Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/9/10

Ακρίβυνε η βενζίνη στην Αργολίδα. Το πλαφόν αντί να ρίξει, ανέβασε τις τιμές στα «φθηνά» πρατήρια

Στα όρια του πλαφόν πέρασε σε όλα σχεδόν τα βενζινάδικα της Αργολίδας, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.


Με δεδομένο ότι ο νομός μας ήταν από τις περιοχές που έβρισκαν οι οδηγοί σχετικά φθηνότερα καύσιμα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, αυτό το δεδομένο άλλαξε από τη Δευτέρα και οι πρατηριούχοι που πωλούσαν την αμόλυβδη κάτω από το πλαφόν ανέβασαν την τιμή.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρουμε παρακάτω, που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της τιμοληψίας που κάνει η νομαρχία Αργολίδας:

- Αεροδρόμιο Άργους: Παρασκευή 1,489 - Τρίτη 1,496

- Άργος: Παρασκευή 1,469 – Τρίτη 1,484

- Ασίνη: Παρασκευή 1,439 – Τρίτη 1,489

- Ναύπλιο: Παρασκευή 1,437 – Τρίτη 1,478

- Τίρυνθα: Παρασκευή 1,437 – Τρίτη 1,457

- Φούρνοι: Παρασκευή 1,432 – Τρίτη 1,466

- Κρανίδι: Παρασκευή 1,439 – Τρίτη 1,469

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις πρατηρίων που πωλούσαν πάνω από το πλαφόν την αμόλυβδη και προσαρμόστηκαν όπως ένα πρατήριο στη Νέα Κίο το οποίο την Παρασκευή πωλούσε προς 1,528 το λίτρο και την Τρίτη προς 1,496 ευρώ.

Κάθετα αντίθετοι στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, εμφανίζονται οι πρατηριούχοι οι οποίοι μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητούν, με την ακόλουθη επιστολή που απέστειλαν σήμερα προς τα αρμόδια Υπουργεία, την άμεση επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης ή την άμεση ανάκληση της ανωτέρω απόφασης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων.

Στην επιστολή τονίζουν:

«Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, έκανε κακή αρχή στην αγορά καυσίμων, με τον τρόπο που επέβαλε τις ανώτατες τιμές.

Η απόφαση αυτή:

1.Ελήφθη αιφνιδιαστικά, υπό την επικοινωνιακή πίεση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν ως κανόνα τις ακραίες τιμές ορισμένων πρατηρίων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε από το βήμα της ΔΕΘ τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία, οι υπουργοί του υπέκυπταν σε αυτήν ακριβώς την τρομοκρατία. Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα κάνουν απεργία αλλά θα συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό των πρατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι.

2.Είναι άδικη και ισοπεδωτική για τα πρατήρια. Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα από το νόμο να επιβάλει ανώτατες τιμές εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι αυτό. Εκείνο που δεν έχει δικαίωμα να κάνει καμία κυβέρνηση σε δημοκρατικό καθεστώς είναι να υποχρεώνει μια μερίδα επαγγελματιών να λειτουργούν παράνομα, επί ζημία της . Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με εκατοντάδες πρατήρια, που αγοράζουν χονδρικώς καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από τις ανώτατες λιανικές τιμές πώλησης που επέβαλλε η κυβέρνηση μόνον στους πρατηριούχους .

Η ΠΟΠΕΚ διαθέτει, και θέτει στη διάθεσή σας, συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τιμή αγοράς της αμόλυβδης σήμερα στην Αθήνα από συγκεκριμένη εταιρία είναι 1,56 ευρώ το λίτρο. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ο συγκεκριμένος πρατηριούχος που υποχρεούται να πουλά τη βενζίνη σύμφωνα με το επιβληθέν πλαφόν προς 1,473 ευρώ, δηλαδή 9 λεπτά φθηνότερα από την τιμή που την αγοράζει; Αυτό δεν απαγορεύεται από το Νόμο?

Ανάλογα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να θέσουμε υπόψη σας για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

3. Είναι παράνομη γιατί σύμφωνα με τον Ν. 3054/2002 :

α) η επιβολή ανώτατων τιμών είναι ακραίο μέτρο που λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (άρθρο 20§2), η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε να υπάρχει,

β) δεν ελήφθησαν υπόψη τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων όπως απαιτεί ο Νόμος (άρθρο 20§3 εδ. β’),

γ) δεν καθορίστηκαν ειδικότερα με την εν λόγω απόφαση τα ανώτατα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων (άρθρο 20§4 εδ. β’).

4. Για όλους τους παραπάνω λόγους η απόφαση επιβολής πλαφόν είναι ακατανόητη, απαράδεκτη και προσβλητική για τους πρατηριούχους, επειδή επιβλήθηκε μόνο στο τελικό στάδιο διακίνησης, ακολουθώντας δυστυχώς σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση την πεπατημένη των προηγούμενων που απέφυγαν, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, να επιβάλουν ανώτατες τιμές και στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Ενόψει των ανωτέρω πρέπει να επιβληθεί άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης

άλλως να ανακληθεί άμεσα η ανωτέρω απόφασή σας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας παράλληλα την κάλυψη που απλόχερα παρέχετε στους φορείς των άλλων σταδίων διακίνησης υγρών καυσίμων (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας )».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ