητήματα αρμοδιοτήτων νομαρχιακού επιπέδου: εφαρμογή της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, πολεοδομία, περιβάλλον, κοινωνική πολιτική (υγεία, κοινωνική φροντίδα, εκπαίδευση, προασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους), πολιτική προστασία κ.λπ.
• Η εκλογή πρέπει να γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής, καταργώντας τους καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους του δημαρχοκεντρικού συστήματος που ισχύουν και οι οποίοι οδηγούν τελικά τους ΟΤΑ στη διαφθορά, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για την αυτοδιοίκηση.
Ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης απαιτεί την κατάργηση των «κρατικών» Περιφερειών, όπως προβλέπονται από το σχέδιο «Καλλικράτης». Η ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών θεσμών δεν χρειάζεται το μακρύ χέρι του κράτους να τους ελέγχει. Αυτό αποτελεί προσβολή στην ίδια την αυτοδιοίκηση.
Η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου καταθέτει την προγραμματική πρότασή της, η οποία βασίζεται σε 4 άξονες:
1. Βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και τις παραγωγικές της δυνατότητες. Με ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ανάπτυξη όλων των δημόσιων υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών. Με υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους και στις ΣΔΙΤ, ώστε να υπηρετούνται οι ανάγκες του λαού.
2. Λαϊκή συμμετοχή, με την καθιέρωση θεσμών όπως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η συνεργασία με τους μαζικούς φορείς της Περιφέρειας.
3. Συμβολή στην ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων και στην επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας και των πολιτών της.
4. Διαφάνεια στη διοίκηση και τις πρακτικές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
6/9/10
Κατά της τρόικας, αλλά και με προτάσεις η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου
Ετικέτες ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναρτήθηκε από AΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ στις 11:25
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου